Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Lectiile barbatilor: Pregatirea pentru marele eveniment

Drepturile tatalui

Daca nu sunteti casatorit sunteti putin dezavantajat, cu exceptia faptului cand va asumati toate responsabilitatile de parinte, precizate mai jos. Chiar daca numele dvs, este mentionat pe certificatul de nastere si platiti pentru intretinerea copilului, copilul poate fi dat spre adoptie sau sa primeasca alt nume sau chiar sa fie transportat in alta tara. Asata este posibil datorita faptului ca mama are toate drepturile de decizie asupra copilului pina la 18 ani sau pina cind va casatoriti (cu mama copilului ...evident) si deveniti si dvs parte de decizie. Asadar, pentru a va proteja in ceea ce priveste relatia legala cu copilul dvs., ar fi bine

1. sa va asigurati ca numele dvs. este mentionat pe certificatul de nastere al copilului;

2. sa va ganditi la casatorie!

Sanatatea copilului dvs. inca nenascut

Acum 50 de ani doar doctorii intelegeau cu adevarat procesul de dezvoltare a fatului. In zilele noastre, o mama obisnuita este destul de bine informata, in timp ce un tata obisnuit inca nu stie prea multe in acest domeniu. Asa ca, daca barbatii nu stiu ce se intampla, nu pot fi pregatiti si nici nu capata incredere in sine. De aici consecinta este faptul ca nu vor fi alaturi de mama in tot ceea ce se intampla. O solutie ar fi ca tatii sa preia initiativa. Iata cam ce puteti face:

 • Discutati cu partenera despre ceea ce simtiti amandoi si cum puteti pregati impreuna sosirea bebelusului. Amintiti-va ca un copil inseamna o schimbare uriasa pentru amandoi. Discutati de asemenea despre ceea ce fiecare pierde si castiga dupa venirea pe lume a copilului si faceti-va timp pentru lucrurile speciale pe care nu le mai puteti face dupa nasterea copilului.
 • Mergeti cu partenera dvs. la vizitele prenatale periodice la doctor si astfel veti putea auzi inima copilului sau chiar il puteti vedea cum se misca la ecograf. Ca sa puteti fi alaturi de partenera dvs. nu uitati sa stabiliti aceeste vizite la ore convenabile pentru amandoi.
 • Rugati moasa sa va ajute sa deveniti mai apropiat de partenera si sa va sustineti ca un adevarat cuplu, pe masura ce va apropiati de nasterea copilului. Este bine ca partenera dvs. sa aiba o relatie buna cu moasa, dar aceasta relatie este doar temporara, pe cand dvs, ca tata, veti fi alaturi de partenera in lunile si anii care vor urma.
 • Daca cineva va ignora sau va exclude, puteti sa le reamintiti ca atunci cand tatii sunt bine informati, mamele au in general un travaliu mai scurt si mai putin dureros, alapteaza fara probleme si nici nu suferea de depresie postnatala.
 • Intrebati moasa/doctorul despre orele de pregatire prenatala si in caz ca nu sunt convenabile pentru dvs. incercati sa le fixati la alte ore.
 • Daca partenera dvs. doreste sa se consulte singura cu un medic specialist, incurajati-o sa faca acest lucru si de asemenea incercati si dvs. sa discutati separat cu acesta. Aceasta discutie poate sa clarifice multe probleme care o ingrijoreaza pe partenera dvs.
 • Incercati sa discutati si cu alte persoane din jur. In general barbatii discuta despre evenimentele zilnice cu partenerele lor, dar pentru ca nu vor sa le ingrijoreze in perioada sarcinii, unii barbati ajung sa nu mai stea de vorba cu nimeni.
 • Discutati cu partenera despre implicarea rudelor si a prietenilor in viata dvs. dupa nasterea copilului. Daca rudele sau prietenii va pot ajuta la rezolvarea sarcinilor domestice veti putea petrece mai timp cu bebelusul, dar totusi nu-i lasati sa va acapareze/decongestioneze mai mult decat o doriti.
 • Vorbiti cu fatul, dar cu voce joasa caci acesta va poate percepe vocea pe ton jos mai clar decat pe cea a mamei.
 • Nu mai fumati (sau fumati doar afara) si incurajati-va partenera sa nu mai fumeze, caci dezvoltarea fatului poate fi influentata de orice persoana fumatoare din jur, nu numai de o mama fumatoare.
 • Pregatiti mancare sanatoasa pentru dvs. si partenera dvs. pe baza unei liste intocmite de doctorul dvs.
 • A fi "in cunostinta de cauza"

  Multe dintre cartile care se refera la perioada de sarcina nu sunt usor de citit de catre tati pentru ca:

  -          atentia este focalizata aproape in totalitate asupra mamei;

  -          tind sa "dirijeze" tatii;

  -          informatia este atat de densa incat nu stii de unde sa incepi

  -          intr-adevar nu este posibil sa faci totul dintr-o data. Este mai bine sa inaintezi cu pasi mai mici in citirea unei astfel de carti astfel incat sa fii doar cu putin inainte de ceea ce se petrece in sarcina reala a partenerei;

  Cursurile de pregatire prenatala

  Cursurile de pregatire prenatala se tin de obicei la cea mai apropiata clinica sau spital, in timpul zilei. Nu totate cursurile prenatale incurajeaza participarea tatalui, dar exista si exceptii. Rugati moasa sau doctorul sa va informeze despre aceste cursuri si faceti-va o rezervare din timp, ca sa nu aveti probleme. Daca faceti un tur al spitalului puteti obtine informatii pretioase despre sala de travaliu si echipamentul existent.

  Editare si traducere: Emilia Manea
  Sursa: Revista americana "O" (Oprah) - autorul acestui articol este un Tatic