Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei

Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei

Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei

  • Daca n-ai experimentat inca in acest sezon rece simptomele sacaitoare ale racelii si gripei, considera-te o persoana fericita. Niciodata nu este insa prea tarziu pentru ca virusurile sa-si faca de cap, mai ales ca se prevede o iarna lunga.

Medicamentele potrivite pentru primele semne ale racelii si gripei

Daca n-ai experimentat inca in acest sezon rece simptomele sacaitoare ale racelii si gripei, considera-te o persoana fericita. Niciodata nu este insa prea tarziu pentru ca virusurile sa-si faca de cap, mai ales ca se prevede o iarna lunga. In cazul in care ai antecedente in domeniu, e posibil sa nu mai ai nevoie de niciun sfat. Totusi, nu uita ca cel mai potrivit pentru a trata raceala si gripa, indiferent de cat de usoara ti se pare forma pe care o faci, este medicul. El este singurul in masura sa prescrie un tratament adecvat, asa ca evitati sa luati medicamente dupa ureche.

Despre raceala mai cititi si:


Dar ce te faci cand simptomele debuteaza fara veste, cand ti-e lumea mai draga, la un final de saptamana sau, Doamne fereste!, in timpul unei excursii? Dai fuga la farmacie si cauti cateva solutii salvatoare, de moment, pana la vizita la medic, pe care nu ar trebui s-o amani, chiar daca se spune ca indiferent daca este tratata sau nu, raceala trece de la sine in sapte zile. Nu se stie niciodata...

 

Ce facem daca ne da tarcoale o raceala ?

Iata ce ai de facut daca te paste o raceala sau o gripa ce tine neaparat sa debuteze intr-un moment nepotrivit. In primul rand consuma multe lichide caldute (nu fierbinti), inarmeaza-te cu rabdare si nu-ti programa sa faci niciun fel de activitate solicitanta. Incearca sa te relaxezi, stai in pat, uita-te la un film, da-i voie organismului sa puna la punct boala. In functie de simptomele pe care le ai, poti lua anumite medicamente care se elibereaza fara prescriptie medicala, insa nu uita sa citesti prospectul inainte de a le lua si sa intrebi farmacistul daca este in regula.

Simptom - dureri sacaitoare (musculare, de cap etc.)
Solutia
- aspirina sau ibuprofen

Daca simti ca te dor oasele si muschii, poti lua un medicament contra durerii sau ceva pe baza de ibuprofen, care are rolul de a bloca semnalele chimice care cauzeaza inflamatia. La unele personae medicamente sunt mai eficiente decat altele. Aspirina ar trebui sa aiba si ea un efect benefic, insa este posibil sa cauzeze dureri de stomac, asa ca trebuie administrata cu prudenta. Mai cititi si: Ibuprofenul poate reduce riscul de dementa si Ibuprofenul mareste riscul de avort spontan!

Simptom - febra
Solutia
- acetaminofen, ibrupofen sau nimic

Multi doctori considera ca febra nu are nevoie de un tratament medicamentos si ca medicamentele care o reduc ar trebui luate numai in cazul in care temperatura corpului depaseste anumite limite. Eficienta este, se pare, si aspirina, insa ea nu trebuie niciodata administrata copiilor.

Simptom - tuse uscata
Solutia - un medicament care inhiba tusea

Atunci cand gatul este uscat si iritat, corpul simte nevoia instinctiva de a tusi, iar tusea poate deveni suparatoare. Ea poate fi inhibata cu ajutorul unor medicamente antitusive care, de obicei, contin dextrametorfan, ce are rolul de a calma reflexul de a tusi. De folos pot fi si anumite spray-uri sau unguente pe baza de eucalipt, camfon si mentol, care au rol analgezic.

Simptom - tuse umeda, cu flegma
Solutia - un expectorant

Daca tusea este plina, cu mucus, atunci nu este bine sa iei medicamente cu rol inhibitor, pentru ca este nevoie sa tusesti pentru a-ti elibera caile respiratorii. Medicamentele expectorante ajuta la eliminarea secretiilor si a bacteriilor pe care acestea le contin, usurand procesul de vindecare. Cauta un medicament pe baza de guaifenesin si nu uita sa bei multa apa.

Simptom - congestie nazala
Solutia - un decongestionant

Decongestionantele au rol constrictiv asupra vaselor sangvine din zona nasului, ceea ce face ca senzatia de umflatura locala sa dispara. Efectul este imediat si vei putea respira mult mai usor. Decongestionantele adevarate contin pseudoefedrina si fenilefrina si, chiar daca nu ai nevoie de reteta pentru a le cumpara, farmacistii sunt precauti atunci cand le comercializeaza. Respecta cu sfintenie indicatiile farmacistului sau cele de pe prospect si nu folosi pentru o perioada indelungata spray-urile nazale sau picaturile decongestionante. Un antihistaminic poate fi si el de ajutor, mai ales daca congestia este insotita de stranuturi frecvente sau de senzatia de lacrimare permanenta. Nu uita insa ca antihistaminele sunt pentru alergii, asa ca efectul lor va fi destul de slab asupra unor simptome generate de o raceala.

Simptom - mai multe simptome simultan
Solutia - alege cu grija tratamentul pana ajungi la un medic

Congestia nasului este insotita de tuse, febra de dureri si asa mai departe. In general, medicamentele pentru raceala au in compozitia lor substante impotriva mai multor simptome neplacute. Inainte de a lua orice medicament, observa cu atentie ce simptome anume ai si gandeste-te de doua ori inainte de a lua orice pastila sau remediu de orice fel. Medicamentele cu efecte vindecatoare multiple sunt de obicei mai puternice, iar daca nu ai mai multe simptome, nu are rost sa te indopi cu chimicale si atunci este mai bine sa intrebi farmacistul ce anume sa iei pentru ceea ce te supara.


Tot despre raceala si gripa, merita sa mai cititi:

Gripa porcina: sfaturi pentru parinti

Gripa porcina: sfaturi pentru parinti

Cea mai frecventa intrebare a parintilor despre gripa porcina este cum ne putem proteja copiii? Alte intrebari pe care le pun parintii sunt: Sunt unii copii mai expusi decat…

10 sfaturi pentru a evita RĂCEALA și GRIPA

10 sfaturi pentru a evita RĂCEALA și GRIPA

Chiar daca suntem in pandemie de COVID, exista si raceala si gripa. Desi sezonul gripei si al racelilor incepe inca din noiembrie, in mijlocul iernii aceste boli fac cele mai multe victime si, de…

Locuri unde se ascund bacterii și virusuri in casă

Locuri unde se ascund bacterii și virusuri in casă

Microbii, adica bacteriile si virusuri - sunt peste tot si vei fi suprinsa sa afli ca unii colcaie pe obiecte pe care le atingi in fiecare zi.Pentru a ne feri de boli, suntem educati de mici sa…


Despre plante medicinale ce va pot ajuta la raceala mai cititi:

Anghinareaspecialistul raspunde
Paducelul sau planta inimii specialistul raspunde
Pedicutaspecialistul 
      raspunde
Anasonulspecialistul 
      raspunde
Ginkgo Biloba sau "Arborele vietii" specialistul 
      raspunde
Rozmarinulspecialistul raspunde
Mentaspecialistul 
      raspunde
Ceapa (Allium cepa) specialistul raspunde
Coada-calului, un leac de neinlocuit specialistul 
      raspunde
Musetelul "Medicul de plante" specialistul raspunde
Patrunjelulspecialistul raspunde
Valeriana sau "Planta magica" specialistul 
      raspunde
Ciubotica-cuculuispecialistul raspunde
Arnica, pentru trup si suflet specialistul raspunde
Macul rosu specialistul raspunde
Echinacea tine raceala la distanta specialistul 
      raspunde
Ginsengul  minunea lumii specialistul raspunde
Maghiranulspecialistul raspunde
Ghimbirulspecialistul raspunde
Dracila sau Berberis vulgaris specialistul raspunde
Papadia - o planta cu multe calitati medicinale specialistul 
      raspunde
Afinul si miracolul culorii intense specialistul 
      raspunde
Aloe Vera sau planta nemuririi specialistul raspunde
Rostopasca si afectiunile hepatice specialistul 
      raspunde
Coada-soricelului sau "Achillea millefolium specialistul 
      raspunde
Cicoarea, sau Cichorium intybus
Cele mai importante 20 plante medicinale (3) specialistul 
      raspunde
Urzica (Urtica Dioica) specialistul raspunde
Cele mai importante 8 plante medicinale (2) specialistul 
      raspunde
Iasomia sau Jasminum Grandiflorum specialistul 
      raspunde
Cele mai importante 12 plante medicinale (1) specialistul 
      raspunde
Ceaiul verde  prieten sau dusman?
 

Va recomandam sa mai cititi si: Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC

autor: redactor desprecopii.com Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2013

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII