Ce stim despre antibitiotice?
Cum actioneaza antibioticele?

Antibioticul a fost pentru prima oara folosit in 1940 si reprezentat un mare progres in medicina. Dar  abuzul de antibiotice a dus la dezvoltarea unor bacterii mult mai rezistente care, in cele din urma n-au mai raspuns la tratament. In afara de acest lucru, un copil care urmeaza un tratament cu antibiotice atunci cand nu este necesar risca ca organismul sau sa se confrunte cu  unele reactii adverse, cum ar fi problemele stomacale sau diareea.

Pentru a intelege cum functioneaza antibioticul, va trebui sa intelegem cele doua tipuri de germeni care duc la imbolnaviri: bacteriile si virusii. Desi unele bacterii si virusi pot duce la imbolnaviri asemanatoare din punct de vedere simptomatologic, felul in care aceste doua organisme se inmultesc si provoaca boala  este total diferit.

Bacteriile sunt organisme vii formate dintr-o singura celula. Ele cauzeaza boala prin invadarea unui organsim uman sanatos sau a celulelor animalelor, ducand la producerea toxinelor sau multiplicandu-se –ceea ce va rezulta in dereglarea proceselor normale din organism. Antibioticele au efect impotriva bacteriilor deoarece ele actioneaza prin distrugerea acestor organisme vii prin stoparea cresterii si inmultirii acestora. In general acest lucru se produce prin distrugerea peretelui protector al bacteriilor.

Virusii nu sunt organisme vii- ei sunt colectii de molecule care pot trai si  inmulti doar  dupa ce au invadat alte celule vii. Unii virusi pot fi respinsi de sistemul de aparare al organismului inainte ca boala sa se poata produce, dar  pentru altii,cum ar fi virusii ce produc gripa  sau varsatul de vant, nu se poate face nimic. Deoarece nu sunt organisme vii si nu contin pereti celulari,virusii nu rapund la tratamentul cu antibiotice.

Racelile sau bolile virale nu se trateaza cu antibiotice

Daca vom incerca sa tratam racelile sau alte boli virale cu ajutorul antibioticelor, nu numai ca nu vom reusi acest lucru, ci putem intampina de asemenea si o reactie adversa periculoasa: cu timpul, acest obicei  va ajuta la crearea unei rezistente mai mari a bacteriilor, numita rezistenta bacteriala.

Riscul de pierdere a imunitatii

Cand un copil bolnav ia prea des antibiotice fara un motiv intemeiat-bacteriile pozitive ce exista in mod  natural in organismul copilului vor fi “sterse” automat impreuna cu cele  negative. Bacteriile rezistente, capabile sa cauzeze boli atunci cand sunt in numar mare, pot supravietui si incepe sa se inmulteasca. Aceasta va face ca tratamentul cu antibiotice sa actioneze mai greu atunci cand copilul va fi intr-adevar bolnav din cauza unor infectii bacteriale.

Bacteriile devin tot mai rezistente

Bacteriile, care mai demult  raspundeau tratamentului cu antibiotice, au devenit din ce in ce mai rezistente. Printre acestea, cele mai greu de tratat au devenit cele care cauzeaza pneumonia, infectiile tractului urinar, multe din otitele medii, infectiile dermatologice si meningitele.

Cum sa evitam abuzul de antibiotice?

Atunci cand copilul este bolnav, trebuie sa luati cateva masuri de siguranta  inainte de a trece la administrarea antibioticelor.

Aceasta va minimaliza si riscul cresterii rezistentei bacteriilor:

  • cereti sfatul medicului: va trebui sa lasati ca bolile virale sa-si faca de cap, tocmai de aceea este neaparat nevoie sa va consultati cu medicul pediatru despre boala.
  • puneti intrebari in cabinetul dr.: este necesar sa intrebati ce a cauzat boala copilului dvs.:o bacterie sau un virus?
  • Discutati despre riscurile si beneficiile antibioticelor.

Un studiu recent ne arata ca mai mult de 80% din otitele medii se vor vindeca de la sine fara ajutorul antibioticelor (multe din ele sunt probabil infectii virale). Aceasta inseamna ca, in functie  de simptomele bolii si un examen amanuntit, doctorul va fi in masura sa decida daca va trebui sa se mai astepte 1-2 zile pentru a se urmari evolutia bolii,in loc sa se treaca imediat la prescrierea de antibiotice.

Cereti pediatrului sa va sfatuiasca in legatura cu tratarea simptomelor-dureri in gat, rinoree sau nas infundat- pentru a usura suferinta copilului dvs. si fara a folosi antibiotice.

Folositi medicatia doar dupa prescriptia medicului

Antibioticele dau rezultate doar atunci cand sunt luate fara intreruperi si exact pe perioada prescrisa de medic-si poate sa dureze ceva mai mult timp pana sa-si faca efectul-asa ca sa nu va asteptati ca boala copilului sa dispara dupa prima doza de antibiotic. Majoritatea copiilor au nevoie de 1-2 zile pentru a se simti mai bine. De asemenea, nu administrati copilului antibiotic mai mult timp decat i s-a reomandat.

Si cel mai important lucru
Niciodata nu folositi antibiotice pe care le aveti in casa de mai mult timp-termenul lor de valabilitate fiind foarte mic (maximum 2 saptamani). Niciodata nu dati (luati) antibiotice care au fost prescrise altui membru al familiei-mai ales deoarece dozele pentru copii si adulti variaza (in functie de greutate corporala etc). Este o idee cat se poate de proasta sa pastrati antibioticele pentru “alta data”. Orice cantitate de antibiotic ramasa trebuie aruncata imediat ce copilul (bolnavul) a terminat doza  prescrisa de medic.

Sfatul de la Desprecopii

Si inca un sfat: daca medicul de familie prescrie copilului pentru orice guturai antibiotice - e cazul sa il schimbati ! Acesti medici sunt iresposabili.

 Tot despre medicamente mai cititi:

Medicamentele destinate controlului durerii, cele pentru calmare si somn, dar si medicamentele care ar trebui sa fortifice organismul, cum sunt mineralele si vitaminele, au potentialul sa dezechilibreze organismul daca dozele recomandate de medic sunt depasite sau, mai rau, daca sunt administrate fara supraveghere si recomandare medicala.

autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2009

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.