Cum tinem in frau simptomele copilului cu ADHD?

Cum tinem in frau simptomele copilului cu ADHD?

Cum tinem in frau simptomele copilului cu ADHD?

Tulburarea de deficit de atentie (ADD) sau tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHA) poate fi greu de diagnosticat in general, iar diagnosticarea devine si mai dificila intrucat se pare ca acest sindrom prezinta o serie de simptome comune cu alte boli.

Iata care sunt cele mai frecvente simptome si metodele folosite pentru a tine in frau simptomele ADD/ADHD la copil precum si activitati care sunt utile copilului cu ADHD.

► veti citi:
Cum tinem in frâu simptomele copilului cu ADHD?
Distragerea atentiei la scoala
Intreruperea activitatilor
Iata cateva sfaturi pentru parintii unui copil cu ADHD
Hiperactivitatea
Trucuri pentru a face invatatul mai usor si mai amuzant
Transformarea temelor intr-o activitate placuta
Beneficiile artelor martiale pentru copiii cu ADHD
Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte
ce spun parintii si ce experiente au cu copilul cu ADHD
Despre copilul cu ADHD - esential

Cum tinem in frâu simptomele copilului cu ADHD?

Impactul ADHD este diferit asupra creierului fiecarui copil. Prin urmare, fiecare copil afectat poate avea un comportament diferit in clasa. Simptomele sunt foarte variate: unii sunt foarte agitati, altii sunt intr-o continua reverie, altii pur si simplu nu vor sa respecte nicio regula. Ca parinte, este important sa stii in ce fel este afectat comportamentul copilului tau, pentru a alege metoda adecvata de solutionare a problemei. De asemenea, profesorul trebuie sa fie in tema cu simptomele copilului si sa adopte, la randul sau, cea mai buna strategie, astfel incat copilul sa ajunga in cele din urma la rezultatele dorite. Iata care sunt cele mai frecvente simptome si metodele folosite pentru a tine in frau simptomele ADD/ADHD:

Distragerea atentiei la scoala

Copiii cu ADD/ADHD pierd foarte multe informatii in timpul orelor , din cauza ca atentia le este distrasa de diversi factori, de la zgomote, pana la propriile ganduri. Le este greu sa se concentreze asupra unor cerinte care presupun un efort mental sustinut. Aparent par ca te asculta, dar de fapt exista mereu ceva care ii face sa nu retina informatia. Pentru a indeparta factorii de distragere a atentiei, copilul trebuie plasat in clasa departe de ferestre si de usa. Miscarea trebuie sa fie inclusa subtil in cadrul lectiei, astfel incat sa i se creeze impresia ca este firesc sa se mute de ici colo. Informatiile esentiale trebuie scrise pe tabla, astfel incat sa poata fi vazute usor si este esential sa ii fie amintit copilului unde gaseste informatiile. Sarcinile complexe trebuie impartite in sarcini mici, dupa fiecare dintre ele, permitandu-i-se copilului sa faca pauza, chiar si cateva secunde.

Intreruperea activitatilor

Copiii cu ADD/ADHD pot avea dificultati in controlarea impulsurilor proprii . De aceea, de multe ori vorbesc in plus, intrerup profesorul sau pe ceilalti colegi. Au tendinta de a comenta in timp ce ceilalti vorbesc si de multe ori comentariile sunt intentionat rauvoitoare, astfel incat pot crea probleme. Stima de sine a acestor copii este adesea foarte fragila, asa ca felul in care li se face pbservatie trebuie ales cu grija. Scoaterea in fata clasei, de exemplu, poate fi daunatoare si in niciun caz nu rezolva problema. Este esential ca stima de sine a copilului sa nu fie afectata in fata celorlalti. De aceea este bine sa se stabileasca un fel de limbaj secret, de comun acord, prin care profesorul sau parintele, dupa caz, sa ii poata face observatii pe care el sa le inteleaga fara c aceilalti sa acorde prea mare atentie faptului.

De multe ori, copiii cu ADD/ADHD actioneaza inainte de a gandi. De aici si numeroasele probleme legate de agresivitatea lor. Pentru a le evita, trebuie adoptate anumite metode de reducere a impulsivitatii. Cum poti face acest lucru?

Iata cateva sfaturi pentru parintii unui copil cu ADHD :

Asigura-te ca ai formulat un set de reguli scrise , pe care copilul le are mereu la indemana, astfel incat sa nu poata spune ca le-a uitat.
Consecintele unui comportament neadecvat trebuie suportate imediat si explicate . Asigura-te intotdeauna ca motivul pedepsei a fost inteles.
Lauda cu voce tare orice reusita. Fii foarte specific atunci cand il lauzi, astfel incat copilul sa stie exact ce anume a facut bine.
Scrie programul zilnic pe o hartie si bifeaza cu un X fiecare sarcina indeplinita . Copiii care isi controleaza greu impulsurile pot capata un oarecare simt al controlului atunci cand stiu exact ce urmeaza.

Hiperactivitatea

Pentru copiii cu ADD/ADHD a sta pe scaun poate fi un adevarat chin . Ei simt nevoia in permanenta sa se miste, sa sara, sa loveasca, sa se invarta, sa se agite si asta face ca invatatul sa fie pentru ei extrem de dificil. Strategiile pentru combaterea hiperactivitatii se bazeaza pe gasirea unor moduri creative de a-i permite copilului sa se miste in anumite momente. Directionarea energiei intr-o anumita sarcina poate fi eficienta, mentinand calmul copilului in timp ce lucreaza. Iata cateva sugestii in acest sens:

Solicita-i copilului sa faca lucruri care presupun miscarea , chiar daca acest lucru implica sarcini simple, cum ar fi sa deschida cartea, sa stearga tabla, sa caute ceva etc.
Incurajeaza-l sa faca sport , la scoala, acasa, oriunde, chiar daca asta inseamna doar sa alerge, de exemplu.
Cumpara-i un obiect de dimensiuni mici, o jucarie, o minge mica etc. cu care sa se joace discret chiar si in timpul orei.
Limiteaza timpul de uitat la televizor sau de stat la computer in favoarea celui petrecut la joaca, facand miscare.
Asigura-i in permanenta pauze de la activitatile pe care le are de facut.

Dificultatile de rezolvare a sarcinilor - Incapacitatea de a urmari si de a respecta indicatiile date este un simptom des intalnit la copiii cu ADD/ADHD. De cele mai multe ori, ei par sa inteleaga sarcinile si chiar le scriu corect, insa nu sunt in stare sa le rezolve. Uneori le rezolva incomplet, alteori nu le rezolva deloc, iar alteori fac cu totul altceva decat ceea ce li s-a cerut. Pentru a-l ajuta pe copil sa indeplineasca corect o sarcina, trebuie ca indicatiile sa fie ferme, clare si sa contina, pe cat posibil, pasii ce trebuie urmati pentru o rezolvare corecta. Cerintele trebuie sa fie scurte si formulate pas cu pas, astfel incat copilul sa stie ce are de facut in continuare. Atunci cand copilul incepe sa se agite din cauza ca nu a inteles o cerinta, ea trebuie reluata cu calm, dar foarte ferm.

Trucuri pentru a face invatatul mai usor si mai amuzant

Una dintre cele mai bune modalitati de focaliza atentia copilului asupra invatatului este sa faci in asa fel incat acesta sa fie o activitate distractiva. Utilizand frecvent miscarea, transformand intrebarile si raspunsurile in jocuri, inventand catecele amuzante care fac ca detaliile sa fie mai usor de retinut iti vei ajuta copilul sa vada in invatatura o activitate atractiva si vei reduce simtitor o parte dintre simptomele ADD/ADHD.

Matematica

Copiii cu ADD/ADHD au tendinta sa gandeasca concret. Simt nevoia sa atinga, sa simta, sa ia parte la tot ceea ce inseamna experienta concreta. De aceea, matematica se invata cel mai bine cu ajutorul jocurilor si al obiectelor, care o pot transforma intr-o disciplina amuzanta.

Foloseste obiecte! - carti de joc, piese de domino, dete, monede sau pur si simplu degetele, pentru a le capta atentia.
Foloseste ilustratiile! - Deseneaza ceea ce exprima cuvintele dintr-o problema, pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga mai bine. De exemplu, daca intr-o problema se spune ca sunt 12 masini, ajuta-l pe copil sa le deseneze. Va dura mai mult, dar iti vei atinge scopul - acela de a-l face sa-si doreasca sa rezolve problema. 

Inventeaza acronime amuzante! - De exemplu, pentru a-l face sa retina ordinea operatiilor, inventeaza un cantecel sau o propozitie folosind cuvinte care sa inceapa cu prima litera a operatiilor, in ordinea corecta.

Lectura

Exista multe moduri de a face ca lectura sa devina ceva atractiv , chiar daca pentru copiii cu ADD/ADHD cititul poate fi o sarcina foarte dificila. Nu trebuie sa te descurajezi. Aminteste-ti mereu ca cititul este baza pentru orice poveste sau informatie ce poate fi interesanta pentru copilul tau.

Citeste-i! - Fa ca cititul sa fie o activitate placuta, confortabila, pe care o faceti impreuna.
Fa predictii si provoca-l la lectura! - Intreaba-l mereu pe copil ce crede ca se va intampla in continuare, implicandu-te activ in aceste predictii, prin replici de genul - Fetita pare curajoasa& Pun pariu ca isi va ajuta familia&
Pune in scena povestea! - Lasa-l pe copil sa isi aleaga un personaj, alege si tu unul si incepeti sa imitati eroii, dandu-le o voce proprie sau chiar costume haioase. Cititi neaparat in continuare si: Copilul cu ADHD la scoala

Transformarea temelor intr-o activitate placuta

Temele nu sunt ceva neplacut doar pentru copiii cu ADD /ADHD . In general, pentru orice copil tema este sinonima cu scoala si cu munca si antonima cu joaca si cu timpul liber. Asa ca e firesc sa existe o anumita reticenta fata de teme. Pentru a le face atractive, organizeaza impreuna cu copilul un coltisor dedicat acestei activitati. Cumparati impreuna toate rechizitele necesare si ai grija de cateva detalii importante:

Inventeaza un dosar pentru temele terminate.
Invata-l pe copil sa isi organizeze cele necesare pentru scoala in functie de orar si  ajuta-l sa isi faca un program de teme.
Incurajeaza-l sa isi faca liste cu ce are de facut si sa bifeze temele terminate.
Ajuta-l sa-si puna in ordine caietele si temele folosind postickuri de culori diferite.
Incurajeaza-l cu laude si mici recompense pentru fiecare tema terminata. Cititi neaparat in continuare si: Copilul cu ADHD la scoala

O problema frecventa legata de efectuarea temelor este timpul . De cele mai multe ori, copiii cu ADD/ADHD au nevoie de mai mult timp epntru a rezolva sarcinile de lucru. Pentru a incuraja imbunatatirea performanelor in acest sens, asigura-te ca perioada pentru teme este bine delimitata temporal si ca exista toate conditiile necesare pentru ca temele sa fie facute (liniste, aer curat etc.). Planifica perioada de teme cu tot cu pauze (care trebuie sa fie cam la 10 - 20 de minute). Ajuta-l pe copil sa inteleaga sensul scurgerii timpului, folosind in acest scop un ceas plasat pe birou. Si nu uita sa discuti cu profesorul despre teme. Roaga-l sa i le verifie constant, astfel incat copilul sa capete un simt al datoriei si al responsabilitatii.

Desigur, toate aceste observatii nu sunt decat teorie. Practica este cea care desavarseste eforturile pe care un parinte trebuie sa le faca pentru a-si integra copilul cu ADD/ADHD in mediul scolar. Dincolo de toate, nu uita ca este nevoie de multa munca, de rabdare, de toleranta, de deschidere si mai ales de dorinta de a face ca lucrurile sa fie normale pentru copilul tau. Si nu in ultimul rand, de intelegere. Si daca celelalte aspecte depind in mare masura de tine, intelegerea trebuie sa vina si din jurul tau. Pe forumul DC, vei gasi sprijin din partea parintilor care traiesc experiente similare si, la randul tau, iti poti impartasi propria experienta in topicuri speciale pe aceasta tema.

Beneficiile artelor martiale pentru copiii cu ADHD

Tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie (sau ADHD), se manifesta la copil prin impulsivitate, hiperactivitate si lipsa de atentie.

Deoarece multi copii diagnosticati cu ADHD prezinta lipsa de atentie si se lupta cu socializarea si controlul emotiilor, multi parinti nu stiu ce tip de activitati extrascolare ar putea fi interesante pentru copilul lor. Iata ca artele martiale sunt recomandate de specialisti, fiind pentru copiii cu ADHD o activitate nu doar placuta, ci si una care ii si ajuta la ameliorarea simptomelor acestei tulburari citeste detalii aici.

Despre ADHD: 14 lucruri pe care trebuie sa le stie un parinte

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori. Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului.

Testeaza-ti cunostintele, incercand sa raspunzi la un chestionar care iti va arata cat de pregatit esti sa gestionezi situatia in care copilul tau ar suferi de ADHD. Daca reusesti sa dai raspunsuri corecte din prima incercare la cel putin 7 dintre intrebari, atunci inseamna ca ai destul de multe cunostinte despre ADHD si ca nu trebuie decat sa ti le imbunatatesti.

Despre ce spun parintii si ce experiente au cu copilul cu ADHD, cititi pe forum:

Copil cu ADHD la scoala. Cum va descurcati???
Copil cu ADHD - mari probleme cu cadrele didactice
HELP - scolar cu ADHD ?!?!
ADHD sau ce?
Scolar suspectat de ADHD  

 Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii, toate drepturile rezervate 2019 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:ADHD

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII