Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Ecografia in sarcina: cu video explicativ

Ce este ecografia?
Scopul ecografiei in sarcina
Cum se face ecografia
Prima ecografie cu ultrasunete in sarcina si prima amintire: cand si de ce
Ecografia la 30 saptamani de sarcina - video
Cat dureaza ecografia?
Ecografia ca amintire
Cat costa un examen ecografic?
Bebelusul poate auzi ecografia
Ecografiile 3D si 4D
Despre ecografia in timpul sarcinii, mai citeste
Hai in Comunitatea Gravidutelor inteligente

Ce este ecografia?

Ecografia este o procedura ce poate fi utilizata pentru evaluarea fatului, placentei si lichidului amniotic in timpul  sarcinii.

Se executa cu un instrument numit echograf care are la baza principiului ecoului. Aparatul trimite ultrasunete care sunt reflectate inapoi de catre suprafata examinata. Aceste ecouri sau sunete reflectate formeaza imagini alb-negru pe un ecran, similar cu acela al unui aparat de radiografie.

Scopul ecografiei in sarcina

- in caz de risc

Daca femeia sangereaza la inceputul sarcinii (6-12 saptamini), ecografia poate detecta miscarile fatului. Daca nu exista nici un semn de miscare, ar putea indica o pierdere de sarcina. Echografia poate de asemenea identifica chisturile ovariene si sarcinile ectopice, cauza a durerilor pelviene la inceputul sarcinii.

Obtinerea de mostre din vilozitatile chorionice este o procedura care poate fi realizata la unele femei in saptaminile 9-11 de sarcina pentru a determina daca fetusul are defecte la nastere. In aceste cazuri, echografia poate ajuta la determinarea locului de pe placenta de unde poate fi obtinuta o mostra de tesut.

Unele femei se supun unei amniocenteza la aproximativ 11-18 saptamini de sarcina cu scopul de a se detecta defecte genetice. Din nou echografia este de ajutor pentru medic in identificarea fluidului amniotic precum si pozitia placentei si fetusului.

Daca mama a avut un copil anterior cu un defect la nastere, cum ar fi: anencefalie, spina bifida sau hidrocefalie, echografia realizata intre saptaminile 14-25 de sarcina poate detecta aceste anormalitati. In cazul sarcinilor riscante, unde medicul ar fi nevoit sa provoace travaliul sau sa faca o cezariana, o echografie realizata intre saptaminile 16-25 ale sarcinii da posibilitatea medicului sa masoare capul fetusului si sa calculeze cat de inaintata e sarcina si data probabila a nasterii. Echografia la 16-25 saptamini poate detecta de asemenea daca mama va avea gemeni, in mod special daca fatul pare prea mare sau exista o antecedente in materie de gemeni in familie. Citeste pe larg: Factori de risc in sarcina

 -  in mod normal


Echografiile sunt in mod normal facute catre sfirsitul sarcinii (saptaminile 32-40) pentru sarcinile cu risc mare. Aceasta pentru a monitoriza miscarile fetale, respiratia si a verifica volumul de lichid amniotic.

Cum se face ecografia

Ecografia este o procedura nedureroasa. Medicul va va cere eventual sa consumati in avans multe lichide, astfel ca procedura sa poata fi realizata cu vezica urinara plina. Aceasta permite medicului sa obtina o imagine mai clara. Este o procedura nedureroasa cu exceptia disconfortului unei vezici urinare pline.

In cadrul tehnicii abdominale, medicul acopera abdomenul femeii cu gel si plimba sonda exploratoare deasupra acestuia. Uneori o examinare vaginala poate fi efectuata la inceputul sarcinii, aceasta presupunind insertia unei sonde vaginale. Trupul femeii este expus la ultrasunete pentru o fractiune de secunda. Nu se cunosc efecte negative ale acestei proceduri.

Prima ecografie cu ultrasunete in sarcina si prima amintire: cand si de ce

Prima ecografie cu ultrasunete in sarcina este prima intalnire cu bebelusul. Vrei sa stii la cate saptamani de sarcina se poate face? Si care este rolul unei ecografii de sarcina? Iata detaliile noastre despre prima ecografie cu ultrasunete in sarcina si prima amintire: cand si de ce.

Ecografia la 30 saptamani de sarcina - video

Iata un exemplu de ecografie efectuat la 30 de saptamani de sarcina.

Cat dureaza ecografia?

Examenul propriu-zis dureaza in medie intre 20 si 30 de minute, dar poate sa dureze uneori si o ora. Examenul nu necesita o pregatire prealabila speciala.

Este recomandabil ca inainte cu 8 zile de examen sa se renunte la cremele aplicate pe abdomen si, in special, la cele impotriva vergeturilor. Examenul se face cu ajutorul a doua sonde: una intravaginala si cealalta suprapubiana. Pe abdomen se aplica un gel care permite o mai buna conducere a semnalului ultrasonic care constituie principiul pe baza caruia functioneaza ecografia.

Ecografia ca amintire

Uneori viitoarele mamici promesc si un print al unor imagini - acestea fiind si primele poze ale copilului. Alte centre de ecografie - inregistreaza pe o caseta video primele miscari si zbenguieli are copilasului ce urmeaza sa se nasca.

Cat costa un examen ecografic?

Femeile insarcinate beneficiaza de examene ecografice gratuite, adica suportate integral din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate numai daca se interneaza intr-o sectie de obstetrica-ginecologie.

Bebelusul poate auzi ecografia

Copiii pot auzi, înainte de nastere, ecografiile pe care le fac mamele lor, afirma cercetatorii americani, care precizeaza ca în aceste cazuri micutii aud un zgomot asemanator cu cel pe care îl recepteaza un adult atunci un tren cînd intra într-o gara, se arata într-un studiu aparut în revista New Scientist.

Cercetatorii precizeaza ca o examinare cu ultrasunete nu are absolut nici un efect negativ asupra copilului.

Pentru un adult ultrasunetele au o frecventa prea mare pentru a fi percepute de ureche. Însa tehnica ecografiei provoaca vibratii secundare în interiorul uterului. Aparatura care produce ultrasunetele foloseste pulsuri de sunete, pentru ca un flux continuu ar putea încalzi prea mult tesuturile examinate. Acest "puls" produce un efect de clopot în interiorul uterului, unde sunetul poate ajunge si la o suta de decibeli.

Autoriii studiului subliniaza ca medicii ar trebui sa aiba grija sa nu îndrepte sonda ecografului direct spre urechea fetusului (caz în care sunetul perceput ajunge la intensitatea maxima) decît daca exista un motiv de a suspecta anomalii faciale sau craniene.

Ecografiile 3D si 4D

Ecografiile 3D si 4D sunt noutatile cu care stiinta a reusit sa impresioneze gravidutele si viitorii tatici, in ultimii ani. Si asta pentru ca ele ofera imagini realiste, in miscare - ale bebelusului si astfel pot fi o sursa majora de incantare pentru viitorii parinti. Mai mult, aceste ecografii pot pune bazele unei legaturi emotionale intre bebelus si viitorii parinti - inainte de nasterea sa.
Imagini si miscari realiste ale bebelusului

Ecografia 3D poate arata imagii extrem de realiste ale bebelusului din burtica. Ecografia 4D este o ecografie 3D in miscare, poate arata fatul miscandu-se, ridicandu-si bratele si lovind cu piciorusele. Viitorii parinti sunt de obicei fascinati sa il vada pe bebelus in miscare. Unele imagini 3D sau 4D pot avea o calitate mai slaba a imaginii si pot face ca fatul sa para anormal. Citeste pe larg despre Ecografile 3D si 4D aici.

Despre ecografia in timpul sarcinii, mai citeste: 

 

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 2018 - toate drepturile rezervate - © 2018