Copilul are ceara in urechi: cum curatam urechea copilului si de ce

Ce este ceara de urechi si de ce se formeaza?
Cum prevenim si cum scapam de cerumenul acumulat in exces?
Cea mai recomandata metoda pentru curatarea interiorului urechilor
Ce NU trebuie sa faceti daca micutul are ceara in urechi?
Ce zic parintii din Comunitatea Desprecopii

 

Ce este ceara de urechi si de ce se formeaza?

Desi suna incredibil, ceara de urechi (cerumenul), este importanta in pastrarea urechii curate si sanatoase.

Cerumenul este un amestec de substante de consistenta vascoasa, galbuie. In mod normal, cerumenul se acumuleaza, apoi se usuca si se muta in urechea exterioara. Uneori insa, se acumuleaza mai repede decat organismul il poate elimina, iar atunci, depunerile de cerumen pot deveni o problema.

Chiar daca rolul acestuia este de a interveni in curatare, protectie si lubrifiere, cand un copil are canalul urechii blocat, auzul devine inabusit. Fluidul prins in urechea medie poate provoca, de asemenea, pierderea auzului in timpul sau dupa o infectie a urechii. De asemenea, poate provoca o durere a urechilor.

 

Cum prevenim si cum scapam de cerumenul acumulat in exces?

Cerumenul devine mai dens ori de cate ori o persoana este deshidratata, asa ca, asigurati-va ca micutul dumneavoastra bea suficiente fluide.

Exista doar doua cazuri in care ceara de urechi devine o problema:

1. Incercarea de a verifica urechile de o posibila infectie. Ceara poate impiedica medicul sa caute o infectie la ureche.

2. Blocarea totala a canalului urechii poate reduce auzul. Ceara poate bloca complet canalul urechii. Lucru foarte incomod pentru o persoana. In cazul in care un copil are urechile blocate timp de mai multe luni, poate interfera cu dezvoltarea vorbirii.

Chiar daca ii faceti zilnic baie bebelusului in primele luni de viata, urechile lui au si ele nevoie de o atentie speciala pentru indepartarea cerumenului ce se formeaza inca din prima zi de viata. Medicii pediatrii recomanda mamicilor sa NU foloseasca betisoare igienice pentru interiorul urechilor, deoarece se pot produce accidente. Acestea pot fi folosite doar pentru curatarea pavilionului (urechea externa).

 

Care este cea mai recomandata metoda pentru curatarea interiorului urechilor?

Recomandat este sa folosim un SPRAY special!

 

Doculyse - 30ml (incepand cu 6 luni)

- Ajuta la dizolvarea si eliminarea dopului de ceara nou format, din canalul auditiv;
- Pulverizati 1-2 ori si lasati sa actioneze 15-30 minute; Se repeta aceasta actiune de 2-3 ori pe saptamana;
- Pentru inlesnirea extractiei unui dop vechi de ceara, inainte de interventia medicului ORL-ist;
- Pentru preventie folositi 1-2 ori pe saptamana;
- Economic: 210 pulverizari;

 

Docuspray - 50ml (incepand cu 30 de luni)

- Previne aparitia dopurilor de ceara;
- Pentru curatarea freecventa si sigura a urechii
- Contine o solutie bazata pe nutrienti naturali marini si bicarbonat de sodiu;
- Nu contine gaz propulsor, deci este sigur pentru suprafata delicata a canalului auditiv si a timpanului;
- Economic: 120 pulverizari;
- Pulverizati 1-2 pufuri de 2-3 ori pe saptamana in fiecare ureche;

 

Ce NU trebuie sa faceti daca micutul are ceara in urechi?

- Nu folositi betisoare de urechi - Betisoarele de urechi pot cauza adevarate traume canalului auditiv la bebelusi dar si la copii. In loc sa o scoata, acestea doar o afunda si mai mult in ureche.
- Nu curatati insistent si foarte des urechile - Curatarea insistenta stimuleaza productia de ceara!
- Nu folositi apa pentru curatarea urechilor!

 

 

Ce zic parintii din Comunitatea Desprecopii

 "Eu am observat la Tudor ca productia de ceara din urechi este invers proportionala cu stersul cu betisoare. Daca uit sa-l sterg 3, 4 sau chiar 5 zile, nu mai gasesc atat de multa ceara in urechiuse. Daca operatia o fac zilnic, gasesc tot mai multa ceara. Tudor produce mai multa ceara decat Anca, si totusi par a auzi la fel de bine amandoi. Vilma, Anca (4 ani) si Tudor (1 an si ceva) " - vilma

 "Culoare cerii din ureche nu este data de ceva, in mod special, ci doar de acest mecanism de aparare al urechii. Mai ales, daca partea mai inchisa se face aproape de exterior, atunci poate fi vorba ca intervina si aerul cu tot ce exista in el." - Crixia

 "Puiul meu are acum 3 ani si 4 luni si de la 6 luni am observat ca-i curge din urechi clei de parca era sange inghegat. Un maro rosiatic! Iar cand era racit era si mai mult. In fiecare seara cand ii faceam baita avea ceara pe caciulita in dreptul urechilor. Am sperat ca vara va fi altfel. N-a fost. O matusa de-a mea, medic pediatru batraaaana dar foarte lucida mi-a zis sa las copilul in pace, ca asa e el si asta e protectia corpului lui la diverse. Si acum, la doua zile maxim trebuie sa-l curat biiine, ca altfel se face negru... In schimb,in timp ce aici majoritatea copiilor au probleme cu urechile si fac otite, al meu nu a facut niciodata! Si asteptam autobuzul si 10 minute, la -27 grade, cu o caciulita relativ subtire si o gluga care sta mai mult pe langa cap... " - Allice

 "Si fii-mea are ceara tot spre maroniu, aramiu as spune si nu ma ingrijorez deloc. I-am spus pediatrei si mi-a spus ca este reactia urechii, asa se protejeaza ea, eliminand aceasta substanta grasa pentru a impiedica intrarea microbilor acolo. Eu o sterg destul de rar(cam 1/sapt) la urechi si de aceea vad ce se formeaza. Daca as sterge-o mai des, substanta produsa de ureche ar fi galbuie. Daca substanta produsa iti da impresia ca ar fi ceva scurs din ureche, atunci ai putea sa intrebi si un ORL-ist. Numai o singura amigdala " - CRIXIA


 
autor: desprecopii.com - toate drepturile rezervate (c) 2014 desprecopii.com