Terapia PECS (Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Pictograme)

- despre terapia PECS (Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Pictograme) veti citi:
Ce este terapia PECS
Scopul programului PECS
Cele 6 faze ale programului PECS
Alte terapii de tratare a autismului
Mai multe informatii despre autism
Forum specializat al parintilor cu copii cu autism

Ce este Terapia PECS

Terapia PECS are numele de la englezescul The Picture Exchange the Communication System. Aceasta terapie permite un mijloc de comunicare non-verbala copiilor cu autism, care au abilitati reduse de comunicare sau deloc.

Copiii care folosesc PECS sunt invatati sa abordeze alte persoane carora le ofera o imagine cu mesajul pe care doresc sa il transmita si primesc in schimb o alta imagine. In acest fel, copilul este capabil sa initieze comunicarea. Copilul cu autism poate folosi PECS pentru a transmite o cerere a sa, o idee sau orice altceva ce poate fi afisat si simbolizat pe un cartonas. PECS functioneaza foarte bine atat acasa, cat si in sala de clasa.

Scopul programului PECS

Programul PECS a fost dezvoltat in 1984, de catre Doctorul Andrew Bondy si Lori Frost, MS, CCC/SLP. Initial a fost folosit de catre Programul Delaware, care se ocupa de autism. Scopul programului (PECS) este sa invete copii cu autism un sistem functional de comunicare, rapid si auto-intiat. PECS a inceput prin utilizarea unor simple imagini intre subiectii comunicarii, insa foarte rapid a ajuns sa construiasca structuri propozitionale.

La un moment dat, multi oameni s-au opus programului PECS si utilizarii semnelor, connsiderand ca nu este cea mai buna metoda de a-i invata pe copiii cu autism cum sa comunice. Ei au argumentat ca aceste metode vor dauna dezvoltarii limbii vorbite. In orice caz, pana in prezent, au existat multe studii care au aratat ca PECS a ajutat oamenii cu autism sa isi dezvolte limbajul verbal; studiile au mai aratat ca acest program poate ajuta la reducerea crizelor de isterie si a comportamentului ciudat  si  dezvolta nivelul de socializare al persoanelor in cauza.

Cele 6 faze ale programului PECS sunt:

 

• Faza 1: Cum sa comunici

Copilul cu autism invata sa exprime prin imagini simple anumite ganduri sau activitati pe care vrea sa le faca.

• Faza 2: Distanta si Perseverenta

Tot prin folosirea imaginilor simple, copilul cu autism invata sa generalizeze aceste noi aptitudini prin folosirea lor in diferite locuri, cu oameni diferiti, pastrand o anumita distanta. De asemenea, sunt invatati sa fie vorbitori persuasivi, perseverenti.

• Faza 3: Diferentierea intre imagini

Copiii cu autism sunt  invatati ca din doua sau mai multe imagini sa selecteze ceea  ce le place. Aceste imagini sunt inmagazinate intr-o “carte de comunicare”, legata cu benzi Velcro, din care pot fi luate cu usurinta pentru a servi la procesul comunicarii.

• Faza 4: Structurile propozitionale

Copilul cu autism invata sa construiasca propozitii simple prin folosirea unui cartonas “Eu vreau” urmat apoi de un alt cartonas care ii evidentiaza dorinta.

• Faza 5: Raspunderea la intrebari

Copilul cu autism invata sa foloseasca PECS pentru a raspunde la intrebarea “Ce doresti?”

• Faza 6: Comentariile

La acest stadiu copilul cu autism este invatat sa formuleze raspunsuri la intrebari precum “Ce vezi aici?”, “Ce sunet auzi?” si “Ce este aceasta?”. Ei invata sa alcatuiasca propozitii incepand prin folosirea cartonasului “Vad”, “Aud”,”Simt”, “Este..”,etc.

Alte terapii de tratare a autismului

Mai multe informatii despre autism:

 Forum specializat al parintilor cu copii cu autism

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

autor: redactor Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015
surse si documentare: Revista AutismWorld, WebMD