Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Trecerea de la biberon la cana

 Ajuta-l pe bebe sa renunte la biberon

Orice părinte care a fost martorul dragostei dintre copil şi biberon cunoaşte sentimentul de securitate pe care acesta i-l oferă. Însă cei mai mulţi pediatri recomandă ca părinţii sa inceapă “înţărcarea” (renunţarea la biberon) cam in jurul vârstei de 12 luni, din motive variate.

Două motive majore ar fi:

 • Utilizarea prelungită a sticlei poate duce la stricarea dinţilor. Copiii care au început să meargă tind să- şi poarte biberonul tot timpul de jur împrejur, bând în timpul mersului, spre deosebire de bebeluşi care de obicei sunt hrăniţi de către părinţi în braţe şi care o data ce masa s- a încheiat, iau biberonul de la gura lui. Dacă biberonul conţine orice altceva în afară de apă, ceea ce obţineţi este o soluţie acidă care “spală“ dinţii, îi decalcifiază si produce cariile.
 • Copiii care continuă să bea din sticlă tind să ingereze mai mult lapte, de obicei mai mult de 1 litru (32 ounces) pe zi. Copiii peste 1 an au nevoie doar de 2 pana la 3 mese de lapte pe zi, echivalentul a 500 până la 700 ml. (16-24 ounces) de lapte. Deşi laptele este un aliment sanatos, ingerarea unei cantităţi prea mari poate produce dezechilibre in alimentaţie în defavoarea unei hrane solide, ducând la lipsa unor minerale importante în organism, cum ar fi fierul.

Când să începem cu aceasta tranzitie (de la biberon la cana)

În jurul vârstei de 1 an, copiii au capacitatea motorie de a sta în funduleţ, de a ţine o ceaşcă şi de a bea din ea, astfel încât ei nu mai au nevoie de biberon, cel puţin nu pentru a se hrani.

La vârsta de 1 an ei sunt mai puţin încăpăţânaţi, au o memorie scurtă, şi sunt mai mult interesaţi în a le face pe plac părinţilor decât un bebe de 6 luni.

Însa dacă aţi pierdut această fereastră (vezi şi articolul Câte ceva despre creierul copilului dvs. ) iar copilul dvs. este puternic ataşat de biberon, nu disperaţi. Puteţi să-l dezvăţaţi.

În următoarele randuri, Desprecopii.com vă descrie câteva strategii pe care să le încercaţi.

Înainte de marea schimbare

Cam între 9 şi 12 luni, copiii sunt adesea pregătiţi să treaca de la biberon la ceaşcă.

Citeste aici despre copilul la 12 luni.

La această vârstă sunt mult mai interesaţi de ceea ce se petrece în jurul lor decât să sugă la sân sau din sticlă. Însă începutul necesită planificarea dinainte.

Dezvoltarea intelectuala a copilului intre 1-3 ani

Bolile copilului

 Comunitate

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani


Iată câteva idei:

 • Începând de la 6 luni lăsaţi ocazional copilul să bea dintr- o ceşcuţă, astfel încât atunci când chiar o să- i scoateţi sticla din uz copilul să fie cât de cât obişnuit cu cana.
 • Daţi-i ocazia copilului să se obişnuiască cu cana în timpul băiţei. Ei au astfel ocazia să toarne sau să verse apa din ea şi chiar să facă câtă mizerie vor.
 • Nu-i oferiţi mereu sucul în cană iar laptele în sticlă. Altfel, copilul ar putea să refuze laptele când i- l veţi oferi din cană.
 • Dacă alăptaţi exclusiv la sân până la 9- 12 luni este mult mai simplu să treceţi peste introducerea biberonului şi să săriţi direct la cană. La această vârstă copilul are coordonarea necesară pentru a bea din cană.

Etape de avansare

Această abordare moderată merge cel mai bine cu copiii de 1 an.

După o perioadă de aproximativ o luna:

 • Reduceţi dintr-odata oferirea biberonului şi înlocuiţi- l cu o cană de lapte cu cereale.
 • Diluaţi laptele din biberon şi în schimb daţi- i laptele nediluat din cană.
 • Amânaţi cel puţin mesele cu biberonul mai importante mai întâi (de obicei cea de la prânz) .

În timpul acestei tranziţii vă prezentăm şi câteva idei pentru a uşura procesul:

 • Lăsaţi- vă copilul să- şi aleagă o cană nouă specială sau decoraţi-i chiar dvs. una pe care o aveţi.
 • Încercaţi să utilizaţi un pai amuzant- s-ar putea sa facă şi cana mult mai atrăgătoare.
 • Dacă “înţărcarea” copilului decurge gradual, sunt şanse ca acesta să renunţe chiar şi la biberonul de la ora culcării sau la cel de dimineaţă fără agitaţie.

Pune- l în faţa faptului împlinit

Pentru un copil care este puternic ataşat de biberon ca obiect reconfortant, o abordare graduală poate deveni prea agonizantă. El poate fi deja înebunit după un biberon sau două zilnic. O schimbare bruscă poate fi dureroasă pentru oricine, în schimb poate fi o metodă eficientă. Iată câteva idei:

Obişnuiţi-l cu ideea de a nu mai folosi biberonul înainte de a o face.

Cam cu o săptămână înainte de ziua cea mare, spuneţi-i că de acum este un copil mare şi este timpul să renunţe la biberon. Aduceţi-i aminte în fiecare zi că se apropie momentul când nu va mai avea nevoie de biberon. Apoi scoateţi fizic sticla din uz (şi din casă) şi lăsaţi-l să vadă ca nu mai este.

Lăsaţi copilul să participe.

Explicaţi-i că înţelegeţi cât de grea este pentru el această schimbare. Faptul că vorbiţi cu el despre ceea ce se întâmplă şi de ce, este un avantaj al “înţărcării” unui copil mai măricel.

Oferiţi-i o recompensă, cum ar fi o gustare pe care el o adoră, pentru faptul că a reuşit să treacă o noapte si o zi fără biberon.

Aveţi la îndemână o cană cu suc pentru momentul în care pare a avea nevoie cel mai mult de biberon.

Discutaţi cu copilul despre înlocuirea biberonului cu un alt obiect care să preia funcţia de liniştire. Pentru moment, sugeraţi-i să îmbrăţişeze micul ursuleţ oricând simte nevoia biberonului.

Dez-obişnuirea copilului de biberon implică de obicei câteva lacrimi de “control” . Dar iată şi veştile bune: odată ce aţi decis un plan de atac şi v-aţi ţinut de el, veţi avea şi rezultatele.

Sfatul de la Desprecopii.com

Un truc de la o mamica: largiti gradual biberonul pina cind - efectul 'suptului' devine inexistent. Asadar - la un moment dat - taiati tetina bineronului cu un cutit... si...gata - nu mai este biberonul :-)

Dezvoltarea fizica si motorica a copilului intre 1-3 ani

Sfatul de la Desprecopii.com:

Un copil invata in permanenta cum sa faca lucruri noi. Oferiti-i suportul dumneavoastra si, oricand este posibil, oferiti-i o doza de libertate pentru a-si afirma independenta. Si nu va ingrijorati daca uneri pare sa uite ce a invatat – cate un mic regres este normal in primii ani.

autor: Desprecopii.com, Redactor Vilma Pitulice
Articol aprobat de
Colegiul Medicilor Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate, Desprecopii.com 2008

 Comunitate, Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)
Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani
In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate.

Mai cititi: Alimentatia intre 1-3 ani