Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Scarlatina la copil

despre scarlatina la copil, veti citi:
Ce este scarlatina
Este scarlatina contagioasa?
Ce complicatii poate avea scarlatina?
Cine risca imbolnavirea cu scarlatina?
Semne si simptome ale scarlatinei
Reguli de ingrijire in caz de scarlatina
Cand trebuie sa contactati medicul
Tratamentul pentru scarlatina
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Alte boli contagioase ale copilariei
Bolile copilului - GHID
Forum medical si forum de suport al parintilor:

Ce este scarlatina?

Scarlatina este o infectie cu un tip de bacterie numit streptococ, care nu numai ca provoaca o infectie a gatului (numita "gat streptococic"), dar produce si o toxina care cauzeaza eruptia distinctiva a scarlatinei.  Cititi:  Infectiile streptococice respiratorii (cu streptococ)

Unii oameni sunt mai sensibili la toxina decat altii, deci este posibil ca nu toti membrii familiei care sunt infectati sa aiba eruptia, desi au gatul streptococic. Uneori, zona de infectie este mai degraba pielea decat gatul, boala numita impetigo.
 Cititi:  Virozele respiratorii la copii


eruptie pe corp in caz de scarlatina

Este scarlatina contagioasa?

Scarlatina este contagioasa pentru cei care intra in contact apropiat cu un copil infectat de scarlatina.

Ce complicatii poate avea scarlatina?

Complicatiile sunt rare, dar pot include infectii mai profunde ale tesuturilor, febra reumatica si infectii ale rinichilor.

Cine risca imbolnavirea cu scarlatina?

Scarlatina este rara la copiii sub 2 ani, deoarece substantele din sistemul imunotar al mamei (anticorpii) protejeaza copilul pana la aceasta varsta. 

Varsta cea mai frecventa de imbolnavire este 4-8 ani. Pe la 10 ani, cei mai multi copii au propria imunitate fata de toxina produsa de bacterie. Intrucat infectia este transmisa prin fluidele din caile respiratorii (secretiile respiratorii), rata infectarii este mai ridicata in zonele aglomerate.  

Semne si simptome ale scarlatinei

Scarlatina este insotita de o eruptie asemanatoare smirghelului, formata din mici bube rosii de 1-2 mm, care se unesc, incepand de pe gat, apoi trecand pe trunchi, iar in final pe maini si picioare (extremitati). Uneori eruptia este insotita de o mancarime usoara. Daca scarlatina apare in zone ca subsuoara, incheietura cotului), pot aparea dare rosii pe piele.

Alte semne care insotesc scarlatina

Pot fi prezente febra, frisoanele, durerile, greata, voma si pierderea poftei de mancare.
Atunci cand principala zona de infectie este gatul, amigdalele se pot deveni mai mari, rosii si dureroase. Alte zone din gat (ca nodulii limfatici) se pot umfla.

La inceput, limba este acoperita de un strat alb, avand aspect de capsuna alba, care apoi se atenueaza pentru a face loc unui aspect de capsuna de culoare rosu stralucitor. La inceput, eruptia nu afecteaza palmele si talpile, insa mai tarziu, aceste zone se pot coji. Eruptia dureaza de obicei 4-5 zile, apoi se atenueaza, apoi pielea de pe gat si fata incep sa se cojeasca, iar in final se cojesc si mainile si picioarele.

 Cititi: Roseola si Pojarul (rujeola) la copil

Reguli de ingrijire in caz de scarlatina

Este dificil de evitat infectarea celorlalti membri ai familiei care nu sunt imuni la boala. Totusi, este bine sa luati urmatoarele masuri:

- Pastrati tacamurile si hainele folosite de copilul bolnav separate de ale celorlalti membri ai familiei, si spalati-le in apa fierbinte cu sapun.
- Cei care ingrijesc copilul bolnav trebuie sa se spele des pe maini.
- Puteti ameliora starea copilului si combate febra cu acetaminofen (Tylenol®) sau cu ibuprofen.
- Dati-i copilului alimente moi, multe lichide si aplicati-i lotiuni precum calamina pentru calmarea mancarimii, daca este necesar.

Cand trebuie sa contactati medicul

Contactati medicul imediat ce suspectati imbolnavirea copilului de scarlatina.

10 intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei cititi neaparat: 10 Intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei

Tratamentul pentru scarlatina

Medicul va face de obicei o cultura microbiologica folosind mostre prelevate din gat sau de pe piese sau un test streptococic rapid pentru a confirma diagnosticul. Daca se confirma infectia streptococica, va prescrie antibiotice, care vor fi administrate timp de 10 zile.  Cititi: Ce stim despre antibitiotice? 

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

Alte boli contagioase ale copilariei 

Tusea convulsiva

Tusea Convulsiva (Pertusis sau Tusea Magareasca) este una dintre cele mai serioase boli ale copilariei. Este caracterizata de o tuse severa si persistenta, foarte contagioasa. Tocmai de aceea,… ... citeste mai departe

 

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Desprecopii.

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, Toate drepturile rezervate (c) 2018