Un FIV gratuit pentru cuplurile infertile

Vesti bune pentru cuplurile infertile din Romania

De la 1 iunie 2011, cuplurile infertile vor putea beneficia de o procedură FIV gratuită, decontată de la bugetul de stat, prin Programul naţional de fertilizare in vitro. Criteriile pe care vor fi alese cele aproximativ 800 de cupluri sunt īnsă contestate parţial de experţi īn discriminare. Spre exemplu, pot accesa acest program doar "cuplurile căsătorite, care au īntre 24 şi 40 de ani şi care nu au un copil īn viaţă".

Īn prezent, se pot face proceduri de reproducere asistată īn 19 centre publice şi private din ţară, īnsă programul va fi demarat īn două unităţi de stat: Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie "Panait Sārbu" (Giuleşti) şi Spitalul Judeţean Cluj-Napoca.

Centrele private vor putea intra īn program īn măsura īn care nu vor solicita pacienţilor coplată. "Statul decontează o singură procedură, īn limita a 1.500 de euro pentru un cuplu, ce acoperă integral procedura. Īn centrele private, costurile se ridică īnsă la 2.000-3.000 de euro. Nu vor putea să zică pacientului: ne dă statul 1.500 şi mai pui tu restul", a explicat ministrul sănătăţii, Cseke Attila.

Nu se acoperă şi tratamentul de dinainte de fertilizare

Bugetul alocat acestui program pe 2011 va fi de 4 milioane de lei, care va acoperi estimativ 800 de proceduri. Nu va fi īnsă decontat tratamentul medicamentos premergător fertilizării, iar pentru acesta cuplurile trebuie să scoată din buzunar 500-1.000 de euro.

Ministerul Sănătăţii va achita procedura propriu-zisă de 1.200 de euro (5.040 de lei), iar īn cazul īn care aceasta se finalizează cu o naştere, centrul va mai primi 300 de euro. Dosarul va fi īntocmit de clinica ce asigură tratamentul cuplului, după care ajunge la MS, unde va fi evaluat de o comisie īn care, pe lāngă medici, este prezent şi un reprezentant al societăţii civile (SOS Infertilitatea).

Vor putea beneficia de o singură procedură FIV doar cuplurile căsătorite de doi ani şi nu se va accepta donarea de ovocite sau spermă şi nici finanţarea unei mame-surogat. Cel puţin unul dintre parteneri trebuie să deţină cetăţenie romānă şi să fie asigurat de cel puţin doi ani.

Criteriile de vārstă şi greutate pentru includere īn program se aplică doar femeilor, nu şi bărbaţilor. Astfel, vor putea beneficia de procedură doar femeile cu vārste īntre 24 şi 40 de ani. "Īn acest interval, rata de succes e de 28%, iar după 40 de ani scade la 9%", a explicat Bela Szabo, preşedintele Comisiei de Obstetrică şi Ginecologie din cadrul MS. De asemenea, femeile trebuie să aibă un index de masă corporală cuprins īntre 20-30, adică să nu fie nici subnutrite, dar nici supraponderale.

"Pe viitor, vom lua īn calcul şi cuplurile necăsătorite"

Ministrul a declarat că, dacă programul va avea succes, criteriile "se vor īndulci" pe viitor. "Pentru īnceput, vrem să includem doar cuplurile care nu au niciun copil. Decontăm o singură procedură, pentru că vrem să īncerce cāt mai mulţi. Pe viitor, luăm īn calcul şi cuplurile necăsătorite", a mai spus ministrul.

Īn majoritatea ţărilor europene există astfel de programe pentru cuplurile care au probleme de fertilitate. Marea Britanie decontează o singură procedură, īn timp ce īn Belgia sunt decontate şase proceduri, iar īn Germania, Austria şi Franţa cel mult patru proceduri. Īn Austria şi Germania au dreptul la proceduri cuplurile căsătorite sau care se află īntr-o relaţie stabilă de trei ani.

Care sunt sursele de informatii credibile?

Dorinta de a avea un copil si amanarea momentului in care vestea buna vine ... este adesea obositoare si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand un ingeras in viata noastra !

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate 

Toate drepturile rezervate. Desprecopii.com - martie 2011
documentare din: Evenimentul Zilei si Mediafax.

 Forum recomandat

 Asteptand un ingeras in viata noastra !
Teritoriul 'aspirantelor'! Preconceptie, in/fertilitate, FIV, sperante si experiente. Chiar daca se lasa asteptat - noi nu ne pierdem speranta!