Mersul pe bicicleta: un mod excelent de a-ti petrece timpul cu copilul tau

Remorca de bicicleta
Scaunul de bicicleta
Remorca – bicicleta
Prima bicicleta a copilului
Cateva precautii generale

Mersul pe bicicleta poate fi o excelenta modalitate de petrecere a timpului liber in familie, avand numeroase avantaje atat pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor, cat si in ceea ce priveste mentinerea unei relatii armonioase intre membrii familiei. Ce se intampla insa cu mersul pe bicicleta atunci cand in familie apare un nou membru, caruia ii trebuie ceva timp pana sa devina stapanul propriei biciclete?

Pentru a-ti familiariza juniorul cu mersul pe bicicleta si pentru a-i insufla bucuria acestei activitati extrem de frumoase inca din primii ani de viata ai la dispozitie mai multe variante ce trebuie adaptate in functie de varsta copilului, de factorii de mediu si de alti factori ce tin de preferintele personale si de cele ale copilului.

Remorca de bicicleta

Este mijlocul cel mai sigur, conform Academiei Americane de Pediatrie, de a transporta un copil mic pe bicicleta. De fapt, este impropriu spus “pe bicicleta”, pentru ca remorca de bicicleta se ataseaza in spatele sau in fata bicicletei, asa cum sugereaza si numele. Remorca nu este altceva decat un fel de scaunel acoperit in intregime cu material impermeabil (semanand astfel cu un cort ambulant), fixat pe doua roti, pentru stabilitate. Remorca este prevazuta cu un sistem de protectie in caz de accidente si este plasata suficient de departe de roata din spate, astfel incat copilul sa nu o poata atinge. De asemenea, remorca este foarte joasa, astfel incat, in caz de accident, copilul sa nu cada de la o inaltime foarte mare. Trebuie retinut ca doar adultii ciclisti experimentati ar trebui sa mearga pe biciclete cu remorca pentru copii.

Atunci cand vrei sa cumperi o remorca pentru bicicleta verifica daca are centuri de siguranta, iar dispozitivul cu care se ataseaza de bicicleta adultului este bine sa fie flexibil pentru ca, in caz de accident, copilul sa aiba cat mai putin de suferit. Asigura-te ca remorca are semnalizare si ataseaza-i un stegulet inalt reflectorizat, astfel incat sa o faci si mai vizibila pentru ceilalti participanti la trafic. Atentie: remorca este mai lata in comparatie cu bicicleta, asa ca trebuie sa fii atent sa nu iasa de pe pista cu vreuna dintre roti. De asemenea, ai grija cum iei curbele, pentru ca remorca se poate rasturna mai usor decat bicicleta.

Scaunul de bicicleta

Cu toate ca specialistii considera ca remorca este mai sigura decat scaunul de bicicleta, multi parinti prefera aceasta a doua varianta. Scaunul se prinde intotdeauna deasupra rotii din spate, iar pentru a reduce riscul de accidente, ai grija sa cumperi un scaun cu spatar inalt, pentru a proteja gatul copilului, si cu suport adecvat pentru picioase, astfel incat sa nu existe riscul sa isi prinda piciorul in roata bicicletei. Orice scaun pentru bicicleta ar trebui sa aiba centura de siguranta pentru talie si pentru umeri. Trebuie sa tii cont ca un scaun de bicicleta mareste greutatea ce preseaza asupra vehiculului pe doua roti, prin urmare si abilitatea adultului de a se balansa in timp ce conduce bicicleta. De asemenea, greutatea crescuta, mareste si timpul necesar franarii, ceea ce impune precautii suplimentare in timpul mersului.

Remorca - bicicleta

Atunci cand copilul este suficient de mare, insa nu indeajuns incat sa mearga singur pe propria bicicleta, o remorca ce imita  bicicleta este optiunea ideala. O astfel de remorca arata ca o bicicleta mai mica fara roata din fata, atasata de bicicleta adultului. Remorca tip bicicleta are si pedale, iar uneori are si dotari specifice unei biciclete adevarate, astfel incat copilul sa poata incepe sa exerseze mrsul pe bicicleta inainte de a avea propria bicicleta.  Adultul care conduce bicicleta cu o astfel de remorca rebuie sa tina cont de faptul ca pedalele din spate pot incurca mersul, in sensul ca daca cel mic pedaleaza invers, atunci va fi dificil de manevrat bicicleta mare de catre adult.

Prima bicicleta a copilului

Va veni cu siguranta o vreme cand nici scaunul, nici remorca si nici chiar remorca tip bicicleta nu il vor mai multumi pe cel mic. Este momentul in care este cazul ca juniorul sa aiba propria bicicleta. Chiar daca nu exista reguli fixe in privinta varstei la care copiii incep sa mearga singuri pe bicicleta, cu sau fara roti ajutatoare, in medie, acest lucru se intampla in jurul varstei de 6 ani. La aceasta varsta copiii au, in general, dezvoltate abilitatile motorii necesare mersului pe bicicleta. In orice caz, primul lucru care trebuie sa te ghideze atunci cand ii cumperi copilului tau o bicicleta este dimensiunea. De aceea, este absolut necesar ca cel mic sa fie prezent atunci cand cumperi bicicleta, pentru a o proba. O bicicleta are dimensiunile potrivite atunci cand copilul sta pe ea si poate atinge cu picioarele solul, iar coarnele bicicletei sunt sub nivelul umerilor. Concentreaza-te asupra caracteristicilor tehnice ale bicicletei si nu te lasa indus in eroare de preferintele copilului. Cumpara doar o bicicleta creata si aprobata pentru varsta si pentru caracteristicile copilului.

Cateva precautii generale:

Nu plimba niciodata pe bicicleta un copil cu varsta mai mica de 1 an, nici macar intr-un scaun special, deoarece un copil atat de mic nu are gatul suficient de bine dezvoltat pentru a putea purta o casca de protectie si pentru a fi asezat in siguranta in scaun.
Nu plimba niciodata copilul pe bicicleta ta daca nu ai un scaun special pentru asta.
Plimba-ti copilul pe bicicleta doar in locurile sigure (pe piste, in parcuri, pe strazi mici, fara trafic).
Evita sa mergi cu bicicleta atunci cand este vreme rea.
Purtarea unei casti este obligatorie pentru fiecare membru al familiei, iar pentru copiii sub 4 ani ar trebui alese casti speciale, prevazute su semnalizare luminoasa.
Nu cumpara niciodata o bicicleta mai mare decat trebuie pentru copilul tau in ideea ca va creste, pentru ca o bicicleta cu dimensiuni nepotrivite este extrem de periculoasa.
Bicicletele pentru copii mai mici de 7 ani ar trebui sa aiba obligatoriu frana de picior si nu frana de mana.
Bicicletele pentru copii peste 7 ani ar trebui sa aiba si frana de mana si frana de picior.
Atunci cand cumperi roti ajutatoare, asigura-te ca ele pot fi ajustate, astfel incat sa le poti adapta evolutiei proprii copilului in ceea ce priveste mersul pe bicicleta.
Daca vrei ca juniorul tau sa indrageasca mersul pe bicicleta, ai grija sa ii cumperi bicicleta potrivita si sa iei toate masurile de precautie pentru a nu fi pus in pericol.

Despre alte activitati, merita sa citesti si:

 

 Forumuri specializate
In floarea copilariei (4-12 ani
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter..
.


autor: Redactor Desprecopii.com: Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2015