Totul despre alergii
Sa intelegem alergiile
Ce este alergia?
Care sunt simptomele unei alergii?
Alergeni frecventi
Ce cauzeaza alergiile
Cum se produc alergiile
Care copii sunt cei mai afectati de alergii
Statistici despre Alergii
Alti factori care pot favoriza alergiile copilului
Mediul in care traieste copilul in primul an este important
Pot fi evitate alergiile?
Marsul alergic
Alergii multiple
Despre alergii mai cititi
Forum despre alergii

Sa intelegem alergiile

Numarul copiilir si maturilor care au alergii creste. Aflati in continuare ce anume cauzeaza alergiile, cum pot fi redusi alergenii de acasa si ce trebuie sa faceti daca banuiti despre copilul dumneavoastra ca este alergic.

Ce este alergia?

Alergia este o reactie adversa la o proteina din mediu, cum sunt cele care se gasesc pe animalele de companie si in polenul florilor sau in nuci. Aceste proteine sunt numite alergeni si in mod normal nu sunt daunatoare.
 

Daca aveti o alergie, corpul reactioneaza la un alergen specific eliberand histamina din celulele mast (bastonase) in piele, plamani, nas sau intestin. Acest lucru provoaca inflamarea si umflarea zonelor respective.
 

reactie alergica la bebelus

Care sunt simptomele unei alergii?

Simptomele alergiei pot fi mancarimile, umflarea tesuturilor si respiratia greoaie. In cazurile grave poate duce la soc anafilactic si chiar la moarte.

Printre bolile alergice sunt febra fanului, astmul, eczemele si urticariile.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau cititi neaparat: Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Unii oameni fac conjunctivita alergica, iar altii au reactii adverse la medicamente, intepaturi de insecte sau latex. Alergiile alimentare si intoleranta la aditivii alimentari sunt cauze relativ rare ale reactiilor alergice.

Printre alergenii frecventi se numara:

- Polenul plantelor ierboase si cel al copacilor
- Acarienii (fiinte ce traiesc si se hranesc in praful de casa)
- Unele alimente (laptele de vaca, ouale de gaina, graul, soia, fructele de mare, fructele si nucile)
- Sporii ciupercilor sau cei de mucegai (din baie si din alte zone umede)
- Unele medicamente (penicilina, aspirina, anestezicele)
- Nichelul, cauciucul, conservantii si vopselele de par (alergeni care intra in contact cu pielea)
- Resturile de piele ale animalelor de casa si din gospodarie (pisici, caini, cai, hamsteri)
- Intepaturile viespilor si ale albinelor 

 

Ce cauzeaza alergiile?

In unele familii exista predispozitia pentru alergii, denumita atopie. Acest factor a inregistrat o crestere epidemica in ultimele patru decenii.

Motivele pentru care nu sunt complet intelese – stim ca anumite familii sunt programate genetic sa faca alergii, dar acesta nu poate fi singurul motiv. Factorii care declanseaza alergiile trebuie sa sa se fi adaugat mediului nostru, in timp ce o parte din factorii care ne protejau inainte impotriva lor trebuie sa fi disparut.

Exista tot mai multe dovezi ca lupta impotriva bolilor infectioase si masurile tot mai puternice de curatenie personala este posibil sa fi interferat cu functionarea sistemului nostru imunitar.

Incalzirea globala a avut si ea un impact, prin schimbarea vegetatiei naturale si a productiei mai abundente de polen.

Cum se produc alergiile?

La nastere, sistemul imunitar este fie predispus la alergii (TH2) sau ne-predispus la alergii (TH1), in functie de ereditate si de mediu.

TH inseamna tip ajutator (helper type) al globulelor albe. Imunitatea TH1 este buna pentru lupta impotriva bacteriilor, a virusilor si protectia impotriva alergiilor. Imunitatea TH2 este buna pentru lupta cu infectiile provocate de paraziti, dar ne face mai vulnerabili la alergii.

Daca in familie exista antecedente de alergii, copilul este mult mai probabil sa aiba imunitate de tip TH2.

Acest lucru favorizeaza producerea unor cantitati excesive de imunoglibulina E (IgE), ce are legatura cu alergiile, in sange. IgE se lipeste pe alergeni inofensivi si declanseaza reactii alergice.

Daca o microparticula de polen este atasata de IgE in membranele nazale, de exemplu, acest complex combinat IgE-polen face ca celulele mast sa elibereze o substanta chimica avand rol de aparare naturala, denumita histamina.

Consecinta sunt mancarimile nazale intense, senzatia de gadilatura, stranut si scurgeri nazale apoase.

Care copii sunt cei mai afectati de alergii?

Atopia in cazul parintilor sau al fratilor este un indicator important al riscului alergic. Este foarte probabil ca alergiile sa apara in familiile atopice in care exista inca de la inceputul copilariei o expunere la anumiti alergeni.

Barbatii sunt mai predispusi sa devina alergici, iar mamele alergice care fumeaza expun copiii la un risc si mai mare.

Ce spun statisticile despre Alergii:

    Copiii din famiile non-alergice au un risc de 12 la suta de a face o alergie
    Daca un parinte este alergic, riscul creste la 20 la suta
    Daca ambii parinti au alergii, riscul este de peste 40 la suta
    Daca ambii parinti au aceeasi alergie (cum ar fi astmul, febra fanului sau eczema) copilul are riscul de peste 70 la suta de a face aceeasi alergie
 

Alti factori care pot favoriza alergiile copilului sunt:

- Nasterea prin cezariana
- Tratamente frecvente cu antibiotice
- Faptul ca face parte dintr-o familie mica, in care este copil unic sau in care sunt numai doi copii
- Inhalarea pasiva a fumului de tigara
- Greutatea prea mare – copiii obezi sunt mai predispusi sa faca astm
 

Mediul in care traieste copilul in primul an este important.

Expunerea timpurie in doze mici la acarieni, polen, animale si anumite alimente mareste riscul copilului de a deveni alergic.

La toate acestea se adauga stilul nostru de viata relativ imbelsugat –locuintele cu incalzire centrala, folosirea regulata a antibioticelor si alimentatia bogata in alimente procesate sau exotice – par sa incurajeze alergiile.

Pot fi evitate alergiile?

Exista mai multi factori ce reduc riscul de alergii al copilului:

- Faptul ca s-a nascut intr-o familie fara istoric alergic
- Faptul ca a fost alaptat exclusiv la san in primele patru luni de viata, de catre o mama care evita ouale, nucile si laptele de vaca in timp ce alapteaza
- Expunerea timpurie la bacterii probiotice benefice in dieta copilului
- Administrarea vitaminelor C si E si a uleiurilor omega-3 polinesaturate
- Faptul ca are cel putin doi frati mai mari
- Viata la tara si faptul ca se murdareste jucandu-se prin curte

Marsul alergic

Denumirea de mars alergic este folosita pentru a descrie trecerea progresiva de la o manifestare alergica la alta intr-o anumita perioada de timp.

reactie alergica la alune de pamant

De exemplu, multi copii sub trei ani au eczema si alergii la anumite alimente. Pe masura ce acestea se imbunatatesc, ei fac astm. Apoi, cand astmul pare sa fi disparut, incep sa fie deranjati de rinita alergica si febra fanului in adolescenta.

Alergiile multiple

Un mic grup de indivizi foarte atopici fac alergii severe inca de la varste mici. Este posibil ca ei sa fi avut inca din copilarie alergii alimentare (de obicei, la laptele de vaca, oua si nuci sau alune), asociate in general cu eczeme extinse.

Multi dintre ei au reactii incrucisate la alte alimente – alergia la latex poate da reactii cu avocado, banane, kiwi si nuci, de exemplu. Apoi fac in copilarie astm alergic, rinita alergica si raman foarte alergici la numeroase alimente si alergeni din mediu.

Ei au nevoie de supraveghere medicala continua, supraveghere la care trebuie sa contribuie un imunolog, un dermatolog, un dietician, un pneumolog, un pediatru si un ORL-ist.

Cei mai multi oameni care au alergii au numai foarte putine alergii, care sunt bine tinute sub control prin evitarea alergenilor specifici si tratament medicamentos preventiv pe termen lung.

Mai exista un grup de oameni care se pare ca au reactii la urmele substantelor folosite in gospodarie si la substantele industriale, dar simptomele lor nu sunt tipice alergiilor.

Adesea, practicienii fara specializare medicala pot confirma aceste sensibilitati folosind metode de testare non-standard.

Oamenii pot fi afectati atat de rau de teama unei reactii incat nu mai sunt capabili sa munceasca sau sa plece de acasa. In multe situatii, s-au confruntat in trecut cu traume psihologice si ceea ce au nu este de fapt alergie.

Despre alergii mai cititi

Alergia la alune

Alunele se numara printre alimentele cu un potential alergeni ridicat si de aceea consumarea lor de catre copii trebuie sa se faca cu precautie, pentru a minimiza orice eventual risc. Alergia la alune… ... citeste mai departe

Parfumurile cauzeaza alergii

Alergiile cauzate de parfum sunt serioase si trebuie luate in considerare. Puteti deveni brusc alergic la parfumuri si produsele de ingrijire personala pe care le utilizati de ani de zile. Puteti… ... citeste mai departe

 Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau cititi neaparat: Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau

Cum ne protejam copiii de alergia la polen? cititi: Cum ne protejam copiii de alergia la polen?

Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii cititi si: Copiii nascuti prin cezariana si riscul de a dezvolta alergii
 

Forumul parintilor informati - pentru prietenie suport si atitudine:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)