Scrisoare fetelor mele
Nu, nu am gresit rubrica, aceasta e o scrisoare deschisa adresata fetelor mele. Mi-as cere scuze public pentru ce le-am invatat, dar eu inca mai cred ca i-am invatat corect! 

Pentru Malina

Mai ti minte ziua in care mi-ai spus ca ai luat 100p la testul de matematica pentru ca Maria ti-a verificat lucrarea inainte sa o predai? Atunci ti-am explicat ca mami e mandra de tine chiar daca iei mai putine puncte dar pe munca ta, decat daca vei fura munca altuia. Ti-am dat exemple pe intelesul tau despre ce se intampla daca in loc sa inveti vei copia, ti-am explicat ca va veni un moment in care poate vietile altora vor depinde de cunostintele tale, daca vei fi arhitect, pentru a esti pasionata si talentata de desen, si vei calcula gresit, constructia se poate surpa, daca vei fi medic si ii vei da o reteta gresita unui pacient il poti imbolnavi mai rau, ti-am explicat ca Maria nu va fi mereu langa tine sa iti sopteasca; atunci cand scoala se va termina, vei fi de una singura. Atunci nu vor conta notele si diplomele, va conta doar ceea ce ai invatat si ceea ce stii sa faci.
Din pacate m-am inselat! In Romania un prim ministru mi-a dovedit ca se poate fura legal.

Mai ti minte cand aveai de rezolvat o problema la matematica, la care doamna va daduse un rezultat gresit? Mai ti minte cat m-am chinuit sa iti explic ca nu poate fi asa cum zice ea, ca uneori si oamenii mari pot gresi, sau copii pot intelege gresit explicatiile oamenilor mari? Mai ti minte cum ai aparat-o ore-n sir pe doamna ta, si rezultatul ei gresit, desi probabil in sine ta deja imi dadeai dreptate? Atunci ti-am explicat ca daca ai fi primit acel exercitiu la un concurs, pentru cei care iti verificau lucrarea nu ar fi contat ce a spus doamna ta in clasa, ci rezultatul corect.
Din pacate m-am inselat. In Romania nu mai conteaza rezultatele corecte, daca se aduna suficienti parinti sa semneze o petitie, atunci 2+2 poate face oricand 5.

Mai ti minte cand te-ai plans ca ai rolul cel mai scurt la fiecare serbare, desi tu reciti foarte frumos si memorezi foarte usor? Atunci ti-am explicat ca nu conteaza cat de lung e rolul, conteaza ca tu sa ti-l interpretezi cu talent. Lumea nu te va aprecia dupa lungimea poeziei, ci dupa modul cum le transmiti mesajul ei. N-am avut atunci puterea sa iti explic ca rolurile cele mai lungi le au cei care dau atentii mai serioase profesorilor, dar probabil m-ai auzit discutand asta cu tati, pentru ca la cateva zile dupa, din banutii tai i-ai cumparat un cadou doamnei! Te rog sa ma ierti ca a fost nevoie sa inveti de mica aceasta regula nescrisa a junglei, ca doar cine da, primeste atentie!

Pentru Daria

Mai ti minte ultima zi de gradinita de anul asta?! Era ziua ta de nastere, implineai 7 ani. M-ai rugat ca macar in acea zi sa nu te mai iau ultima, cum se intampla de obicei, si sa ma invoiesc de la serviciu sa te iau macar la pranz. Mami atunci ti-a explicat (la fel cum iti explica de fiecare data cand ma rugai sa stau acasa cu tine, sau sa te iau macar la pranz), ca are un serviciu, si nu poate lipsi de la el, ca altfel nu are cum sa castige banutii de care avem atata nevoie, dar ca face tot posibilul sa nu fi luata ultima.
Din pacate m-am inselat, azi un om de seama al acestei tari ne-a dovedit ca e suficient sa mergi sub 2% din timpul de lucru la munca, si sa iei salarii nesimtit de mari, si sa ajungi al doilea om in stat!

Pentru Lizi

Mai tii minte cand ma puneai sa iti promit ceva, iar mami nu promitea niciodata nimic din ce nu stia sigur ca iti poate oferi? Spuneam "incerc", pentru ca stiam cat de mare ar fi dezamagirea ta daca ti-as promite si nu m-as tine de cuvant, preferam sa iti fac o bucurie in caz ca reuseam, decat sa te supar si sa iti pierd increderea cu promisiuni inutile.
Din pacate azi am invatat ca si oamenii mari importanti pot spune azi ca demisioneaza si maine ca nu!

As vrea sa va pot tine intr-un glob de cristal, sa nu fie nevoie sa auziti vreodata ce se-ntampla in tara asta. Pentru ca n-as putea sa va explic de ce toate lectiile de viata pe care vi le-am dat de-a lungul timpului sunt corecte! Sa nu furi, sa nu minti, sa fi corect, cinstit, muncitor, valorile de baza ale unei societati sunt astazi calcate in picioare de cei care ar trebui sa reprezinte un exemplu pentru noi toti!!

Acest mesaj a fost desemnat Topicul lunii iunie 2012 si a castigat ACEST premiu.

Va recomandam sa cititi in totalitate subiectul de pe forumul desprecopii.com: Cum ne educam copiii!

autor: Mickyyy, membru  desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2012

Cititi care este Premiul pentru mesajul lunii iulie 2012

Topicul lunii pe forum, in lunile precedente:

Voce si suflet a comunitatii Desprecopii

Despre meseria de parinte, cititi:

 Forumuri recomandate

  Discutii generale
In discutii generale puteti posta orice doriti!

  Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti
(Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 In unul sau in doi... mergem mai departe!
Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!