Concediul de maternitate al mamicii si importanta pentru viitorul copilului

Copiii se descurca mai bine la scoala, daca mamele isi iau concediu de maternitate

Din ratiuni financiare, din ce in ce mai multe mamici aleg sa se intoarca la serviciu la scurt timp dupa nastere. Decizia tine adesea de motive financiare, dar si de ideea, mai mult sau mai putin adevarata, ca intoarcerea rapida la activitatile cotidiene la va conferi o mai mare incredere in sine si le va ajuta sa depaseasca anumite transformari emotionale pe care le implica maternitatea. Exista insa si un revers al medaliei, pentru ca decizia de intoarcere la serviciu imediat dupa nastere poate afecta viitorul bebelusului. 

Exista insa si un revers al medaliei, pentru ca decizia de intoarcere la serviciu imediat dupa nastere poate afecta viitorul bebelusului. Cercetarile arata ca, pe termen lung, aceasta decizie poate afecta copilul. Se pare ca  rezultatele din primul an de scoala ale copiilor au legatura cu lungimea concediului de maternitate pe care l-au avut mamicile lor atunci cand i-au adus pe lume.

Copiii ale caror mame s-au intors la serviciu in primul lor an de viata, au rezultate mai slabe decat cei ale caror mame si-au luat un concediu de maternitate mai lung. De asemenea, cei din prima categorie au tendinte mai accentuate de a fi distructivi.

Comportamentul din primii ani de scoala pare sa fie afectat, conform studiilor, si de mediul in care a crescut copilul si de tipul de familie  monoparentala sau biparentala.

Studiile facute de Universitatea din California, SUA,  arata ca impactul alegerii pe care o fac mamele de a se intoarce mai devreme sau mai tarziu la serviciu afecteaza in mod diferit copiii din diverse medii sociale. 

Astfel, copiii din familii cu parinti care au studii medii sau cei din familiile cu doi parinti par sa fie mai afectati in mod negativ de reinceperea serviciului de catre mama decat cei din familii cu parinti fara studii sau decat cei din familiile cu un singur parinte.

Educatia si temperamentul bebelusului

Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Dezvoltarea sociala intre 1 - 3 ani

 Forumuri specializate ale comunitatii

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4ani

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Copiii ai caror parinti au studii medii sau superioare sufera daca mamele lor se intorc la serviciu in primii trei ani de viata. Acest lucru a fost asociat cu rezultatele negative pe care le au mai tarziu, in primii ani de scoala. Se pare ca beneficiile pe care le aduce intoarcerea la serviciu a mamelor nu sunt suficiente pentru a suplini grija materna si afectiunea.

Lectura obligatorie despre educatia bebelusului din dotare:

autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Psihologilor Desprecopii.com
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2008

 Pentru suport, prietenie si atitudine, va recomandam urmatoarele forumuri:

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani.

 Bolile copilului

Toate bolile aici>

 

Recuperarea mamei dupa nastere

Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)