Rolul vitaminei D in dezvoltarea oaselor copiilor

Rolul vitaminei D in dezvoltarea oaselor copiilor


Ce este vitamina D si de ce este atat de importanta?
Care sunt sursele de vitamina D?
Deficienta de vitamina D

Inca de la nastere, vitamina D este una dintre substantele de care copiii au nevoie pentru ca organismul lor sa se dezvolte si sa functioneze normal. Se stie ca administrarea vitaminei D inca din primele zile de viata este absolut necesara pentru a asigura buna functionare a organismului bebelusilor si ca odata cu inaintarea in varsta este necesar un control permanent in privinta asigurarii acestei vitamine in alimentatia copilului.

Ce este vitamina D si de ce este atat de importanta?

Vitamina D este o vitamina solubila, prezenta in mod natural in foarte putine alimente, adaugata in altele si care poate fi administrata ca supliment alimentar. De asemenea, vitamina D este produsa sub influenta razelor ultraviolete, soarele ajutand la sinteza ei in organism. Vitamina D obtinuta prin expunerea la soare, prin consumul de alimente ce o contin si prin administrarea suplimente alimentare este insa activata in organism prin procese complexe ulterioare obtinerii ei.

Vitamina D are un rol esential in fixarea calciului in oase, mentinand concentratiile adecvate ale acestuia care conduc la o mineralizare normala a oaselor, prevenind astfel afectiunile la nivelul oaselor. Vitamina D este, de asemenea, importanta pentru cresterea oaselor si pentru remodelarea acestora in procesul de crestere la copii. Fara o cantitate suficienta de vitamina D, oasele devin subtiri, fragile si pot avea forme anormale. O cantitate suficienta de vitamina D in organism previne rahitismul la copii si osteomalacia la adulti. Asociata cu calciul, vitamina D este, de asemenea, esentiala pentru protectia adultilor impotriva osteoporozei.

Pe langa rolul cunoscut, de fixare a calciului in organism, vitamina D are si alte functii in corp, printre care reglarea cresterii celulelor, a functionarii sistemului neuromuscular si a sistemului imunitar, reducerea inflamatiilor etc.

Care sunt sursele de vitamina D?

Alimentele – Foarte putine alimente contin in mod natural vitamina D. Pestele gras (somon, ton, macrou) si untura de peste, in general, reprezinta principala sursa alimentara naturala de vitamina D. Cantitati mult mai mici de vitamina D se gasesc si in ficatul de vita, branza, galbenusul de ou. De asemenea, unele ciuperci contin si ele vitamina D in cantitati mici. In comert se gasesc si alimente in care vitamina D este prezenta in mod artificial, fiind introdusa prin procesare. Cel mai frecvent astfel de aliment este laptele fortificat cu vitamina D si conceput special pentru alimentatia copiilor.

Expunerea la soare – Majoritatea oamenilor isi iau necesarul de vitamina D prin expunerea la soare. Razele ultraviolete contribuie la sintetizarea vitaminei D in organism, insa ocurenta lor depinde de anotimp, de lungimea zilei, de clima, de culoarea pielii si de cremele de protectie solara pe care le folosim. Spre exemplu, intr-o zi innorata, energia razelor ultraviolete se reduce cu 50%. De asemenea, este important intervalul orar in care are loc expunerea la soare. Exista studii care sustin ca pentru a produce necesarul de vitamina D, organismul (fata, mainile, picioarele, spatele) trebuie sa fie expus la soare intre 5 si 30 de minute intre ora 10 si 15 de cel putin doua ori pe saptamana, fara folosirea unei creme solare. Opiniile specialistilor sunt insa destul de controversate in aceasta privinta, deoarece efectele secundare negative ale expunerii la soare fara protectie, mai ales in cazul copiilor, pot fi mai puternice decat beneficiile.

Suplimentele alimentare – Una dintre sursele de baza de vitamina D, de care copiii au nevoie inca de la nastere, o reprezinta suplimentele alimentare. In acestea, vitamina D este prezenta in doua forme – vitamina D2 si D3, care difera din punct de vedere chimic doar sub anumite aspecte. Efectele nutritive ale celor doua forme sunt la fel de importante, insa se pare ca vitamina D2, chiar si in doze mari, este mai putin eficienta decat vitamina D3. De aceea majoritatea suplimentelor alimentare, mai ales cele pentru copii, contin vitamina D3.

Administrarea suplimentelor de vitamina D este recomandata inca de la nastere, indiferent daca bebelusul este sau nu alaptat. Specialistii recomanda administrarea ei constanta in mod obligatoriu pana la varsta de 1 – 2 ani, precum si dupa aceasta prima etapa de crestere. Chiar daca nu mai sunt bebelusi, copiii cu varsta peste 1 an au nevoi crescute in ceea ce priveste substantele nutritive, deoarece nevoile organismului cresc odata cu dezvoltarea acestuia. Prin urmare, administrarea unui supliment alimentar cu continut ridicat de vitamina D, sub forma de solutie, sirop sau tablete, in functie de varsta copilului, este absolut necesara pentru a asigura sanatatea sistemului osos aflat in plina dezvoltare, precum si a intregului organism. Bioland Junior Vitamina D3 solutie este un astfel de supliment alimentar, recomandat pentru contributia sa la dezvoltarea oaselor copiilor si pentru protectia pe care o ofera impotriva eventualelor afectiuni pe care le poate genera insuficienta vitaminei D in organism. 

 

Deficienta de vitamina D

Nivelul de vitamina D de care organismul are nevoie si care este stabilit de catre specialisit, prin diverse analize si teste, trebuie mentinut in permanenta la cote normale. In caz contrar se poate produce o deficienta de vitamina D in organism, care are efecte negative grave, mai ales la copii, dar si la adulti. Principalele consecinte ale deficientei de vitamina D la varsta copilariei sunt:

dezvoltarea slaba a sistemului osos, printr-o proasta absorbtie a calciului
rahitismul
intarzieri severe in dezvoltarea sistemului neuromotor
dureri musculare severe
risc crescut de fracturi
riscul de dezvoltare a unor boli la varsta adulta, precum osteoporoza, anumite tipuri de cancer, diabet.

Asigurarea unei cantitati optime de vitamina D in organismul copiilor este, prin urmare, un factor primordial in ceea ce priveste grija pentru dezvoltarea lor armonioasa si trebuie sa preocupe in mod constant pe orice parinte.


  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online
 

 autor: Anamaria Ghiban- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014