Pastrati legatura cu bunicii!

Bunicii sunt una din cele mai importante comori binecuvantate pe care le-o putem oferi copiilor nostri. Este atat de placut sa vezi incantarea si stralucirea din ochii lor atunci cand vin in vizita. Daca vei privi cu atentie in ochii bunicilor atunci cand isi privesc nepotii, vei observa o flacara pe care nu ai vazut-o poate niciodata  atunci cand erai tu, la randul, tau copil.

Tine minte, bunicii sunt o categorie de oameni cu totul aparte. Lasa-ti copilul sa traiasca aceasta experienta!

In continuare veti afla mai multe despre modul in care copiii tai pot pastra o legatura stransa cu bunicii chiar daca ii despart sute sau mii de kilometrii.

Unii copii sunt foarte norocosi pentru ca locuiesc aporoape de bunica si bunicul. Altii, din pacate, nu au acest noroc! Pentru acestia din urma, uneori poate fi foarte trist acest fapt. Ei nu au posibilitatea sa imparta multe din bucuriile si tristetile lor cu bunicii, posibilitate pe care unii dintre prietenii lor o au. 

Exista multe modalitati pentru ca parintii si copii tai sa pastreze o legatura stransa si astfel sa se cunoasca indeaproape unii pe ceilalti. Este un episod important in viata fiecarei parti sa fie capabila sa se implice una in viata celeilalte.

Daca copilul tau este marisor, obisnuieste-l sa-si tina un jurnal cu activitatile zilnice. In acesta isi poate nota ce a facut la scoala, cum este vremea si in general, ce a simtit el in fiecare zi. Daca copilul este mic, tine tu acest jurnal pentru el. Roaga-ti parintii sa faca acelasi lucru. Astfel, lunar, ei pot schimba jurnalele prin intermediul postei (clasice sau electronice). Un mod grozav de a afla fiecare ce a facut si simtit celalalt in fiecare zi!

Inregistreaza casete audio sau video si trimite-le bunicilor. Copii pot canta cantecele favorite sau recita poeziile pe care le iubesc in timpul filmarii sau inregistrarii. Daca sunt mititei, trimite-le bunicilor caseta cu primii pasi ai copilului, primele cuvinte, s.a.m.d

Invata-ti copiii numarul de telefon al bunicilor si spune-le ca-I pot suna oricand, fara a cere permisiunea ta.

Trimite-le bunicilor lucrusoare facute de ei (desene, picturi, figurine din plastilina...). In mod sigur bunicii isi vor face o colectie speciala din toate acestea, daca le vor primi din cand in cand. Si cu siguranta se vor mandri cu acesta in fata tuturor.

Roaga-ti parintii sa trimita copiilor cate un mic dar (chiar si simbolic), din cand in cand. Chiar daca le vei trimite tu bani pentru achizitionarea acestuia (in cazul in care nu au posibilitati financiare grozave). Copilul tau il va arata tuturor, prin aceasta demonstrand ca are si el bunici, chiar daca sunt undeva, departe.

Daca vei cultiva cu grija aceasta relatie, copiii tai vor invata ce inseamna traditiile si morala familiei, ce inseamna conceptul de familie unita. Si nu in ultimul rand, vor beneficia in acest mod de intelepciune si sfaturile bunicilor.

Nu le luati atat bunicilor cat si copiilor bucuria aceste legaturi atat de importante pentru ei, doar pentru ca nu locuiesc aproape unii de ceilalti. Bunicii trebuie sa-si completeze experienta vietii trecand prin aceasta faza si constientizand-o iar copiii trebuie sa aiba posibilitatea sa invete ce inseamna o familie unita, sa afle despre traditiile si istoria familiei lor.

Nu uitati inca ceva foarte important. Intr-o buna zi - vom deveni si noi bunici. Si... ne vor curge ochii dupa nepotii nostri. Asa cum ii invatam pe copiii nostri sa ii pretuiasca pe bunici ... exact asa ii vor invata ei - pe copilasii lor  - sa ne 'trateze' pe noi.

copyright www.desprecopii.com 2003
Fotomodelul articolului: Andrei Popescu si bunicul Petru Zoita