Sindromul copilului mijlociu

Ce poti face pentru a preveni sindromul copilului mijlociu?
Acorda-i atentie suplimentara!
Da-i anumite responsabilitati in familie care sa il faca sa se simta important!
Incurajeaza-l in pasiunile sale originale!
Ajuta-l sa isi rezolve singur conflictele cu fratii!
Asigura-te ca relationeaza si cu alti copii!
Asculta si arata empatie!

Atunci cand intr-o familie vine al doilea copil, unul dintre aspectele importante pe care parintii trebuie sa le aiba in vedere este, cu siguranta, felul in care copilul deja existent primeste si se acomodeaza cu aceasta veste. Apoi, dupa ce copiii mai cresc, riscul ca unul sau celalalt sa dezvolte un complex al copilului mai mare, respectiv mai mic, exista pe toata perioada copilariei si chiar a adolescentei, asa incat parintii trebuie sa gestioneze cu grija situatia.

Ce se intampla insa atunci cand in familie apare si al treilea copil? Sau, mai exact, ce se intampla cu copilul mijlociu, din punct de vedere emotional?

Studiile arata ca de cele mai multe ori copiii mijlocii sunt mai putin apropiati de parintii lor, lucru care, se pare, are si logica, pentru ca un copil mijlociu nu a experimentat nici ipostaza de copil singur (asa cum se intampla pentru o perioada cu copilul care este mai mare), nici pe cea de cel mai mic din familie (pentru ca acest statut temporar i-a fost luat rapid de al treilea nascut). Altfel spus, perioada in care este alintat la maxim e mult mai mica pentru copilul mijlociu, fapt care creeaza un alt tip de relatie intre copil si parinti.

Copilul mijlociu se lupta adesea si cu o criza de identitate, cauzata de faptul ca nu are un rol specific in familie, in timp ce copilul mai mare are mai multe privilegii (lucru firesc), iar cel mai mic primeste mai multa atentie (lucru la fel de firesc pana la un punct) si i se cer mai putine lucruri. Aceste aspecte il fac pe copilul mijlociu sa simta adesea ca el nu este special si sa se intrebe de ce. Studiile scot la iveala insa si un fapt interesant si anume acela ca atunci cand copilul mijlociu este singurul baiat sau singura fata din familie nu experimenteaza sindromul copilului mijlociu. Aparent, unicitatea asigurata de sex ii da un sentiment de individualitate pe care copiii mijlocii cu frati de acelasi sex nu il resimt la fel.

Ce poti face pentru a preveni sindromul copilului mijlociu?

Daca ai trei copiii si vrei sa iti protejezi copilul mijlociu de acest sindrom, pe care specialistii ne recomanda sa il luam cat se poate de in serios, ceea ce ar trebui sa faci este sa ai grija ca acea criza de identitate pe care este foarte posibil sa o manifeste sa fie atentuata. Altfel spus, nu este nevoie de masuri de protectie iesite din comun, ci doar de o grija si o atentie mai mare acordate la momentul potrivit copilului mijlociu.

Acorda-i atentie suplimentara!

Este foarte posibil ca relatia ta cu copilul mijlociu sa fie deja foarte stransa si atunci totul e in regula. Daca insa nu e chiar asa si daca observi ca se site frustrat, acorda-i mai multa atentie, macar o perioada. Arata-i ca prezenta sa este importanta, ca ceea ce gandeste si simte conteaza foarte mult pentru tine. Bucura-te alaturi de el si asculta-l cu atentie. Altfel spus fa ceea ce trebuie sa faci cu oricare dintre copii, insa acorda mai mult timp pentru asta cand vine vorba de copilul mijlociu.

Da-i anumite responsabilitati in familie care sa il faca sa se simta important!

Rolurile pe care le au in familie sunt foarte importante pentru copii. Anumite sarcini care le revin pentru ca asa ati stabilit cu totii de comun acord ii fac sa se simta importanti si responsabili. Imparte in mod egal sarcinile intre copii, in ceea ce priveste treburile din casa de exemplu, astfel incat fiecare sa se simta important.

Incurajeaza-l in pasiunile sale originale!

Orice pasiune trebuie incurajata, insa copilul mijlociu are nevoie sa fie incurajat mai ales intr-o pasiune care nu a fost deja ”luata” de unul dintre ceilalti frati. Atunci cand pasiunea lui este unica, se va simti mai special. In plus va fi evitata competitia care poate crea alte complexe.

Ajuta-l sa isi rezolve singur conflictele cu fratii!

Atunci cand se isca un conflict, incearca sa nu intervii decat incurajandu-ti copiii sa spuna celuilalt ce simte si ce anume nu ii place. In rest, lasa-i sa isi rezolve singuri micile certuri, fara a interveni decat atunci cand simti ca au depasit anumite limite. Chiar si in acest caz incearca sa nu iei partea niciunuia dintre ei.

Asigura-te ca relationeaza si cu alti copii!

Este important ca un copil mijlociu sa aiba interactiuni sociale si in afara familiei, in grupuri de copii in care sa aiba ocazia sa se simta ”cel mai mare” sau ”cel mai mic”, pentru a experimenta diferite roluri. Este important ca un copil mijlociu sa fie lasat sa isi aduca prietenii acasa din cand in cand, tocmai pentru a se simti privilegiat in astfel de situatii, fata de fratii sai, care, la randul lor, au nevoie de astfel de interactiuni.

Asculta si arata empatie!

Unii copii mijlocii se plang de faptul ca nu le place pozitia pe care o au in familie, exprimandu-si deschis frustrarea. Este important sa fie ascultati, intelesi si mai ales sa li se repete ca nu trebuie sa lupte pentru a avea anumite privilegii pe care fratii lor le au. De obicei frustrarea apare mai ales fata de fratele mai mare. De aceea, este bine sa ii explici copilului tau mijlociu ca, de fapt, si el este mare si ca te poate ajuta la tot felul de treburi si ca are anumite privilegii fata de cel mai mic. De asemenea, explica-i ca atunci cand fratele mai mare va pleca la studii, de exemplu, va veni o vreme cand el va ramane cel mai mare copil din casa.

Cititi mai multe despre dezvoltarea copilului intre 4-12 ani:


 

Pentru a intilni alti parinti cu copii intre 4-12 ani, participati la sectiune speciala a forumului Desprecopii.com

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate


autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015