Quinoa superprodusul magic al unei alimentatii sanatoase

Quinoa este o varietate de Chenopodium (denumita popular talpa gastei), originara din Ecuador, Bolivia, Columbia si Peru, renumita pentru semintele sale foarte sanatoase, asemanatoare ca forma cu cele de mei. Este considerata un fel de semi-cereala tocmai datorita utilizarii pe scara larga a semintelor care au o compozitie nutritiva mult mai sanatoasa decat a majoritatii cerealelor.

Semintele de Quinoa contin aminoacizi esentiali precum lisina si cantitati importante de calciu, fosfor si fier. In trecut, Quinoa era una dintre cele mai importante plante destinate consumului uman in America de Sud, dupa cartof si inaintea porumbului. Astazi este mult mai rar cultivata, insa a devenit foarte apreciata pentru valoarea sa nutritionala.

Cititi o reteta delicioasa de Salata de quinoa

Beneficiile Quinoa pentru sanatate

Evaluarile nutritionale arata ca este o sursa completa de proteine (14% din masa), comparabila cu laptele si o sursa incontestabila de fibre si de fosfor, fiind, de asemenea, bogata in magneziu si fier.  Quinoa este si o sursa importanta de calciu, foarte apreciata de vegetarieni, dar si de persoanele care au intoleranta la lactoza. Quinoa este o bogata in riboflavin, substanta despre care se stie ca reduce frecventa migrenelor, avand o actiune benefica asupra creierului si a celulelor din muschi.

De asemenea, Quinoa nu contine gluten si este considerata un aliment foarte usor de digerat. Este un aliment excelent pentru persoanele care tin dieta, avand un continut caloric scazut si continand un complex da carbohidrati cu un index  glicemic mic. Datorita proprietatilor sale nutritive, Quinoa a fost introdusa pe lista alimentelor avute in vedere de NASA pentru crearea unui sistem controlat de viata ecologica pentru statiile spatiale.

Este Quinoa toxica?

Cojile de Quinoa contin saponina, o substanta toxica care protejeaza planta de insecte si de pasari si de aceea semintele trebuie sa fie procesate inainte de a fi consumate. Saponina este o glicozida toxica, fiind considerat un iritant mediu al ochilor si al sistemului respirator si un irritant usor al sistemului gastrointestinal. De asemenea, are efecte hemolitice atunci cand se combina direct cu celulele din sange.

Efectele saponinei sunt benefice pentru cultivarea plantei, aceasta aparandu-se natural de eventualii distrugatori. Toxicitatea ei a determinat producatorii sa incerce sa obtina specii de Quinoa care sa contina mai putina saponina. Incercarile au fost insa sortite esecului, din cauza polenizarii. Totusi e bine de stiut ca efectele negative ale saponinei asupra organismului nu trebuie sa ingrijoreze consumatorii atata timp cat planta este corect procesata si gatita adecvat. De altfel, in America de Sud, sponina este folosita ca baza pentru producerea unor medicamente antiseptice, precum si la producerea detergentilor pentru haine.

Modalitati de preparare a semintelor de Quinoa

Pentru a putea fi consumate, semintele de Quinoa trebuie procesate, astfel incat sa li se indeparteze coaja, care contine saponina. Modul de preparare este, in general, asemanator cu cel al orezului, Quinoa putand fi utilizata in numeroase feluri de mancare. Frunzele de Quinoa sunt si ele comestibile, insa comercializarea lor este limitata in comparatie cu cea a semintelor, iar consumul de Frunze de Quinoa este redus, tocmai datorita continutului de saponina.

Preparata, Quinoa are o textura potrivit de moale si un gust asemanator cu al miezului de  nuca, fiind o alternativa gustoasa pentru orez sau couscous. Inainte de a fi gatita trebuie foarte bine spalata, pentru a indeparta eventualele resturi de coji ce contin saponina si care pot avea un efect laxativ. Preparatele la care poate fi folosita Quinoa sunt foarte variate.

Mic dejun  - Quinoa gatita (fiarta) poate fi adaugata in orice combinatie de cereale, fructe uscate si lapte, devenind un element ideal in preparatele pentru un mic dejun sanatos. De asemenea, poate fi adaugata in milkshake.

Salate - Germenii de Quinoa sunt un ingredient excelent pentru salate, putand fi obtinuti mult mai usor decat germenii de grau. Spre deosibere de boabele de grau care au nevoie de circa 12 ore pentru germinatie, cele de Quinoa necesita doar 2 - 4 ore de stat in apa pentru a incepe sa incolteasca.

Sushi - Quinoa poate fi folosita in loc de orez, in diverse combinatii pentru obtinerea unui sushi gustos. De altfel, in principiu, Quinoa poate fi gatita dupa aceleasi metode ca orezul si combinata cu alte vegetale sau cu carne.

Dulciuri fara gluten - Faina de Quinoa este excelenta pentru prepararea fursecurilor sau a altor dulciuri coape, dietetice, deoarece nu contine gluten.

autor: redactor Desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate (c) 2012

Va recomandam sa mai cititi:

Iata retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

Carte inteligenta de Bucate - cele mai originale si gustoase retete de pe internetul romanesc!

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.