Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Noutati despre FIV

Cu toate ca pretul total pentru o fertilizare este destul de mare, tot mai multe cupluri din Romania recurg la reproducerea asistata. Foarte important este de stiut motivul pentru care femeile ajung sa apeleze la conceptia in vitro. Desprecopii.com va tine la curent cu ultimele informatii in acest domeniu atit de sensibil. Un articol publicat de curind intr-un jurnal de medicina olandez comenteaza sansele de reusita in cazul fertilizarii in vitro si raspunde la o serie de intrebari si dileme.

Concluzia este insa ca in momentul de fata este nevoie de o cercetare mai ampla referitore la sanatatea copiilor nascuti in urma fertilizarii in vitro.

Iata ce spune in acest sens Jan Kremer – director al asociatiei ginecologilor olandezi  :

- Nu putem afirma niciodata ca tehnicile FIV sau ICSI sunt suta la suta sigure, tot asa cum nu putem spune ca reproducerea pe cale naturala este 100 la suta sigura - de altfel in cazul FIV se constata ca 3 pana la 5 procente din nasteri sunt nasteri cu malformatii.

Kremer face o referire la ultima cercetare internationala cu privire la tehnicile de reproducere FIV si ICSI , prin care fecundarea ovulului de catre spermatozoid se realizeaza in laborator .

Concluzia cercetarilor este ca - copiii FIV cresc la fel ca si ceilalti copii, si ca acestia nu sunt mai putin sanatosi decat ceilalti .

Interviu:

- Ati fost surprins de aceste rezulatate ?

- Nu pentru ca o parte a rezultatelor era deja cunoscuta de catre experti. Insa ce s-a realizat, este faptul ca pentru prima data s-a cercetat pe o perioada mult mai mai lunga de timp si astfel s-a reusit culegerea de mai multe informatii. De aceea, concluziile sunt totusi linistitoare : FIV si ICSI sunt metode de reproducere sigure.

- Si totusi in ultimii ani se vorbeste tot mai mult despre problemele si riscurile ce implica cele doua metode de reproducere . Nu de mult,  colegii dumneavoastra vorbeau despre riscul cancerului la ochi la copiii conceputi prin FIV .

- Da, este logic pentru ca cele doua metode exista de relativ putin timp : FIV de 25 de ani iar ICSI de doar 12 ani si de aceea inca mai persista aceasta nesiguranta referitoare la efecte. Inca nu stim foarte multe lucruri in acest sens, pentru ca acei copii implicati au varste maxime de 25 respectiv 12 ani. Iata de ce este foarte important ca cercetarile in acest camp de activitate sa continue. In Olanda au crescut foarte mult inregistrarile FIV si ICSI iar asta pentru ca de exemplu, nu stim sigur cate sarcini multiple sunt, ce fel de complicatii au loc de obicei sau cati embrioni se reintroduc per pacient.

- Si cu toate acestea sustineti ca aceasta metoda este sigura .

- Daca ar fi sa iau in considerare tot campul de cercetare atunci nu pot concluziona decat ca afectiunile de pe urma acestor metode sunt limitate si rare.

- Da, dar in ultima cercetare internationala nimeni nu s-a interesat de sarcinile multiple.

- Exact, iar eventualele probleme la un singur copil obtinut prin FIV si ICSI nu se aseamana de loc cu problemele sarcinii multiple (mai multi copii).

De exemplu stim ca la gemeni riscul de a muri la nastere este de cinci ori mai mare, iar riscul de a se imbolnavi este de 20 de ori mai mare. In Olanda 20 - 25 la suta din metodele FIV si ICSI rezulta in sarcini multiple , pentru ca mai multi embrioni sunt reintrodusi in uterul femeii, astfel marindu-se sansa reusitei. In cazul fertilizarii naturale, numai in unu din 80 de cazuri se produc sarcini multiple.

Iata de ce, cand au loc discutii referitoare la cercetarile despre VIF si cancerul la ochi - afectiune cu care sporadic ne confruntam la copiii nascuti prin FIV, nu pot sa spun decat ca problemele nu sunt de loc relevante.

- Aveti informatii cu privire la efectele de pe urma tratamentelor hormonale la care mamele sunt supuse ?

- Desigur. Acum un an de zile a avut loc o cercetare ampla cu privire la cancerul la ovare pentru ca se credea ca acesta afectiune se produce mai mult la mamele care au recusr la FIV. Din fericire nu este cazul .

Sursa articolului: jurnal de medicina olandez (articol publicat cu acordul publicatiei) - septembrie 2004
Traducator si editor: Roxana Zoita

Despre fertilitate - mai cititi pe www.desprecopii.com:
>Cand este momentul de a deveni parinte
>Rubeola si sarcina
>Câte ceva despre grupele sanguine si Rh
>10 Sfaturi pentru a Ramane Insarcinata
>Despre infertilitate
>Alimentatia in perioada preconceptiei
>Riscurile maternitatii dupa 35 de ani
>Alegerea sexului copilului - mituri si legende....
>Stimularea ovariana
>Arta de a-ti urmari fertilitatea
>Alegerea sexului copilului – noi abordari
>Fertilizarea in vitro
>Reproducerea asistata in Romania
>Cum sa aveti cel mai sanatos copil
>Infertilitatea: adevaruri si neadevaruri
>Fertilitatea in cazul unui uter retrovers
>Si totusi mai exista speranta...
>Acidul Folic
>Mai multe despre venirea "celuilalt" pe lume
>Stresul si infertilitatea sunt legate
>Stresul si infertilitatea
>Decizia de incheiere a tratamentului de fertilitate
>Pregatiti-va pentru a deveni parinti (cu umor)
>Analizele hormonale - explicatii si interpretari
>Ovulatia si calculul ovulatiei