Aceasta este versiunea pentru imprimanta a acestui articol.
Veti fi redirectat catre articolul original in 3 secunde. Daca nu, apasa pe sageata...


Vitamina D la bebelusi, un supliment necesar ?

- veti citi:
Este vitamina D un supliment necesar pentru bebelus?
Copilul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul si fosforul
Atentie la dozare
Despre vitamina D si importanta sa pentru sanatate

Este vitamina D un supliment necesar pentru bebelus?

Raspunsul depinde de hrana pe care o primeste copilul - daca alaptati sau cat de multa vitamina D se gaseste in laptele praf sau cel de vaca cu care hraniti copilul.

Urmatoarele orientari generale de la Academia Americana de Pediatrie si Institutul de Medicina pot fi luate in considerare:

- Daca alaptati sau hraniti partial copilul cu lapte matern, dati-i 400 de unitati internationale (UI) (lichid) de vitamina D pe zi - incepand din primele zile dupa nastere. Continuati cu acest supliment pana la intarcare si pana cand copilul ajunge sa bea aproximativ 1 litru de lapte praf imbunatatit cu vitamina D pe zi.

- Daca copilul dvs. bea lapte praf imbunatatit cu vitamina D, dati-i 400 UI de vitamina D (lichid) pe zi - incepand cu primele zile dupa nastere - pana cand cantitatea de lapte se apropie de 1 litru pe zi.

Copilul are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul si fosforul

Chiar daca laptele matern este cea mai buna sursa de substante nutritive pentru copii, este putin probabil ca acesta sa contina o cantitate suficienta de vitamina D. Copilul dvs. are nevoie de vitamina D pentru a absorbi calciul si fosforul. Deficitul de vitamina D poate provoca rahitism - inmuierea si slabirea oaselor. Deoarece expunerea la soare - o sursa importanta de vitamina D - nu este recomandata pentru copiii mai mici de 6 luni, suplimentele sunt cea mai buna modalitate de a preveni deficienta de vitamina D la sugari.

Pe masura ce copilul creste si adaugati alimente solide in dieta lui, aportul de vitamina D poate fi furnizat de alimentele care o contin, cum ar fi pestele gras, ouale si produsele alimentare fortificate. Retineti insa, ca in primul an de viata, marea majoritate a copiilor nu mananca constant aceste alimente.

Atentie la dozare

Atunci cand ii dati copilului vitamina D, asigurati-va ca nu depasiti doza recomandata. Cititi cu atentie instructiunile din prospect si folositi doar forma de dozare pe care o gasiti in cutie. Vitaminele masticabile care contin vitamina D sunt disponibile pentru copiii mai mari.

Daca aveti intrebari cu privire la necesitatea hranirii copilul dvs. cu suplimente de vitamina D, consultati medicul copilului dumneavoastra. Puteti, deasemenea sa cereti recomandari despre acest supliment pentru copiii mai mari. Unele orientari sugereaza cresterea aportului de vitamina D la 600 UI pe zi, incepand cu varsta de 1 an a copilului.

Despre vitamina D si importanta sa pentru sanatatea copilului mai cititi:

Vitamina D - necesarul zilnic pentru copil
Rahitismul la copil
Prevenirea rahitismului la copil

Carenta de vitamina D afecteaza grav sanatatea copiilor
Cand este nevoie sa-I dau suplimente de vitamine?

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017
referinte si documentare: Academia Americana de Pediatrie 2017