Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Probleme legate de somn

Cuprins:
- Somnul la de la 6 la 9 luni
- Cum il puteti obisnui cu un somn sanatos
- Capcane
- Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului


Somnul la aceasta varsta
La aceasta varsta, copiii au nevoie de aproximativ 14 ore de somn si sint capabili sa doarma neintrerupt pina la 7 ore. Daca doarme chiar mai mult decit atit, probabil ca la un moment dat s-a trezit dar a reusit sa adoarma singur la loc un semn imbucurator ca va deveni un copil care nu va crea probleme cu somnul. La aceasta varsta a ajuns probabil la doua reprize de somn pe zi de o ora-si-jumate sau doua-ore pe zi, unul dimineata si unul la amiaza. Tineti minte ca e bine sa pastrati orele de culcare fixe pentru a-l obisnui cu o rutina.

Cum il puteti obisnui cu un somn sanatos
La aceasta varsta, acestea sunt cele mai bune metode care il pot ajuta pe copil la deprinderea unei rutine sanatoase de somn:

1. Creati si urmariti cu consistenta o rutina de mers la culcare
Desi ati incercat deja sa stability o rutina inaintea mersului la culcare, abia de la aceasta varsta, copilul dvs va incepe sa participe la ea. Rutina poate sa include o baita, sau jucarea unui joculet nu foarte zgomotos, imbracatul in pijamalute, o jucarioara muzicala dar trebuie sa aveti grija ca acest ritual sa se desfasoare mereu in ceeasi ordine si la aceeasi ora bine stabilita. Copilul va aprecia respectarea ritualului si orei (copiilor mici le place sa aiba ritualuri si orare care nu se schimba).

2. Pastrati orarul activitatilor zilnice inclusive cele la somnurilor din timpul zilei constant.
Atit copilasul cit si dvs veti beneficia de un orar zilnic care contine timpurile fixe de mers la somn in timpul zilei si seara. Asta nu inseamna ca bebelusul trebuie sa manince prinzul exact la 12:15 in fiecare zi dar cu singuranta inseamna ca trebuie sa incercati sa mentineti un program cit mai aproape de cel fixat. Cind copilul doarme in timpul zilei, maninca, se joaca si se pregateste de somnul de noapte aproximativ la aceleasi ore in fiecare zi, va fi mult mai usor sa adoarma.

3. Dati-i sansa sa adoarma singur.
Copilasul dvs trebuie sa se invete sa adoarma singur. Puneti-l in patut, inainte de a arata semne de somn, si incercati sa nu il invatati sa devina dependent de leganat sau alte genuri de trucuri pentru a adormi. Daca plange, urmatoarea miscare este la latitudinea dvs. - majoritatea expertilor americani ii sfatuiesc pe parinti sa astepte cel putin citeva minute pentru a observa comportamentul micutului. Doar daca vi se pare ca plinsul este de nestavilit si ca e foarte suparat pe dvs, luati-l in brate pentru citeva minute pentru a-l linisti si apoi incercati din nou sa il puneti in patutu

Capcane
Se mai intimpla si cazuri in care copiii care nu au avut probleme cu somnul - sa inceapa sa se trezeasca noaptea si sa aiba adoarma cu greu la loc. De ce? Problemele de somn vin uneori mina in mina cu frica de a fi singur care incepe sa se manifeste la aceasta varsta si este legata de dezvoltarea cognitiva a copilului. In aceasta perioada - copilasul invata sa stea in fundulet, sa se intoarca pe burtica/spate, sa mearga in patru labute si chiar sa se ridice in picioruse - o lista intreaga de realizari! Nu e deci surprinzator ca nu vrea sa se opreasca din opera de descoperire a lumii nici macar cind e vremea de somn. Aceste noi lucruri pe care le invata pot deveni atit de excitante incit vrea sa le incerce si in patut - macar sezutul in fundulet...

Dar daca lucrurile se complica... - sau mai rau - daca sta in picioare sau in fundulet si nu stie cum sa ajunga in pozitia culcat - nu va fi in stare sa adoarma in curind. In cazul asta - va incepe sa plinga pentru a primi ajutor si atentie. Va trebui sa va invatati copilasul cum sa se aseze culcat din diferite pozitii pe care le practica la aceasta varsta iar ce se va intimpla dupa aceasta este inca o dezbatere intre cercetatori. Cei mai multi cercetatori sint de parere ca dupa asta - e bine sa mergeti din cind in cind sa verificati ce face. Inca o adaugare - aceasta perioada de dezvolare cognitiva a copilului nu este acelasi lucru cu asa numitele perioade ce crestere - deci a-i da de mincare in timpul noptii copilasului nu il va ajuta sa doarma mai bine - ba chiar va prelungi problema si o va agrava. (MZ)

---------------------------------

Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului

Ce se intampla de fapt?

Balansarea capului sau leganarea corpului sunt comportamente normale la copii sub 3 ani, pentru care, se pare, ca miscarea ritmica inainte si inapoi ii ajuta sa adoarma. Balansarea capului poate sa apara cel mai devreme la 4 luni sau cel mai tarziu la 2 ani si in general poate dura cateva luni. Unii copii se lovesc cu capul de peretii leaganului, dar desi va poate parea dureros, nici un copil nuse va rani in timpul somnului.

Ce se poate face?

Datul cu capul la bebelusi si copii mici nu este in general un semn de tulburari emotionale sau comportamentale, asa ca nu trebuie sa luati nici o masura suplimentara. Unii parinti au descoperit ca bebelusii au renuntat la datul cu capul daca in camera copilului au pus un metronom, caci sunetul ritmic pare sa-i linisteasca si sa-i distraga de la acest obicei. Daca sunetele facute de copil va deranjeaza incercati sa mutati leaganul de langa perete sau sa-l culcati pe copil pe o saltea pe jos.

Daca copilul incepe sa dea cu capul dupa varsta de 18 luni, iar acest comportament continua pana la 3-4 ani este bine sa consultati un medic pediatru. Daca datul cu capul este violent si dureaza 10-15 minute si continua si noaptea, acesta poate fi semnul unor probleme emotionale.