Infertilitatea unui cuplu: cauze și explicații

Infertilititatea, problema pentru 15% din cuplurile dn Romania
Infertilitatea de cuplu
Cand intervine specialistul in infertilitate?
Fertilitatea scade o data cu varsta
Calendarul zilelor fertile
Infertilitatea masculina
Sursele de informatii serioase si suport
Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR
Cand sarcina se lasa asteptata: sfaturi si trucuri

Infertilitatea - problema pentru 15% din cuplurile dn Romania

Infertilitatea este o problema cu care se confrunta aproximatix 15% din cuplurile din Romania si este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Sarcina este o perioada foarte importanta in viata unui cuplu, de aceea multe cupluri acorda o mare atentie in planificarea unui copil. Iata totul despre infertilitate, in cadrul celei mai ample platforme online ce uneste femeile care se confrunta cu infertilitatea precum si se bucura de sprijinul celei mai mari comnunitati de suport in caz de infertilitate:

Mai intai de toate trebuie sa va spunem ca singurul in masura sa determine cauzele si tratamentul infertilitatii, care difera de la cuplu la cuplu, este medicul obstetrico-ginecolog.

Infertilitatea de cuplu

Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a concepe un copil dupa 12 luni de raporturi sexuale regulate si neprotejate. Conform acestei definitii 15% dintre cuplurile de varsta reproductiva sunt infertile. Un alt concept, fecunditatea, exprima sansa de a obtine o sarcina care sa se finalizeze cu un copil intru-un ciclu menstrual dat.

Definitia infertilitatii este rigida deoarece se raporteaza la o perioada fixa, 12 luni, insa aproximativ 90% din cupluri concep dupa primul an de coabitare, dar exista posibilitatea conceptiei spontane si in urmatorii ani, desi rata fecundabilitatii scade cu fiecare an.

Aparitia vietii ramane un miracol, in timp ce neaparitia unui urmas pentru un cuplu constituie o problema. Dupa 6 luni de incercari fara succes este timpul, in cele mai multe cazuri, sa va prezentati la un medic pentru o investigatie amanuntita. Cititi despre Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri

Cand intervine specialistul in infertilitate?

Un medic obstetrico-ginecolog poate trata infertilitatea pana la un punct, dupa care va trebui sa apelati la un specialist in infertilitate. Acesta este un moment tensionat pentru ambii parteneri si faptul ca veti fi trimis la un al doilea specialist poate fi descurajant. Nu trebuie sa uitati insa faptul ca nu doar tratamentul in sine si administrarea unor pastile va duce la fertilitate.

Un control amanuntit al ambilor parteneri inainte de a se incepe un tratament impotriva infertilitatii este absolut necesar. Se vor controla activitatea hormonala, ritmul menstrual si anatomia femeii. Se vor prescrie vitamine prenatale care vor indeparta riscul avortului si  eventuale problemele genetice .

Femeile tinere (sau barbatii) au mai multe sanse ca rezultatul sa fie pozitiv intr-o perioada mai scurta de timp, decat cele mai in varsta. Intre 4 si 6 luni de insucces in fertilizare  poate fi o problema la cuplurile intre 20-30 de ani, dar un cuplu de peste 30 de ani  va trebui sa astepte inca cateva luni inainte de a suspecta o problema de fertilizare.

Fertilitatea scade o data cu varsta

fertilitate varsta femeii

fertilitatea femeii scade cu varsta

Cititi: 
Sarcina intre 20-30 de ani
Sarcina intre 30-40 de ani
Sarcina intre 40-50 de ani

Calendarul zilelor fertile

Se incepe cu calendarul zilelor fertile - prin masurarea temperaturii bazale

Un prim pas in combaterea si depistarea infertilitatii este luarea temperaturii bazale, o metoda simpla, ce presupune la femei luarea temperaturii in fiecare dimineata timp de o luna de zile. Pe baza acestui calendar se vor afla zilele fertile  in care are loc ovulatia. Medicul va va indica acele zile, care vor fi propice pro-crearii.

Pentru a se stabili daca aveti un ritm menstrual normal, va trebui sa folositi metoda temperaturii bazale timp de cateva luni. Odata stabilite aceste doua lucruri, va trebui sa faceti un examen ginecologic si cateva teste de sange pentru a verifica nivelul hormonal, care va indica daca aceste cicluri normale sunt de fapt adecvate pentru fertilizare si implantarea oului fertilizat.  Cititi: Ovulatia si calculul ovulatiei

E posibil ca ovulul sa nu fie sanatos sau sa nu fie produs destul progesteron, necesar la implantarea ovulului in peretele uterin. Daca se intampla asa, atunci oul fertilizat va fi eliminat prin menstra. Un avort microscopic  are loc, si inca o luna se va pierde fara nici un rezultat.

De aceea, pot exista probleme in indicarea unui tratament corect impotriva infertilitatii. Ciclurile neregulate pot fi indreptate printr-o intensificare (cu ajutorul medicamentelor) a ovulatiei, iar un perete uterin ne-adecvat pentru implantarea oului fertilizat, poate fi hranit ulterior cu progesteron, hormon ce probabil ca lipseste in aceste cazuri. Despre infertilitate la femei cititi pe larg: Infertilitatea la femei

Infertilitatea masculina

Aproximativ 50% din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului

Dar, asa cum spuneam, aproape jumate din cazurile de infertilitate se datoreaza barbatului. O scadere a numarului si calitatii spermatozoizilor datorata unei interventii chirurgicale sau unor infectii tratabile, pot fi cauza infertilitatii la barbat. Exista totusi si un numar de cazuri in care cauzele infertilitatii raman necunoscute.

In cazul femeilor, blocajul trompelor, ca urmare a unor infectii mai vechi sau a unor endometrite, pot pune medicul intr-o mare incurcatura. E posibil ca femeia sa aiba un ciclu regulat si hormonii necesari, dar daca  exista un blocaj mecanic in organism, sperma nu va putea niciodata intalni ovulul. Iar daca exista un blocaj partial, poate avea loc fertilizarea, dar oul fertilizat poate ramane agatat de uter, creand astfel o sarcina ectopica.

Va fi nevoie sa se indeparteze acest blocaj, pe cale chirurgicala sau laparoscopica (cu sau fara laser), desi, in tarile dezvoltate, aceste tehnici sunt din ce in ce mai putin folosite datorita succesului obtinut in urma fertilizarii in vitro.

Rareori, infertilitatea se datoreaza anticorpilor din sperma sau se manifesta prin  avorturi curente din motive imunologice. Dupa specialisti, anticorpii pot fi cauza infertilitatii si a avortului spontan.

Medicul ob-ginecolog poate spune cand e momentul potrivit pentru a consulta si alti specialisti in infertilitate, iar aceasta se intampla de obicei atunci cand cazul este neobisnuit sau presupune o interventie chirurgicala complicata si investigatii de laborator amanuntite. Atunci cand cazul de infertilitate pare complicat, pacientul va fi indreptat spre un medic specialist in probleme de infertilitate. Despre infertilitatea masculina, cititi pe larg: Infertilitatea la barbati

► De citit in continuare Ghid pentru cuplurile infertile: cum puteti invinge infertilitatea in ziua de azi

Sursele de informatii si suport pentru cuplurile care se confrunta cu infertilitatea

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

Forumuri recomandate - FORUMURILE ASPIRANTELOR

  Forumul FIV
Fertilizarea in Vitro (FIV) - clinici, medici, experiente, succese, dileme.

  Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!