Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Untul este mai sanatos decat margarina
Untul a devenit sperietoarea dietelor deoarece contine grasimi saturate si colesterol.

Cu toate acestea, teoria conform careia colesterolul din alimente creste incidenta bolilor de inima este in curs de revizuire. Mai mult, colesterolul este o componenta vitala a fiecarei membrane celulare. Colesterolul ajuta creierul si, fara acesta, organismul nu poate produce  anumiti hormoni - cortizolul, estrogenul si testosteronul.

Anumite sortimente de paine integrala au un indice glicemic ridicat (GI), care incurajeaza organismul sa acumuleze grasime.

Mai cititi: Ce fel de paine sa mancam? si Painea integrala poate fi daunatoare

Organismul are nevoie de colesterol pentru a produce vitamina D (o lipsa de vitamina D a fost legata de o serie de boli, inclusiv boala Parkinson si scleroza multipla). Chiar si teoria conform careia "grasimile saturate sunt rele", e pe cale sa dispara. Mai multe studii majore nu au reusit sa dovedeasca ca micsorarea consumului de grasimi saturate reduce riscul de boli de inima sau cancer, si nici sa demonstreze ca acestea ar cauza cresterea in greutate.

Despre vitamina D si carbohidrati  mai cititi:

Din ce in ce mai mult se crede ca grasimile saturate naturale, cum ar fi untul, pot juca un rol util in dietele noastre, deoarece acestea satisfac pofta de mancare mult mai bine decat carbohidratii si ajuta la reducerea senzatiei de foame. Untul este, de asemenea, una dintre cele mai bune si usor de absorbit surse de vitamina A - despre care se stie ca protejeaza impotriva bolilor de inima, ajuta vederea, tiroida si glandele suprarenale.

Margarina si spread-ul merita sa fie aruncate. Acesstea  contine steroli sau stanoli - compusi naturali care fac parte din structurile celulelor plantelor si au o structura similara cu nivelul colesterolului la om. Ele  sunt considerate "sanatoase", deoarece sunt sarace in grasimi saturate, dar nu stim daca scaderea colesterolului in sange este necesara pentru o sanatate buna, sterolii din plante putand reduce absorbtia de anumite vitamine, cum ar fi vitamina E.

autor: redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Cititi mai multe despre - Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

Va recomandam sa mai cititi:

Iata retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Carte inteligenta de Bucate - cele mai originale si gustoase retete de pe internetul romanesc!

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Dosarul cu bolile copilului