10 promisiuni inainte de nunta pentru cei care isi doresc o casnicie fericita

- cele mai populare juraminte inainte de nunta ...- veti citi:
1. "Promit sa te respect, admir si apreciez pentru ceea ce esti, precum si pentru persoana care doresti sa devi."
2. "Promit sa te sprijin si sa iti protejez libertatea, pentru ca, desi vietile noastre sunt strans legate, alegerile tale inca iti apartin."
3."Promit sa caut o intelegere profunda a dorintelor, temerilor, si viselor tale."
4. "Promit sa depun eforturi mereu pentru a-ti satisface nevoile, nu din obligatie, ci pentru ca ma incanta sa te vad fericit/a."
5. "Promit sa fiu acolo pentru tine, atunci cand ai nevoie de mine, ori de cate ori ai nevoie."
6. "Promit sa iti hranesc obiectivele si ambitiile; sa te sprijin in esecuri, si sa sarbatorim triumful."
7. "Promit sa pastrez viata noastra interesanta, aventuroasa, si plina de pasiune."
8. "Promit sa perseverez cand vremurile sunt grele, stiind ca orice provocari am putea confrunta, le vom cuceri impreuna."
9."Promit sa te tratez cu compasiune, mai degraba decat corectitudine, pentru ca suntem o echipa, acum si pentru totdeauna."
10. "Promit sa iti arat, in fiecare zi, ca stiu exact cat de norocos/oasa sunt sa te am in viata mea."

Inainte de nunta, un cuplu are o alta dinamica

Orice viitor cuplu are de-a face cu juraminte si promisiuni ... inainte de nunta. Insa stiu ei cu adevata ce inseamna casnicia in realitate?

Cercetatorii au descoperit ca nuntile sunt evenimente de viata profund semnificative, care deschid un nou ciclu de viata insa protagonistii nu stiu cu adevarat ce urmeaza. Casatoria poate fi pur si simplu sarbatorirea unui punct de reper: recunoasterea relatiei de cuplu si dragostea pe care si-o impartasesc. Dar nuntile sunt foarte orientate spre viitor, pe ce promite acel cuplul in mod public pentru a-si mentine relatia pe viata.

Nici o presiune

Dupa ce a studiat casniciile fericte dar si motivele de divort, o scriitoare americana ne-a impartasit juramintele pe care ea si partenerul ei s-au hotarat sa si le gaca inainte de nunta. 

Convenabil, am avut zeci de ani de cercetare la indemana mea pentru a ne ajuta sa ne dam seama ce inseamna cu adevarat un partener bun. De ce sa nu valorificam aceste resurse pentru nunta noastra? Cu alte cuvinte - si acest lucru poate suna complet over-the-top - am decis sa ne scriem juramintele pe baza de cercetare.

Mai jos sunt zece promisiuni pe care am decis sa le face unul altuia. Noi credem ca fiecare dintre aceste promisiuni ne va ajuta sa realizam fericirea conjugala pe termen lung.

1. "Promit sa te respect, admir si apreciez pentru ceea ce esti, precum si pentru persoana care doresti sa devii."

Cercetarile privind iluziile pozitive arata ca este util sa ne vedem partenerii intr-o lumina pozitiva - sa le apreciem calitatile pozitive, mai degraba decat sa le evidentiem defectele. Nu numai ca aceasta perspectiva duce la o mai buna satisfactie in relatie, dar iluziile pozitive ajuta partenerii sa se simta mai bine in propria persoana. Deci, in prima parte a acestui juramant, facem promisiunea de a vedea mereu ce este mai bun in fiecare dintre noi.

In a doua parte a acestui juramant, partenerul meu si cu mine promitem sa ne sprijinim reciproc incercarile de a creste si imbunatati ne-a lungul timpului. Acesta se numeste fenomenul Michelangelo, si cercetarile arata ca sprijinirea modificarilor partenerului este foarte benefica atat pentru partener cat si pentru relatie. Ce este important, eu nu promit sa imi ajut partenerul la imbunatatirea modului in care eu vreau sa progreseze, ci in modul in care el vrea sa "creasca", si vice-versa. Este vorba despre sprijinirea obiectivelor personale proprii ale partenerului.

2. "Promit sa te sprijin si sa iti protejez libertatea, pentru ca, desi vietile noastre sunt strans legate, alegerile tale inca iti apartin."

Desi oamenii sunt creaturi sociale care au nevoie de relatii dar si sa se bucure de ele, este, de asemenea, important pentru noi sa ne mentinem individualitatea. In special, trebuie sa simtim ca deciziile pe care le facem cu adevarat vin de la noi. Cand oamenii se simt fortati in a face alegeri, sunt mai putin fericiti si mai putin impliniti. Si, dupa cum ati ghicit, lipsa de fericire este problematica pentru o relatie. In acest juramant, partenerul meu si cu mine promitem sa evitam presiunile, invinovatirea, sau altfel de constrangeri reciproce in luarea deciziilor, straduindu-ne in schimb sa ne respectam intotdeauna reciproc dreptul de a face alegeri pentru noi insine.

3. "Promit sa caut o intelegere profunda a dorintelor, temerilor, si viselor tale."

Acest juramant presupune satisfacerea nevoilor partenerului. Straduindu-ne sa satisfacem nevoile celuilalt este o piatra de temelie a unei relatii de cuplu sanatoase. Pentru asta, intelegerea partenerul este primul pas in a fi receptiv, motiv pentru care fiecare dintre noi promitem sa cautam o intelegere profunda.

4. "Promit sa depun eforturi mereu pentru a-ti satisface nevoile, nu din obligatie, ci pentru ca ma incanta sa te vad fericit/a."

Odata ce ne dam seama care sunt nevoile celuilalt, promitem ca vom incerca si sa satisfacem aceste nevoi. Desigur, acest lucru poate fi mai usor de zis decat de facut. Uneori, oferind partenerului  ceea ce are nevoie implica sacrificii dificile.

Cercetarile privind sacrificiul arata ca este important sa nu facem sacrificii pentru motive bazate pe evitare, cum ar fi sentimentul ca "ar trebui". Ambii parteneri sunt mai bine atunci cand sacrificiile sunt realizate din motive de abordare, cum ar fi cu adevarat dorinta de a ne face partenerul fericit. Deci, cu acest juramant, partenerul meu si cu mine promitem reciproc ca atunci cand facem sacrificii, le vom face doar cu dragoste si grija, si nu cu reticenta sau resentimente. Daca si cand nu putem face sacrificii pentru motivele corecte, mai bine sa nu le facem deloc.

5. "Promit sa fiu acolo pentru tine, atunci cand ai nevoie de mine, ori de cate ori ai nevoie."

Acest juramant se bazeaza pe ceea ce inseamna sa fii o buna figura de atasament: persoana din viata ta pe care te bazezi cel mai puternic pentru sprijin. Cu acest juramant, promitem sa fim credibil acolo unul pentru altul, atunci cand unul dintre noi este in dificultate.

6. "Promit sa iti hranesc obiectivele si ambitiile; sa te sprijin in esecuri, si sa sarbatorim triumful."

Acest juramant acopera cealalta parte din a fi o figura de atasament buna: a fi acolo pentru partenerul tau, atunci cand el/ea nu este in dificultate. Practic, partenerul meu si cu mine vrem sa stim ca putem sa ne asumam riscuri, sa facem greseli, si sa venim acasa la un partener ce ne sustine la sfarsitul zilei.

7. "Promit sa pastrez viata noastra interesanta, aventuroasa, si plina de pasiune."

Cercetarile ne arata ca cuplurile sunt mai fericite atunci cand se angajeaza in lucruri noi si interesante impreuna. Practic, ne promitem reciproc sa nu ne lasam relatia sa cada intr-o rutina plictisitoare. Vom continua sa ne surprindem reciproc, sa calatorim si sa exploram impreuna, si sa facem din fiecare experienta una interesanta pentru noi.

8. "Promit sa perseverez cand vremurile sunt grele, stiind ca orice provocari am putea confrunta, le vom cuceri impreuna."

Aceasta este versiunea noastra a juramintelor traditionale pentru "la bine si la rau". Cu alte cuvinte, este o promisiune de a ramane angajati reciproc. Atunci cand un cuplu se vede ca un partener permanent, perspectiva lor asupra problemelor tinde sa treaca de la "eu impotriva ta", la "noi impotriva problemei". Actionand ca o echipa, vom fi intr-o pozitie mai buna pentru a face fata provocarilor.

9. "Promit sa te tratez cu compasiune, mai degraba decat corectitudine, pentru ca suntem o echipa, acum si pentru totdeauna."

Este vorba despre a fi un jucator de echipa, dar nici chiar in sensul strict: "ieri am spalat eu vasele, astazi le speli tu". In schimb promitem sa facem mereu eforturi pentru a contribui la relatie cu ceea ce putem mai bine, in functie de nevoile partenerului nostru: "Ai ajuns acasa foarte tarziu si ai avut o zi stresanta - voi spala eu vasele in seara asta". Avem incredere ca eforturile noastre se vor echilibra pe termen lung. Puterea comunala, sau dorinta de a oferi fara prea mult interes pentru ceea ce primesti in schimb, este asociata cu o gama intreaga de urmari pozitive.

10. "Promit sa iti arat, in fiecare zi, ca stiu exact cat de norocos/oasa sunt sa te am in viata mea."

Cand oamenii se simt apreciati de partenerii lor, sunt mai fericiti si mai angajati in relatiile lor. Si cand oamenii isi exprima recunostinta fata de partenerii lor, partenerii lor se simt apreciati, mai fericiti, mai angajati, si mai apreciativi. Totul e un ciclu minunat de bunatate. Deci, in acest juramant, partenerul meu si cu mine promitem sa ne apreciem reciproc si sa ne exprimam sentimentele de apreciere.

Mai cititi (merita) :



 

 Forumuri recomandate

 Femina intim
Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

autor: redactor DC A.Z. - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2016