Meningita copilului si povestea unei mamici
Pe DANIELA din Tg. Mures am cunoscut-o pe forumul Desprecopii.com la acest topic. Şi este o mamică cum sunteţi voi, care nu şi-a dorit decât să aibă un copil sănătos, vesel şi ferit de suferinţă.

Când Bogdan, copilul Danielei, şi-a revenit, printr-un miracol, ajutat de medicii din Tg. Mureş, Daniela a simţit nevoia să vă impărtăşească povestea ei tristă şi să fie astfel un exemplu pentru voi.  Daniela nu are nimic de reproşat echipei care s-a ocupat de fiul ei, dorinţa sa este ca toate mămicile să fie informate despre această boală cumplită şi să ştie că ea poate fi prevenită.

POVESTEA LUI BOGDAN, COPILUL DANIELEI DIN TÂRGU MUREŞ

În martie 2004, Bogdan, copilul meu, avea 3.8 luni. Eram acasă. Era o zi de duminică. Cu o zi înainte, sâmbătă, ziua, copilul nu a prezentat niciun simptom, noaptea însă a facut un puseu de febră şi a vomitat o singură dată în jet. Am plecat noaptea la urgenţă unde ne-a spus că copilul are viroză şi ne-a prescris antibiotice.

Am ajuns acasă, copilul avea o respiraţie foarte rapidă. I-am spus soţului că copilul nu este bine şi ne-am hotărât să mergem la clinica ORL. Acolo am aşteptat foarte mult timp până când a venit un doctor rezident care l-a diagnosticat tot cu viroză.

Puiul era foarte somnolent , nu se putea trezi. I-am zis doctorului că nu cred că e viroză. Dânsul a spus,  citez: " Pentru liniştea D-voastră, mergeţi şi la Infecţioase! Acolo  - era 8 martie - am avut şansa extraordinară de a fi de gardă un doctor, un om extraordinar, care la prima privire şi-a dat seama de diagnostic: MENINGOENCEFALITĂ în formă severă cu haemofilis influenzae, un diagnostic cumplit.

 CAND O MAMICA TREBUIE SA SE ALARMEZE, CARE SUNT SIMPTOMELE?

Meningita bacteriană se instalează brusc şi este însoţită de un tablou clinic caracterizat prin: febră mare ( 40-41°C), alterarea stării generale, pacientul nu suportă lumina (fotofobie), cefalee difuză, progresantă şi chinuitoare, somnolenţă, vărsături.

Progresiv, starea generală se agravează, pacientul devine comatos şi apar crizele de convulsii.

La sugari, tabloul clinic se instaleaza rapid, fiind oarecum diferit faţă de alte vârste: modificări ale stării generale cu perioade de somnolenţă alternând cu agitaţie extremă (plâns inconsolabil), vărsături, febră sau hipotermie, refuz alimentar, convulsii. În faţa unei infecţii severe, care are o rată semnificativă de mortalitate şi morbiditate, se impune intensificarea măsurilor de prevenţie.

Citeste pe larg sfatul medicului specialist: Prof. Dr. DOINA PLEŞCA Vicepreşedinte al Secţiei de Pneumologie Pediatrică din cadrul Societăţii Române de Pneumologie aici.

La RMN, circumvoluţiunile creierului nu se vedeau deloc, totul era gri. Zilele următoare au fost cumplite, o zi întreagă a avut halucinaţii, nu mă puteam mişca nici măcar un milimetru.  Am fost internaţi trei săptămâni la Clinica de Boli Infecţioase Tg. Mureş, tratamentul a fost complex, am avut doctori de la orl şi neuropsihiatru. Toată echipa a fost extraordinară.
Pentru mine, această boala a fost cel mai înfricoşător coşmar. Multa vreme, atunci când copilul nu era lângă mine, îl auzeam plângând, nopţile de după mă trezeam tot timpul şi îi puneam mâna pe căpuţ ... mi-a devenit, efectiv, un reflex ....

Copilul a suportat bine tratamentul, soţul şi întreaga familie  au fost alături de noi. Bogdan este MINUNEA! Aşa a fost numit de către doctorii de la infecţioase. Era micuţ, slăbuţ, delicat, însă deosebit de puternic. Nu a rămas cu sechele, a fost urmărit anual de către doamna doctor de la infecţioase şi de către doctorul de la la neuropsihiatrie pediatrică. Hemfilusul se ia de la gradiniţă, dar am înţeles că se întâmplă foarte rar. SFATUL MEU PENTRU MĂMICI AR: - AVETI INCREDERE IN INSTINCTUL VOSTU!

Pentru mămicile care se află în această situaţie, un psiholog ar fi o soluţie foarte bună deoarece şi  ele pot rămâne marcate psihic. Bogdan are acum 11 ani, este în clasa a IV - a , este premiant la scoală şi mândria noastră. I-am promis dnei doctor, îngerul nostru păzitor ca, în fiecare an, de 8 martie, o vom cauta şi îi vom dărui  florile recunoştinţei noastre. De 7 ani ne ţinem promisiunea.

Cazul Danielei este unul fericit. Daniela a avut noroc să dea peste o echipă de medici foarte buni care au acţionat rapid. Sunt însă boli care ne pot aduce tristeţe în viaţă, care ne pot îmbolnăvi copiii. Şi atunci, doar dacă avem noroc, copilul nostru poate scăpa, după multă suferinţă, de o boală teribilă cum  este meningita.

Meningita poate ucide! Meningita face parte din infecţiile pneumococice care includ şi alte boli precum: pneumonia, septicemia, otita medie sau sinuzita. Meningita bacteriană are o rată de mortalitate de peste 50%, iar copiii care supravieţuiesc ramân cu sechele neurologice severe.

Sustine preventia contra meningitei

Daca vrei să interacţionezi cu Daniela, mamica care ne-a povestit experienta copilului ei cu meningita, te asteptam  vineri, 24 iunie, între orele 11.00 - 15.00 pe forumul Desprecopii. Mamica Daniela Cioba va fi on line pe site şi îţi va răspunde la intrebari! Adreseză-i întrebarea ta Danielei!

COPILUL TĂU A SUFERIT DE MENINGITĂ?
Te asteptam sa ne spui povestea la acest topic pe forumul Desprecopii!

ARĂŢI ASTFEL CĂ ÎŢI DOREŞTI SĂ LUPŢI CONTRA MENINGITEI, CĂ SUSŢII PREVENŢIA CONTRA BOLII CARE OMOARĂ 1 DIN 2 COPII AFECTAŢI DE ACEASTĂ BOALA! 

autor: Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate (c) 2011

Bolile copilului

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

 Forumuri specializate

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate
.