De ce detest testele initiale: concluzii si impresii de profesor

De ce detest testele initiale:
Nu, nu sunt un elev plictisit
Care este rolul testelor initiale?
Ca profesor am ajuns la o concluzie...
Parintii sunt foarte afectati de rezultate

Nu, nu sunt un elev plictisit

Dupa cum suna intrebarea din titlu, s-ar zice ca articolul de fata e scris de vreun elev plictisit deja de maratonul testelor initiale pe care este nevoit sa il parcurga la fiecare inceput de an scolar. De fapt, aceasta este in realitate singura perspectiva pe care autoarea randurilor de fata nu o poate garanta.

Si asta pentru simplul motiv ca pe vremea mea nu se dadeau teste initiale. Si totusi eu, ca profesor si ca parinte, le detest din mai multe motive pe care, poate, cineva acolo in inaltimile intangibile ale comisiilor si comitetelor de prin minister, ar trebui sa le cunoasca.

Care este rolul testelor initiale?

In teorie rolul testelor initiale este acela de a stabili niste puncte de reper de la care profesorul pleaca in demersul sau didactic pe parcursul unui an scolar. Corelate cu notele de pe parcursul semestrului, rezultatele la testele initiale ar trebui sa fie punctul de plecare al progresului scolar – un instrument de masurare a acestuia si un reper calitativ al muncii profesorului si al celei a elevului. Si totusi...

Drumul de la teorie la practica este insa lung si, in plus, modul in care se aplica aceste teste, precum si rezultatele lor sunt de cele mai mai multe ori in totala disonanta cu realitatea. Care este, asadar, concret, rostul acestor teste initiale, consumatoare de timp si de hartie la inceput de an scolar?

Ca profesor am ajuns la o concluzie...

Ca profesor, cu toate ca initial, in primii mei ani la catedra, aceste teste mi se pareau a fi un instrument util in activitatea mea didactica, am ajuns, in timp, sa imi dau seama ca aceste teste initiale sunt absolut inutile, ba mai mult, perturba inceputul de an scolar intr-un mod care afecteaza pe toata lumea. Pe scurt, iata motivele care m-au determinat sa ajung la aceasta cocluzie:

-Faptul ca aceste teste sunt date imediat dupa o vacanta  lunga, de vara, face ca ele sa fie ierelevante pentru a arata cat de pregatit este un elev la o materie sau alta si care sunt resursele pe care le are el pentru a progresa in noul an scolar;
-Fiind date toate in aceeasi saptamana (in prima sau a doua saptamana de scoala), aplicarea lor contrazice un principiu pedagocic elementar care recomanda ca elevul sa nu dea doua teste in aceeasi zi sau, daca este posibil, nimic macar in doua zile consecutive;
-Ce testam de fapt? Ramasitele de cunostinte ramase in mintea elevului din anul anterior? Abilitatea de a aplica aceste cunostinte? Capacitatea elevului de a se readapta la sistemul scolar dupa o perioada de pauza?

Niciun raspuns nu mi se pare a fi suficient de limpede pentru a sustine necesitatea acestor teste. Iar ideea ca ele ofera o imagine asupra progesului scolar ulterior al elevului este, cred, cea mai mare eroare pe care am auzit-o vreodată asupra ideii de progres scolar. Si daca, sa spunem, un elev ia nota 10 la testul initial pentru ca are inspiratie in ziua respectiva, chiar daca el este un elev de nota 8 in general, inseamna ca el va inregistra regres?

Parintii sunt foarte afectati de rezultate

La toate aceste inadvertente care fac ca testele initiale, mai ales aplicate asa, cu un heirup plin de zel inca din prima saptamana de cursuri, sa devina un stres in plus si o munca inutila pentru profesor se mai adauga si faptul ca parintii sunt, se pare, foarte afectati de rezultatele lor. Pe unii ii intereseaza pur si simplu daca nota se trece in catalog ca sa stie daca al lor copil isi strica sau isi asigura o medie buna inca din primele zile de scoala (caci, deh, peste tot conteaza mediile din scoala, de la admiterea intr-un liceu bun, la admiterea intr-o facultate). Ca idee, e bine de stiut, ca nota nu se trece in catalog si profesorul nu are voie, conform normelor in vigoare, sa treaca aceste note in catalog chiar daca, sa recunoastem, acesta este un lucru care ii demotiveaza adesea pe elevi.

Pe altii ii streseaza ierarhiile create in urma acestor teste (ierarhii irelevante si total absurde uneori), iar pe altii… nu prea ii mai streseaza nimic. Si in aceasta ultima categorie intra nu doar parinti, ci mai ales elevii, majoritatea dintre ei.

Pentru multi dintre ei, testele initiale nu reprezinta nimic mai mult decat ocazia de a incepe anul scolar cu un fel de chiul metaforic de la ore, caci rezutatele nu ii intereseaza (daca oricum nu se trec in catalog). Iar daca mai adaugam la toate aceste neajunsuri si consumul aproape inutil de tone de hartie consumata pentru aceste teste (apropo, poate n-ar fi rau daca ar fi sustinute online...), atunci rezulta o suma de lucruri care te fac, pe buna dreptate, sa ajungi sa detesti aceste teste initiale, indiferent daca faci parte dintre cei care le sustin sau dintre cei care le corecteaza.

Mai cititi si:


 

Forumuri de discutie ale parintilor

 In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

Autor:  Anamaria Ghiban, redactor Desprecopii.com - in acelasi timp si profesor de liceu :) Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015