Roseola la copil: simptome si tratament - sfatul pediatrului

Roseola la copil: simptome si tratament - sfatul pediatrului

Roseola la copil: simptome si tratament - sfatul pediatrului

Roseola, cunoscută și sub denumirea de "a șasea boală eruptivă", "eritem subit" sau "roseolă infantum", este o boală virală a primei copilării, afectând în special copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani. Această afecțiune este de obicei caracterizată de câteva zile de febră înaltă, urmate de o erupție cutanată distinctivă după ce febra dispare.

Frecvent, copiii care suferă de roseolă vor prezenta inițial febră ridicată care poate dura între 3 și 5 zile. După ce febra se remite brusc, apare o erupție cutanată. Aceasta este adesea caracterizată de pete sau mici umflături de culoare roșie sau roz, care pot apărea pe trunchi și se pot răspândi la gât, față, brațe și picioare. De regulă, erupția nu este însoțită de mâncărime sau durere și nu cauzează disconfort semnificativ copilului.

În majoritatea cazurilor, roseola este o afecțiune ușoară și se rezolvă de la sine fără tratament specific. Este important totuși să se monitorizeze starea copilului, să se asigure hidratarea adecvată și să se acorde atenție temperaturii corpului în timpul perioadei de febră.

→ Iata mai multe informatii despre roseola de la medicul pediatru de la Desprecopii.

- veti citi:
Ce este roseola?
Ce provoaca roseola?
Semnele si simptomele roseolei
Este roseola contagioasa?
Prevenirea roseolei
Durata roseolei
Tratamentul de specialitate pentru roseola
Tratamentul la domiciliu pentru roseola
Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Ce este roseola?

Roseola (numita si a sasea boala eruptiva, eritem subit sau roseola infantum) este o boala virala a primei copilarii, cel mai adesea afectandu-i pe copiii intre 6 luni si 2 ani. Este de obicei marcata de cateva zile de febra ridicata, urmate de o eruptie distinctiva dupa disparitia febrei.

Ce provoaca roseola?

Cele doua virusuri inruditi care pot provoca roseola sunt: virusul herpesului uman (HHV) de tip 6 si cel de tipul 7.

Aceste doua virusuri apartin aceleiasi familii ca si mai cunoscutul virus simplex al herpesului (HSV), dar HHV-6 si HHV-7 nu provoaca simptomele de boala si infectiile cu herpes genital pe care le poate provoca HSV.

Semnele si simptomele roseolei

Un copil cu roseola dezvolta de obicei simptomele unei boli usoare a cailor respiratorii, urmate de febra ridicata (adesea peste 39,5 grade Celsius) cam o saptamana.

In acest timp, copilul poate parea agitat sau iritabil, ii poate scadea pofta de mancare si poate avea ganglionii limfatici de la gat mariti.

roseola copil

<< Observati eruptia cauzata de roseola (micile bubite) 

Febra ridicata se termina brusc de obicei, aproape in acelasi timp in care apare o eruptie rosie-rozalie plata sau in relief pe trunchiul copilului, iar apoi se intinde pe corp. Petele eruptiei devin albe cand le atingeti, iar petele individuale pot avea un halou mai deschis la culoare in jurul lor. Eruptia se intinde de obicei pe gat, pe fata, pe maini si pe picioare.

Febra ridicata care insoteste roseola declanseaza crize febrile (convulsii cauzate de febra) la aproximativ 10% pana la 15% dintre copii.

Printre semnele unei crize febrile se numara:

Printre semnele unei crize febrile se numara:

- inconstienta dau delirul
- 2 pana la 3 minute de smucituri (convulsii) ale mainilor, picioarelor, sau ale fetei
- pierderea controlului asupra vezicii sau asupra sfincterelor (copilul face pe el)

Este roseola contagioasa?

Da, roseola este contagioasa, putand fi transmisa de la o persoana la alta. Se tranmiste prin picaturi mici de fluid din respiratia unei persoane, prin intermediul tusei sau stranutului. Daca o persoana inspira acelasi aer cu al unei persoane infectate sau ii atinge mainile care au luat contact cu nasul sa gura, acea persoana poate contacta roseola.

Copiii pot transmiste roseola numai in perioada dinainte de a avea simptomele - adica inainte de a avea eriptia pe cor. Dupa ce au eruptia pe corp nu mai sunt contagiosi.

Prevenirea roseolei

Nu exista o metoda cunoscuta de a preveni transmiterea roseolei. Deoarece infectia afecteaza de obicei copiii mici si rareori adultii, se considera ca un un episod de roseola in copilarie poate oferi imunitate de durata la aceasta boala. Se pot produce imbolnaviri repetate de roseola, dar sunt rareori intalnte.

Durata roseolei

Febra roseolei dureaza intre 3 si 7 zile si este urmata de o eruptie care dureaza intre cateva ore si cateva zile.

Tratamentul de specialitate pentru roseola

Pentru a stabili diagnosticul, medicul copilului va face mai intai o anamneza si un examen fizic amanuntit. Diagnosticul de roseola este adesea nesigur pana cand dispare febra si apare eruptia , deci medicul poate recomanda analize de laborator pentru a se asigura ca febra nu este produsa de alt tip de infectie.

Boala nu necesita de obicei tratament profesional, iar cand este necesar, tratamentul are scopul de a reduce febra ridicata. Antibioticele nu pot trata roseola deoarece este provocata de un virus, nu de o bacterie.

Tratamentul la domiciliu pentru roseola

Pana cand scade febra, puteti sa racoriti copilul folosind un burete umed sau un prosop inmuiat in apa calduta apoi stors. Nu folositi gheata, apa rece, frectiile cu alcool, ventilatoarele, nici baile reci. Medicamentele care contin acetaminofen (cum este paracetamolul) sau ibuprofen (ca Nurofenul) pot ajuta la reducerea febrei copilului.

Evitati administrarea aspirinei la un copil care are o boala virala deoarece folosirea aspirinei in asemenea cazuri a fost asociata cu dezvoltarea sindromului Reye, care poate duce la blocarea ficatului si la moarte.

Pentru a evita deshidratarea din cauza febrei, incurajati copilul sa bea lichide limpezi cum ar fi apa rece, solutii electrolitice pentru copii, sucuri necarbogazoase ca sucul de ghimbir sau limonada (eventual agitati sucul la temperatura camerei pana dispare aciditatea), sau supa clara. Daca mai alaptati inca, laptele de mama poate si el sa ajute la prevenirea deshidratarii.

Cand este necesar sa chemati medicul

Chemati medicul in cazul in care copilul este letargic sau nu bea lichide sau daca nu puteti sa-i reduceti febra. In cazul in care copilul face o convulsii, chemati imediat salvarea.

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 Cititi neaparat si: 10 intrebari si raspunsuri despre bolile copilariei 

Despre alte boli care se fac in copilarie, cititi pe larg: Bolile copilului aici

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 12 comentarii

  1. Alex
    Alextrimis la 22/6/2021

    Pana când trebuie sa nu ieşim cu bebeluşii afara???

    Raspunde la acest comentariu
  2. simsi
    simsitrimis la 2/2/2012

    BUNA SI PRINTESA MEA AVEA ASEMENEA BUBITE DAR CAD ERA MICUTA SI ACUM RAREORI ..DAR NUMAI ATUNCI CAND O BAGAM LA BAITA ....MAI BINE ZIS ,CAND AVEA CONTACT CU APA.ACUM MAI PUTI FACEM. ALTADATA DELOC. VA PUP

    Raspunde la acest comentariu
  3. mehes mihaela
    mehes mihaelatrimis la 27/1/2012

    buna,de mult incerc sa vb cu cineva despre aceasta boala a copiilor deoarece baietelul meu de 1 an si o luna a facu roseola si inainte de asta a avut febra f mare 39,8 iar pediatra mi-a dat medoclav deoarece avea rosu in gat iar dupa 3 zile febra a scazut cucomprese si cu paracetamol suspensie si nurofen dar imediat dupa iau aparut bubitele.acum eu sunt foarte nelinistita deoarece stiu ca nu e bine sa se administreze nici un fel de antibiotic la aceste boli,poate sa aiba ceva efecte adverse asupra baietelului toate acestea?de erupt au erupt foarte bine si peste tot dar ma intereseaza efectele adverse asupra lui datorate de antibiotic.va multumesc.

    Raspunde la acest comentariu
  4. niculescu loredana
    niculescu loredanatrimis la 23/12/2011

    foarte bun aricolul,copilul meu tocmai a inceput cu eruptia, nu am mai auzit de boala asta si nu am pe nimeni care sa ma informeze, traiesc in spania si nu stiam cum se numeste in romana

    Raspunde la acest comentariu
  5. pia
    piatrimis la 29/11/2011

    Roseola poate aparea si la 19 ani? Multumesc

    Raspunde la acest comentariu
  6. Gabriela
    Gabriela trimis la 11/10/2011

    Fetita mea are 10 luni si are si ea roseola.a debutat cu 3 zile de febra pe care i-am tinut-o sub control cu Nurofen.A 4-a zi i-a disparut febra si a 5-a zi i-a aparut o eruptie pe fata si trunchi.Cand stranuta ii curge nasul,are ochii injectati si umezi si e somnoroasa si afectuasa.Am fost si la control ,dar s-a stabilit ca are febra de la eruptia dintilor.Se pare ca nu a fost asa.Acum astept sa ii dispara eruptia.Ma bucur totusi ca am aflat ce are pt ca febra timp de 3 zile ma inebunea.Sanatate tuturora.

    Raspunde la acest comentariu
  7. NADIA
    NADIAtrimis la 12/5/2011

    Baietelul meu de 10 luni a fost diagnosticat azi cu Roseola, a avut febra (38.5) timp de 3 zile in care,tuse, iritabilitate , somnolenta ,scaune moi, lipsa poftei de mancare, a si slabit mult in aceste zile apoi ieri a aparut aceste pete rosii cu bubite fine care la apasare dispareau cateva minute ,brusc si febra a disperut. medicul a prescris Nurofen, aerosol pentru gat, antihistaminic (Aerius) plus ca i s-a recoltat sanga pentru analize. Sper sa se faca bine piutul meu si doresc multa sanatate pentru toti copii.

    Raspunde la acest comentariu
  8. Ana Zamfir
    Ana Zamfirtrimis la 19/11/2010

    Si fetita mea a avut roseola la 9 luni, numai ca nu a avut febra deloc, boala manifestandu-se direct cu eruptie, incepand cu fata si gatul. In momentul in care eruptia a disparut de pe fata si de pe gat, a aparut pe piept si pe spate. Totul a durat 2 zile. Medicul a diagnosticat-o din prima cu roseola infantum.

    Raspunde la acest comentariu
  9. vio
    viotrimis la 17/9/2009

    Si fetita mea a facut roseola saptamana asta. Totul a debutat cu diaree, apoi febra mare 3 zile care i-a scazut numai cu Nurofen pt copii si impachetari.A fost diagnosticata cu enterocolita iar dupa ce i-a scazut febra si i-au aparut bubitele roz-rosii pe trunchi am fost din nou la medic si ne-a spus ca are roseola. Pentru iritatie si mancarime i-a dat Peritol, iar pt ca era si putin ragusita i-a dat calciu. Vrau sa spun ca ieri i-au aparut bubitele si azi deja incep sa dispara. Sper sa-i treca cat mai repede si sa fie totul bine.Multa sanatate la copii.

    Raspunde la acest comentariu
  10. Mihaela P.30
    Mihaela P.30trimis la 7/1/2009

    Si eu ma bucur ca am reusit sa ajung la voi! Copilul meu de 10 luni a avut roseola, adica exanthema subitum sau roseola infantum... locuim in Germania. aici am inteles despre ce e vorba, dar cautam ceva pe romaneste, in internet... si am gasit aici.. este exact asa... dar pacat ca la noi nu prea se stie despre asta.... acum am scapat, multumim Lui Dumnezeu! Dar mai avem alta problema: eczeme in zona fetei, piele uscata, eventual neurodermita.... As fi dornica sa primesc niste sfaturi, ca nu mai stiu ce sa fac.... nu prea scapam de ele, doar unguentul cu cortizon mai amelioreaza....

    Raspunde la acest comentariu
  11. puscasu catalina
    puscasu catalinatrimis la 5/8/2008

    FETITA MEA A FOST DIAGNOSTICATA CU ROSEOLA INFANTUM LA 9 LUNI , DUPA CE FUSESEM LA 2 MEDICI CARE AU PUS DIAGNOSTICUL DE RINOFARINGITA SI ERUPTIE DENTARA,A PRIMIT TRATAMENT CU ANTIBIOTICE ,CU ANTIPIRETICE DAR TEMPERATUA ERA DE 38.8 AM DAT PESTE AL TREILEA MEDIC CARE A DIAGNOSTICAT-O DIN PRIMA.ESTE O BOALA CE SE INTALNESTE DES DAR TOTUSI PUTINI STIU CEVA DESPRE EA.MULTUMIM CA EXISTATI SI NE DATI SI NOUA,MAMICILOR POSIBILITATEA DE A NE INFORMA CORECT.

    Raspunde la acest comentariu
  12. Livutz
    Livutztrimis la 25/6/2008

    Foarte bine venit acest articol. Saptamana trecuta a facut si baietelul meu aceasta boala. Aproape nici unul din cei trei medici la care am fost nu au stiut despre ce e vorba... Culmea, unii medici cand aud de roseola... dau din umeri. NU am mai auzit. Noroc cu internetul asta...Felicitari!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII