Terapia (Metoda de invatare-predare) TEACCH

- despre Terapia TEACCH - Metoda de invatare-predare TEACCH  veti citi:

Ce este TEACCH?
Dezavantajele acestei metode
Structura fizica
Program
Sistemul de lucru
Rutina
Structura vizuala

Ce este TEACCH?

Terapia (Metoda de invatare-predare) TEACCH a fost dezvoltata de psihologul Eric Schopler la universitatea din Carolina de Nord, SUA -  in anii 1960. In prezent este folosita de multe scoli publice.

TEACCH - Tratametul si Educatia Copiilor cu Autism si Handicapuri de Comunicare asociate

O clasa de studiu TEACCH este strucurata pe domenii bine definite si structurate pentru fiecare sarcina, lucru individual, lucrul in grupe si jocuri.

Aceasta metoda se bazeaza foarte mult pe invatatul vizual, lucru incurajator pentru copiii cu autism si PDD.  Copiii folosesc orare alcatuite din imagini si/sau cuvinte pentru a-si stabili programul zilnic si pentru a-i ajuta sa treaca cu usurinta de la o activitate la alta. Copiii cu autism ar putea sa gaseasca dificila schimbarea activitatilor si a locurilor fara a avea un orar bine stabilit la dispozitia lor.

Copiilor mici li s-ar putea cere sa stea la locul de lucru si sa finalizeze anumite activitati, precum asezarea corecta a imaginilor sau a literelor intr-un joc. Lucrarile finisate sunt apoi asezate intr-o cutie. Copii pot sa foloseasca  imaginile de comunicare cu simboluri ( mici patrate laminate ce contin un simbol sau un cuvant) pentru a raspunde la intrebari sau pentru a solicita ceva de la profesor. Simbolurile ii ajuta pe copiii non-verbali sa se elibereze de frustrare, in timp ce pe copiii care abia invata sa vorbeasca ii ajuta sa isi reaminteasca si sa pronunte cuvintele pe care vor sa le foloseasca in procesul vorbirii.

Aceasta metoda de “predare structurata” este, adeseori, mai putin intensiva decat  programe precum Applied Behavior Analysis sau Comportamentul Verbal , ce sunt dedicate copiilor prescolari.

Conform informatiilor pubilicate anterior pe site-ul lor, TEACCH respecta “cultura autismului” si imbratiseaza filosofia conform careia oamenii cu autism au “caracteristici diferite, insa nu obligatoriu inferioare, fata de ceilalti oameni”. Pe site scrie : “persoana este prioritara, in fata oricarei notiuni filosofice precum incluziunea intr-un grup, antrenamentul discret, facilitarea comunicarii, etc”.

Dezavantajele acestei metode

Interactiunea sociala si comunicarea verbala poate ca nu sunt puternic incarcate cu stres ca alte metode de predare; TEACCH se axeaza mai mult pe acomodarea copilului cu autism, decat pe invatarea acestuia modul in care sa isi depasesca problemele. De asemenea, este nevoie de mai multe cercetari pentru a se dovedi superioritatea  eficientei metodei TEACCH in comparatie cu  Applied Behavior Analysis sau alte metode de predare.

In contrast cu rezultatele studiului Applied Behavior Analysis (ABA), publicat de Doctorul Ivar Lovaas, metoda TEACCH nu a publicat studii lungi si complexe cu privire la eficienta pe care o are in tratarea si educarea copiilor. Un scurt studiu, publicat in 1998, a relatat faptul ca un copilas care a beneficiat timp de 4 luni de metoda TEACCH acasa si-a imbunatatit abilitatile de comunicare foarte mult, comparativ cu un copil care nu a beneficiat de niciun tratament.

Important de stiut pentru parintii care vor sa-si includa copilul intr-o clasa cu copii sanatosi,  este ca programul TEACCH adoptat intr-o astfel de clasa nu va fi benefic pentru copilul cu autism. Unele scoli primare folosesc metoda TEACCH in clase formate numai din copii cu probleme, insa poate fi folosit si in clasele normale, cu copii sanatosi.

Programul TEACCH dezvoltat in Carolina de Nord include variate departamente: evaluarea copilului, cursuri pentru parinti, grupuri de sprijin moral, social si grupuri recreative, consiliere si locuri de munca. Aceste departamente ale programului este posibil sa lipseasca in unele state care au implementat TEACCH in scolile publice, la clasa copiilor cu autism. Este posibil sa iti doresti sa cunosti mai mult despre modelul adoptat de Carolina de Nord pentru a sti cum decurge acest program intr-o scoala, iar noi te ajutam in aceasta privinta.

Structura fizica

Structura fizica se refera la anturajul din mediul de viata al unei persoane , cum ar fi: sala de clasa, acasa, grupul de oameni de acasa. Limitele fizice sunt clar definite si includ, de obicei, activitati ca: lucru, joaca, gustari, muzica.

Program

Este stabilit un program care indica ce ar trebui sa faca o persoana si unde ar trebui sa se intample acel lucru. Intreaga zi, saptamana sau chiar luna a unei persoane ii sunt indicate clar prin intermediul cuvintelor, fotografiilor, desenelor sau orice altceva ce faciliteaza intelegerea persoanei respective.

Sistemul de lucru

Sistemul de lucru transmite unui copil ce se ateapta de la el sau ea pe durata unei activitati, cat de mult se presupune ca trebuie sa realizeze la o anumita sarcina si ce se intampla dupa ce activitatea a fost realizata. Sistemul de lucru este organizat in asa fel incat copiii sa nu prezinte nicio dificultate in intelegerea sarcinilor pe care le au de facut.  De exemplu, activitatea sau sarcina ar trebuie sa fie realizata de sus in jos si de la stanga la dreapta.

Rutina

In  conformitate cu programul TEACCH, cea mai buna metoda pentru copii cu autism este o rutina care implica verificarea unui orar si urmarea unui sistem de lucru prestabilit. Aceasta rutina poate fi utilizata in programul zilnic al unei persoane, sau in anumite situatii.

Structura vizuala

Structura vizuala se refera la problemele ce privesc organizarea, clarificarea si instructiunile pe care le primeste o persoana pentru a intelege ce se asteapta de la ea.  De exemplu, o structura vizuala ar putea implica folosirea cutiilor colorate pentru a asista copilul in sortarea materialelor colorate in diverse categorii sau exemplificarea unui plic marcat cand copilului i se cere sa marcheze plicurile.

Metoda TEACCH este utilizata in primul rand pentru a ajuta copilul cu autism sa inteleaga mai bine mediul in care traieste si ceea ce se cere de la el. Tehnicile descrise nu s-au demodat o data cu trecerea timpului; ci mai degraba, ar trebui sa fie folosite in diverse medii de educatie.

Alte terapii de tratare a autismului

 Forum specializat al parintilor cu copii cu autism

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

autor: redactor Alina Ciobanu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2015