Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Dislexia copilului: cauze si tipuri

- despre dislexia copilului, veti citi:
Ce este dislexia?
Cat de grava e dislexia?
Dislexia nu este un deficit de inteligenta
Dislexia este ereditara
Dislexici celebri
Dislexia poate ramane nedetectata in primii ani de scoala
Care sunt cauzele dislexiei? Tipurile de dislexie
Cum afecteaza dislexia functiile de invatare?
Cititi in continuare despre dislexie

Ce este dislexia?

Dislexia exista de multa vreme si a fost definita in multe moduri. De exemplu, in anul 1968, World Federation of Neurologists a definit dislexia ca o boala a copiilor, care, in ciuda faptului ca merg la scoala, nu reusesc sa-si formeze aptitudinile de limbaj caracteristice cititului si scrisului, corespunzatoare capacitatilor lor intelectuale . 

Conform definitiei date de U.S. National Institutes of Health, USA, dislexia este o dizabilitate a invatarii care poate afecta capacitatea unei persoane de a citi, scrie si uneori de a vorbi. Dislexia este cea mai frecventa dizabilitate a invatarii la copii si persista de-a lungul intregii vieti.


Cuvantul “dislexie” vine din greaca si inseamna “dificultate in ceea ce priveste cuvintele” iar formele prin care aceasta problema se  manifesta sunt diverse, implicand si neputinta de a intelege unele cuvinte, de a te orienta sau de a face calcule matematice.

Cat de grava e dislexia?

Gravitatea dislexiei poate varia de la usoara la severa. Cu cat este tratata mai din timp, cu atat rezultatele sunt mai bune; totusi, nu este niciodata prea tarziu ca oamenii afectati de dislexie sa invete sa-si amelioreze aptitudinile de limbaj.

Copiilor care au dislexie le este greu sa invete sa citeasca desi merg la scoala, au cel putin un nivel mediu de inteligenta si li se recomanda oportunitati adecvate de invatare.

Dislexia nu este un deficit de inteligenta

Dislexia este cauzata de un defect al capacitatii creierului de a traduce imaginile primite de la ochi sau de la urechi in limbaj inteligibil, fara a duce la probleme de vedere sau de auz. Nu este cauzata de retard mental, sechele ale creierului, nici de un deficit de inteligenta.

Dislexia este ereditara

Numeroase studii facute in SUA au concluzionat ca dislexia este ereditara. Prin scanarea activitatii creierului, cercetatorii au descoperit ca la dislexici, informatia este procesata cu prioritate de emisfera dreapta a creierului lor - si nu de emisfera stanga ca in cazul celor care nu au dislexie.

Dislexici celebri

Ca dovada ca dislexia nu este un deficit de inteligenta ci dimpotriva iata o serie de personalitati care au/avut dislexie: Leonardo Da Vinci, Edison, Picasso, Einstein, Steve Jobs, Pablo Picasso

Inventatorul Thomas Edison, pictorul Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Alexander Graham Bell, Albert Einstein, George Washington, Thomas Jefferson, Winston Churchill sunt doar o parte dintre geniile care au suferit de dislexie şi pe care boala nu i-a împiedicat să rămână în istorie.

Printre dislexicii ajunşi foarte bogaţi se numără Ted Turner, fondatorul CNN, Richard Branson, fondatorul Virgin Group, sau Henry Ford, cel care a pus pe picioare grupul auto cu acelaşi nume. De dislexie au suferit şi scriitorii Hans Christian Andersen, Agatha Christie şi Gustave Flaubert.

Actori cunoscuţi cu aceeaşi boală sunt Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Keanu Reeves sau Robin Williams

Dislexia poate ramane nedetectata in primii ani de scoala

Copilul poate fi frustrat de dificultatea de a invata sa citeasca si poate avea alte probleme care mascheaza dislexia. Poate ca da semne de depresie si manifesta un scazut respect de sine. Problemele de comportament acasa sau la scoala sunt si ele observate frecvent. Astfel, motivatia copilului scade dramatic, iar el ajunge sa nu-i mai placa scoala, ceea ce-i pune serios in pericol succesul scolar, daca boala ramane netratata.

Care sunt cauzele dislexiei? Tipurile de dislexie

Exista mai multe tipuri de dislexie care pot afecta capacitatea unui copil de a scrie si citi.
Dislexia provocata de traume apare adesea dupa o forma sau alta de trauma cerebrala sau de afectare a creierului care controleaza scrisul si cititul. Ea este rara in randul populatiei actuale de varsta scolara.

Un al doilea tip de dislexie este numit dislexie primara. Acest tip de dislexie este mai degraba o disfunctie decat o afectare a partii din stanga a creierului (cortexul cerebral) si nu se schimba cu varsta. Persoanele care au acest tip de dislexie sunt rareori capabile sa citeasca la nivelul clasei a patra, iar la varsta adulta se lupta inca sa citeasca, sa scrie pe litere, sa citeasca in general. Dislexia primara este transmisa ereditar si este mai frecventa la baieti decat la fete.

Un al treilea tip de dislexie este numit dislexie secundara sau dislexie de dezvoltare si se crede ca este cauzata de dezvoltarea hormonala din timpul stadiilor timpurii ale dezvoltarii fetale. Dislexia de dezvoltare se atenueaza pe masura ce copilul creste. De asemenea, este mai frecventa la baieti.

Cum afecteaza dislexia functiile de invatare?

Dislexia poate afecta mai multe functii diferite.

Dislexia vizuala este caracterizata de inversarea cifrelor si literelor si de inabilitatea de a scrie simbolurile in ordinea corecta.

Dislexia auditiva implica dificultati cu sunetele sau grupurile de sunete. Sunetele sunt percepute ca in alta ordine sau nu sunt auzite corect.

Disgrafia se refera la dificultatea copilului de a tine si controla creionul astfel incat sa poata scrie semnele corect pe hartie.

Din pacate, in Romania, greseala porneste inca de la gradinita sau scoala, acolo unde cadrele didactice nu sunt informate corect, uneori, catalogand un copil dislexic ca fiind unul cu retard mintal sau cu probleme de adaptare. De aici, numeroase alte efecte negative pot afecta psihicul celui in cauza si, binenteles, ingreuneaza ameliorarea problemei.

Cititi in continuare despre dislexie:

Cum este diagnosticata dislexia?
Cum se trateaza dislexia?
Dispraxia la copil: simptome si terapii 

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2018