Mononucleoza la copil: simptome si tratament - sfatul medicului

Mononucleoza la copil: simptome si tratament - sfatul medicului

Mononucleoza la copil: simptome si tratament - sfatul medicului

Mononucleoza este o infectie care produce simptome asemanatoare gripei si de obicei trece de la sine in cateva saptamani cu ajutorul multor lichide si al odihnei.

Simptomele mononucleozei pot fi adesea confundate cu cele ale unei gripe sau ale unei infectii streptococice. Este o idee buna sa chemati medicul in cazul in care copilul are febra, dureri de gat, ganglionii umflati (in gat, la sub-brat si cei abdominali) si daca manifesta oboseala sau slabiciune constante sau inexplicabile. Iata mai multe detalii despre Mononucleoza si sfatul medicului.

- veti citi:
Ce este Mononucleoza?
Ce virus declanseaza Mononucleoza?
Mononucleoza la copii
Cum se transmite Mononucleoza?
Simptomele Mononucleozei
Complicatiile Mononucleozei
Prevenirea si tratarea Mononucleozei
Alte boli contagioase cu care poate intra copilul in contact
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video
Comunitatea parintilor informati: forum medical

Ce este Mononucleoza?

Mononucleoza este o infectie care produce simptome asemanatoare gripei si de obicei trece de la sine in cateva saptamani cu ajutorul multor lichide si al odihnei.

Ce virus declanseaza Mononucleoza?

Mononucleoza este cauzata de obicei de virusul Epstein-Barr (EBV), un virus foarte obisnuit la care aproape toti copiii sunt expusi la un moment dat in timp ce cresc.

Mononucleoza la copii

Bebelusii si copiii mici infectati cu virusul Epstein-Barr (EBV) au de obicei simptome usoare sau nu au deloc simptome. Dar adolescentii si tinerii adulti care se infecteaza fac adesea mononucleoza.

Cum se transmite Mononucleoza?

Boala este transmisa prin sarut, tuse, stranut, sau prin orice contact contact cu saliva celui infectat cu virusul. (Asa a capatat numele de „boala sarutului“.)

Poate fi transmisa si prin alte tipuri de contact direct, cum ar fi folosirea aceluiasi pai in pahar sau a aceluiasi tacam.

Simptomele Mononucleozei

Simptomele mononucleozei pot fi adesea confundate cu cele ale unei gripe sau ale unei infectii streptococice.
Este o idee buna sa chemati medicul in cazul in care copilul are febra, dureri de gat, ganglionii umflati (in gat, la sub-brat si cei abdominali) si daca manifesta oboseala sau slabiciune constante sau inexplicabile.


mononucleoza-copii

 

Alte simptome pot fi:
• durerile de cap
• durerile musculare
• ficatul si splina marite
• mancarime a pielii (rash)
• dureri abdominale

Copiii bolnavi de mononucleoza pot avea diferite combinatii ale acestor simptome, iar unii adolescenti pot avea simptome atat de usoare incat sa fie abia observabile. Medicul copilului va recomanda un test de sange pentru a putea pune un diagnostic ferm.

Simptomele mononucleozei dispar de obicei de la sine in 2-4 saptamani, dar ganglionii limfatici si splina marite revin la normal mai lent. Iar la unii copii, mai ales la adolescenti, oboseala si slabiciunea pot dura luni intregi.

Medicii recomanda de obicei copiilor care fac boala sa evite sportul cel putin timp de o luna dupa disparitia simptomelor deoarece de obicei splina este marita temporar din cauza bolii. O splina marita se poate rupe usor – cauzand sangerare, febra si dureri abdominale – si necesita interventie chirurgicala de urgenta.

Complicatiile Mononucleozei

Mai toti copiii care fac mononucleoza isi revin complet fara probleme, dar in cazuri rare se pot produce complicatii. Acestea pot include boli ale sangelui, cum ar fi anemia hemolitica, ce inseamna distrugerea prematura a globulelor rosii ale sangelui, si paralizia Bell, o inflamatie a unui nerv facial care poate fi slabit si poate paraliza muschii (dar de obicei este temporara).

Alte complicatii rare ale mononucleozei includ ruptura de splina si inflamatia muschiului inimii (miocardita).

Prevenirea si tratarea Mononucleozei

Nu exista un vaccin contra virusului Epstein-Barr, dar puteti incerca sa impiedicati contractarea bolii de catre copilul dumneavoastra asigurandu-va ca evita contactul apropiat cu alti copii care au boala.

Cel mai bun tratament este bazat pe multa odihna, mai ales in primele faze ale bolii, cand simptomele sunt cele mai severe. Acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la reducerea febrei si a durerilor musculare.

Nu uitati, nu dati niciodata aspirina unui copil care are o infectie virala deoarece acest medicament a fost asociat cu dezvoltarea sindromului Reye, care poate duce la blocarea ficatului si poate fi fatal.

In cele mai multe cazuri, simptomele mononucleozei dispar in cateva saptamani cu multa odihna si multe lichide. Daca simptomele par sa dureze mai mult sau daca aveti alte intrebari despre boala copilului, cereti sfatul medicului.

Alte boli contagioase cu care poate intra copilul in contact:

Boala mainii, piciorului si gurii: simptome si tratament
Virozele respiratorii la copii
Scarlatina la copil
Tusea convulsiva
Pojarul (rujeola) la copil: simptome, cauze,tratament si prevenire
Meningita la copil
Pneumonia la copil
Oreionul la copil: simptome, evolutie si tratament

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Comunitatea parintilor informati: forum medical

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

 autor: Desprecopii.com,
articol reviziut de Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
Toate drepturile rezervate (c) 2023

referinte: Academia Americana de Pediatrie

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. marga
    marga trimis la 25/11/2012

    de putin timp lam aflat de fiul m,eu in vastra de 4 ani ca are monolluceoza ce trebuie sa fac ca mai am un fiu de 9 ani

    Raspunde la acest comentariu
  2. lucian
    luciantrimis la 9/12/2011

    Buna ziua ,avem o fetita de 2ani si 5 luni care a fost diagnosticata cu mononucleoza in luna martie iar in iunie a fost diagnosticata cu leucemie limfoblastica,este posibil ca mononucleoza tratata incorect sa fi stat la baza declansarii leucemieiVa multumesc

    Raspunde la acest comentariu
    • Adriana
      Adriana trimis la 15/2/2020

      Buna seara, am un băiețel de 8 ani si arw mononucleoza de vreo 6 săptămână, am fost internati analizele la început au fost ff mari am stat internati 10 zile, analuzele au ajuns un parametrii normali dae acum are pleoapele unflate oare tot de la acel virus se poate?

    • Mihaela
      Mihaelatrimis la 9/3/2019

      Un posibil raspuns gasiti in cartea Medium medical (Anthony William). Cartea prezinta, printre altele, o potentiala teorie despre legatura dintre virusul Epstein-Barr si mononucleoza, care apare in unul dintre stadii, si evolutie ulterioara a virusului, nedetectabil la analize ... Multa sanatate!

  3. paulam
    paulamtrimis la 30/6/2010

    Eu vreau sa stiu mai multe. Baiatul meu de 8 ani a fost suspectat de mononucleoza infectioasa, desi initial i s-a pus diagnosticul de amigdalita pultacee. Este sub tratament cu antibiotic (gentamicina, penicilina SI oxacilina) intravenos, Liv 52, pentru ca se pare ca are o afectare hepatica. acum trei zile analizele erau: limfocite 8.8, monocite 1,6, VSh 48, TGO 79, TGP 211, iar azi limfocite 7,9,VSH 30 monocite 1,1

    Raspunde la acest comentariu
  4. andreeA
    andreeAtrimis la 6/3/2008

    Da, asa e trce cu timpul,dar e nasol

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII