SIDA la copii

Tara cu cei mai multi copii seropozitivi din Europa

 La începutul anilor 90, peste 50% din copiii seropozitivi din Europa traiau în România. Si astazi, cele mai multe
persoane care traiesc cu HIV / SIDA în România, peste 7.000, sunt copii si adolescenti. Cei mai multi au fost
infectati la sfârsitul anilor 80 în spitale prin intermediul transfuziilor cu sânge netestat HIV, prin reutilizarea acelor
de seringa, sau sterilizarea defectuoasa a acestora. În perioada respectiva (1987-1990) se practicau în mod obisnuit
asa numitele „transfuzii de lux", adica se faceau transfuzii copiilor care erau subnutriti si aveau probleme de
rezistenta scazuta. Astfel se explica si incidenta mare a infectiei HIV în rândul copiilor abandonati, sau proveniti din
familii sarace. www.desprecopii.com va vorbeste cu sinceritate despre SIDA la copii..

Parerea doctorului Desprecopii.com - Dr. Cristian Popescu

SIDA este un sindrom asociat cu o tulburare marcata a imunitatii organismului copilului. La ora actuala, SIDA este a opta cauza de deces la copiii din grupa de varsta de 1 pana la 4 ani si a sasea la tinerii cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani.

AGENTUL  CAUZAL  SI  CALEA  DE  TRANSMITERE

Cauza acestui sindrom de imunodeficienta este un virus denumit HIV. Cu aceasta ocazie trebuie facute o serie de precizari. Virusurile sunt diferite de microbi, in sensul ca ele sunt mult mai mici decat acestia, nu pot trai decat parazitand structuri vii si, ceea ce este foarte important, nu sunt sensibile la actiunea niciunui antibiotic !!! Impotriva virusurilor nu se poate lupta decat cu o serie de substante antivirale specifice si care, spre deosebire de numarul foarte mare de antibiotice, sunt in numar foarte mic !!! In SIDA, virusul HIV produce alterarea functiei celulelor imunitatii din sange si anume a limfocitelor T si macrofagelor.

De asemenea, trebuie precizat ca o persoana seropozitiva, deci la care s-a pus in evidenta prin intermediul analizelor de laborator prezenta virusului in organism, nu este o persoana bolnava !!! Este o persoana practic "perfect sanatoasa", care are o infectie latenta si la care boala se va declansa la un moment dat.      

Transmiterea se face in 85 % din cazuri de la mama infectata la copilul nou nascut, cel mai adesea la nastere. Acest risc de transmitere este de 20 - 25 %. De asemenea, alaptatul poate fi responsabil de transmiterea infectiei de la mama la sugar.

Transmiterea prin transplant de organe, transfuzii de sange si instrumente contaminate si sterilizate necorespunzator sau nesterilizate este mai rara astazi datorita masurilor foarte atente de precautie care se iau.

SIMPTOMATOLOGIE

Simptomatologia poate varia foarte mult. Pot sa apara cresteri in volum ale nodulilor limfatici, marirea ficatului si splinei, parotidita, infectii repetate ale cailor respiratorii superioare, otita medie. In cazuri mai avansate apar candidoza orala, diareea, lipsa cresterii in greutate, anemie, pneumonie interstitiala, cardiopatie sau o serie de infectii variate care nu sunt insa definitorii pentru SIDA.

Cazurile severe se remarca prin infectii microbiene repetate, tulburari de crestere, tulburari neurologice, encefalopatie, atrofie cerebrala, paralizii. Acestor cazuri le sunt caracteristice infectiile cu germeni oportunisti adica cu o serie de microbi care in mod normal nu au puterea sa atace un organism sanatos ci doar unul cu o imunitate mult scazuta sau prabusita. Printre acestea cele mai intalnite sunt celebra pneumonie cu Pneumocystis carinii, candidoza esofagiana, encefalita cu toxoplasma, tuberculoza diseminata.

DIAGNOSTICUL INFECTIEI CU HIV

Se folosesc o serie de teste din sange dintre care cele mai cunoscute si mai utilizate sunt testul ELISA si testul Western - Blot. Este interesant de remarcat ca anticorpii mamei infectate se pot transmite la fat si pot persista in sangele acestuia pana la 18 luni. Un test efectuat in aceasta perioada este pozitiv, adica ar indica prezenta infectiei desi este posibil ca fatul sa nu fi fost infectat. De aceea, un test HIV pozitiv nu este semnificativ decat dupa varsta de 18 luni.

Alte teste sunt determinarea unor antigene virale (deci a unor particule virale cu capacitatea de a determina un raspuns imun) sau  o cultura HIV din limfocite. Aceste teste, daca sunt pozitive pun sigur diagnosticul de SIDA, pe cand un test negativ nu exclude neaparat infectia.

PROGNOSTICUL

Majoritatea copiilor cu SIDA vor muri datorita complicatiilor bolii si nu datorita bolii in sine. Copiii nu mor de SIDA, ci de pneumonie, tuberculoza sau alte infectii. SIDA inseamna de fapt doar scaderea imunitatii. Aproximativ 20 % din copii, care au simptome mai pregnante inca din primul an de viata, vor avea o evolutie mai rapida spre deces. Cei care, desi sunt seropozitivi, raman asimptomatici in al doilea an de viata, au sansa de a ajunge uneori la adolescenta.

TRATAMENT

Principiile generale de tratament includ terapia cu substante antivirale, tratamentul infectiilor, profilaxia impotriva Pneumocystis carinii si suport nutritiv.

  • Tratamentul antiviral se face cu o serie de medicamente ca Zidovudina (AZT), Didanosina (ddl), Zalcitabina (ddC), Stavudina (d4T). Aceste medicamente aduc o serie de beneficii pe termen scurt, mai ales daca sunt utilizate in combinatii. Ulterior virusul devine rezistent la actiunea lor, in asa fel incat nu se poate vorbi de vindecare. Un medicament mai nou ca Lamuvidina (3TC) folosit in combinatie cu Zidovudina (AZT) se pare ca are rezultate mai bune. Se folosesc de asemenea inhibitorii de proteaze HIV care impiedica inmultirea virusului.
  • Profilaxia impotriva Pneumocystis carinii    este recomandata pentru toti copiii cu varste cuprinse intre 6 saptamani si 12 luni si care au fost expusi infectiei. Medicamentul folosit este Trimethoprim-sulfametoxazol care se da de 3 ori pe saptamana. Pentru copiii care nu tolereaza aceste medicament se poate folosi Dapsona.

PREVENTIA iNFECTIEI CU HIV

Din pacate nu exista inca un vaccin impotriva SIDA. Este important sa se reduca nasterile la femeile infectate cu HIV. De asemenea, foarte importanta este educatia populatiei despre activitatile care reprezinta un risc potential si care expun persoana respectiva la o posibila infectie.

Studii recente arata ca tratarea cu Zidovudina (AZT) a gravidelor infectate cu HIV reduce semnificativ rata de transmitere a infectiei la fat.

Date concrete in Romania

La începutul anilor '90 în România traiau peste 50% din copiii seropozitivi din Europa. Astazi infectiile se raspândesc mai ales în rândul persoanelor active sexual. Conform estimarilor Bancii Mondiale, daca nu se iau masuri eficiente de preventie, pâna în 2010 1% din populatia României ar putea fi infectata cu HIV. Autoritatile sustin ca acest raport arata ce s-ar putea întâmpla în cazul în care nu s-ar lua masuri de preventie, dar întrucât România are programe în acest sens, datele raportului nu sunt de actualitate. Tendinte:

  • Crestere rapida a numarului de noi cazuri la adulti (în special tineri) cu cale de transmitere heterosexuala;
  • Continua sa apara noi cazuri pediatrice cu predilectie prin transmisie verticala de la mama la fat;
  • Un numar înca mic de infectari prin utilizarea drogurilor injectabile (doar 5 cazuri, conform Comisiei Nationale de Lupta Anti SIDA).

„Infectia cu HIV este boala tinerilor"

Peste 70% din totalul celor infectati cu HIV, sau bolnavi de SIDA au vârste cuprinse între 10 si 20 de ani. Sursa: Asociatia Româna Anti-SIDA (ARAS) Desi numarul cazurilor de infectie HIV la adulti nu este mare numeric, s-a înregistrat o rata a cresterii de 100% în ultimii doi ani.
Sursa: Asociatia Româna Anti-SIDA (ARAS).

România are si o incidenta crescuta a bolilor cu transmitere sexuala, mai ales în rândul tinerilor, ceea ce sporeste riscul infectiei HIV. În anul 2000 incidenta cazurilor de sifilis s-a dublat.
Sursa: Ministerul Sanatatii.

Unicul mod de a depista infectia cu HIV este prin intermediul testului.

Testele pentru gravide sunt gratuite. Publicul larg se poate testa: • gratuit în centrele de consiliere si testare voluntara din Bucuresti, sponsorizate de ONGuri;

  • platind 275.000 de lei pentru un test în restul centrelor. Se fac teste obligatorii urmatoarelor categorii:
  • femeii gravide;
  • muncitorilor care stau mai mult de 6 luni în afara tarii;
  • soferii de cursa lunga care calatoresc mai mult de 6 luni în afara tarii;
  • navigatorii de cursa lunga;
  • toti pacientii bolnavi de TBC;
  • toti pacientii cu boli transmise sexual.
    Sursa: Comisia Nationala de Lupta Anti-SIDA.

Drepturile persoanelor care traiesc cu HIV / SIDA

„România este singura tara din Europa care are o lege pentru persoanele care traiesc cu HIV / SIDA," spune Claudia Catana de la Fundatia Romanian Angel Appeal.

În octombrie 2002, a intrat în vigoare Legea 584 privind masurile de prevenire a raspândirii maladiei SIDA în România si de protectie a persoanelor infectate cu HIV, sau bolnave de SIDA, prin care sunt aparate drepturile acestora.

Drepturile persoanelor infectate cu HIV:

  • Dreptul la viata
  • Dreptul la non discriminare
  • Egalitate în fata legii
  • Libertate de miscare
  • Dreptul la munca
  • Dreptul la intimitate
  • Libertatea de expresie si opinie precum si dreptul de a primi si disemina informatii
  • Dreptul de a se casatori si întemeia o familie
  • Dreptul de a participa la viata sociala si culturala

    Sursa: UNAIDS si Comisia ONU pentru Drepturile Omului.

Conform Claudiei Catana, de la Fundatia Romanian Angel Appeal, „aceasta lege este foarte buna. E unica în Europa. Dar este vorba de mentalitate, de faptul ca multa lume înca nu percepe ca nu trebuie sa ridici un gard de sârma între tine si o persoana seropozitiva si astfel te protejezi."

Asigurarea confidentialitatii: Confidentialitatea este asigurata de Legea nr. 584 din 29/10/2002 care prevede ca: Art. 8. - (1). Pastrarea confidentialitatii
datelor privind persoanele infectate cu HIV, sau bolnave de SIDA este obligatorie pentru: a). angajatii retelei sanitare; b). angajatorii acestor persoane;
c). functionarii publici care au acces la aceste date.

Conform articolului 196 din Codul Penal, divulgarea secretului profesional, respectiv divulgarea, fara drept a unor date, de catre acela caruia i-au fost
încredintate, sau de care a luat cunostinta în virtutea profesiei ori functiei, daca fapta este de natura a aduce prejudicii unei persoane, se pedepseste
cu închisoare de la 3 luni la 2 ani, sau cu amenda. 

Actiunea penala se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.

Toate drepturile rezervate Desprecopii.com 2004.
Desprecopii este marca inregistrata OSIM - Romania si Benelux.

Mai cititi pe site-ul nostru: