Fluorul și prevenirea cariilor la copii: Cele mai recente recomandari ale Academiei Americane de Stomatologie

Fluorul si prevenirea cariilor la copii: Cele mai recente recomandari ale Academiei Americane de Stomatologie

Fluorul și prevenirea cariilor la copii: Cele mai recente recomandari ale Academiei Americane de Stomatologie

În timpul unui control de rutină, ați putea fi uimită că medicul vă întreabă ce fel de pasta de dinti foloseste copilul sau ce apă bea copilul în timp ce îi examinează dinții. Motivul este că fluorurile, substanțe care se găsesc în mod natural în apă, joacă un rol important în dezvoltarea unei danturi sănătoase și în prevenirea cariilor.
Fluorul este un mineral care se găsește în mod natural în apă și care joacă un rol important în dezvoltarea unei danturi sănătoase și în prevenirea cariilor. Fluorul ajută la întărirea smalțului dentar, făcându-l mai rezistent la atacul bacteriilor care cauzează cariile.

În timpul unui control de rutină, medicul dentist va întreba ce fel de apă bea copilul pentru a determina dacă acesta primește suficient fluor. Dacă apa de la robinet nu este fluorurată, medicul dentist poate recomanda copilului să bea apă minerală fluorurată sau să folosească o pastă de dinți cu fluor.

Este important ca copiii să primească suficient fluor pentru a avea o dantură sănătoasă. Fluorurile sunt sigure pentru copii și nu au efecte secundare negative. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dentist despre cantitatea de fluor pe care copilul o poate primi în siguranță. Experții în sănătate dentară recomandă utilizarea apei fluorizate pentru a preveni cariile dentare, mai ales în rândul copiilor. De asemenea, există și produse de igienă orală, precum pastele de dinți fluorizate, care ajută la protejarea smalțului și la prevenirea cariilor. Iata care sunt cele mai recente recomandari ale Academiei Americane de Stomatologie.

 

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce sunt fluorurile?
Cand apar cariile dentare?
Ce rol are fluorul si fluorurile?
Fluorurile si apa potabila
Stiti cumva ce cantitate de fluoruri are apa de la robinet?
Controversa asupra fluorurilor
Necesarul de fluoruri ale copilului
Iata cateva sfaturi pentru parinti de la Desprecopii.com:
Dentistul familiei trebuie consultat
Excesul de fluoruri
Intoxicatia cu fluoruri
Simptomele de intoxicatie cu fluoruri
Cele mai recente recomandari ale Academiei Americane de Stomatologie

Ce sunt fluorurile?

Fluorurile exista in mod natural in apa de izvor si sunt compusi ai fluorului, al treisprezecelea dintre cele mai frecvente elemente chimice din crusta terestra. Este stiut ca fluorurile ajuta la prevenirea si chiar oprirea (in fazele timpurii a) cariilor dentare.

Este important ca copiii să primească suficient fluor pentru a avea o dantură sănătoasă. Fluorurile sunt sigure pentru copii și nu au efecte secundare negative. Cu toate acestea, este important să discutați cu medicul dentist despre cantitatea de fluor pe care copilul o poate primi în siguranță.

 

Cand apar cariile dentare?

Cariile dentare apar atunci cand bacteriile – care se gasesc in placa de care dentistii sa straduiesc atat de tare sa va scape – descompun zaharurile din alimente. Acest proces produce acizi daunatori care dizolva suprafata de smalt dur a dintilor.

Daca efectul nu este oprit sau tratat, bacteriile pot patrunde prin smalt la tesuturile de dedesubt ale dintilor, provocand cariile. Cariile slabesc dintii si provoaca dureri, duc la pierderea dintilor sau maresc infectia in cazurile cele mai severe.

Ce rol are fluorul si fluorurile?

Fluorurile combat distrugerea dintilor in doua moduri. Intaresc smaltul dintilor, o substanta dura si lucioasa care protejeaza dintii, astfel ca sa reziste mai bine acidului format de placa. De asemenea, fluorurile permit repararea sau remineralizarea dintilor deteriorati de acizi.

Fluorurile nu pot repara cariile, dar pot inversa deteriorarile de nivel redus ale dintilor si astfel pot preveni formarea unor noi carii.

Desi fluorurile fac bine adultilor, sunt critice mai ales pentru dezvoltarea dintilor sanatosi ai copiilor. Si, in ciuda tuturor masurilor luate pentru sanatatea danturii, cariile dentare raman una dintre cele mai frecvente afectiuni ale copiilor.

Conform statisticilor din anul 2000 din Statele Unite, peste jumatate din copiii cu varste intre 5 si 9 ani au avut cel putin o carie sau o plomba, iar cariile au afectat 78% dintre persoanele de 17 ani.

Fluorurile si apa potabila

Din anul 2002, statisticile americane (asteptam sa avem astfel de statistici si pentru Romania) arata ca aproape 66% din populatia Statelor Unite primeste fluoruri in apa curenta de la domiciliu. Apa din anumite zone are un continut natural de fluoruri; in altele fluorurile sunt adaugate in timpul procesarii la uzinele de apa.

Unii parinti cumpara apa imbuteliata pentru copii in loc de a folosi apa de la robinet. Industria aflata in crestere a apei imbuteliate sustine ca apele imbuteliate sunt mai sigure, mai pure, nu au minerale si au gust mai bun, iar acest lucru poate fi adevarat in anumite cazuri.

Dar fluorurile lipsesc din cele mai multe ape imbuteliate. Apa imbuteliata fluorurata este o exceptie – uneori poate fi gasita la raionul de alimente pentru copii din supermarket, etichetata de obicei ca apa pentru bebelusi.

Stiti cumva ce cantitate de fluoruri are apa de  la robinet?

Medicul de familie sau dentistul copilului poate sti daca apa din localitatea dumneavoastra are continutul adecvat de fluoruri (intre 0,7 si 1,2 parti de fluoruri la un milion parti de apa). Daca apa curenta provine din sistemul public, ati putea sa va interesati la societatea locala de apa sau la institutia de stat care se ocupa de sanatatea publica (in SUA puteti verifica si online baza de date Environmental Protection Agency's – EPA) asupra continutului apei.

Daca folositi apa de izvor sau apa dintr-o sursa privata, nivelul fluorurilor ar trebui sa fie verificat de un laborator sau o institutie de sanatate publica.

Controversa asupra fluorurilor

Poate ca ati auzit ca adaugarea fluorurilor in apa curenta este periculoasa si daunatoare. Unele grupuri care sustin aceasta idee au publicat rapoarte asupra pericolelor fluorurarii si mentioneaza si avertizarile asupra toxicitatii de pe pasta de dinti, concluzionand ca orice substanta care necesita un asemenea dozaj atent trebuie sa fie periculoasa.

Ca raspuns la pretentiile asupra pericolelor reprezentate de fluorurarea apei, Institutul Natinal de Sanatate din SUA a trecut in revista studiile asupra prevenirii cariilor si politicile publice (de stat), inclusiv fluorurarea. A fost de acord cu activistii impotriva fluorurilor ca multe dintre studiile din acest domeniu sunt de slaba calitate.

Totusi, concluziile  sunt ca nivelul neuniform al studiilor nu anuleaza avantajele clare ale fluorurilor. Se crede ca in SUA de exemplu reducerea dramatica a cariilor dentare din ultimiii 30 de ani se datoreaza fluorurarii apei curente, iar parintii si profesionistii ar trebui sa continue sa se asigure ca micutii primesc destule fluoruri pentru a preveni cariile.

Iată câteva informații de baza despre fluor și sănătatea dentară:

Fluorul este un mineral care se găsește în mod natural în unele alimente și apă.
Fluorul ajută la întărirea smalțului dentar, făcându-l mai rezistent la atacul bacteriilor care cauzează cariile.
Fluorul poate fi administrat copiilor sub formă de apă fluorurată, pastă de dinți cu fluor sau suplimente.
Fluorul este sigur pentru copii și nu are efecte secundare negative.

Necesarul de fluoruri ale copilului

Si atunci, cat de multe fluoruri ii sunt necesare copilului dumneavoastra? In general, copiii sub 6 luni nu au nevoie de fluoruri. Un control efectuat la 6 luni ofera o sansa grozava de a discuta cu un profesionist despre necesarul de fluoruri al copilului.

Daca traiti intr-o zona in care apa are un contine un nivel scazut de fluoruri, medicul sau stomatologul copilului ii poate prescrie picaturi cu fluoruri, tablete sau vitamine dupa ce copilul implineste 6 luni. Academia Americana de Pediatrie SUA recomanda ca aceste suplimente de fluoruri sa-i fie administrate copilului zilnic intre 6 luni si 16 ani.

Dozajul se va schimba pe masura ce creste copilul. Numai copiii care traiesc in zone cu continut redus de fluoruri in apa sau copiii care beau numai apa imbuteliata nefluorurata ar trebui sa primeasca astfel de suplimente.

Dar pasta de dinti, apele de gura si alte produse care contin fluoruri?

Iata cateva sfaturi pentru parinti de la Desprecopii.com:

♦ Deoarece copiii mai mici de 3 ani nu pot scuipa bine, este posibil sa inghita multa pasta de dinti in timpul periajului si ar trebui sa fie ajutati la cele doua periaje zilnice.

♦ Intrebati dentistul copilului despre tipul de pasta de dinti pe care ar trebui sa o foloseasca copilul sub 3 ani. Multi profesionisti recomanda folosirea pastelor de dinti speciale pentru bebelusi si copii.

♦ In Statele Unite de pilda - copiii care au peste 3 ani ar trebui sa foloseasca o pasta de dinti ce contine fluoruri pe care este aplicat semnul de aprobare al American Dental Association (ADA).

♦ Copiii ar trebui sa foloseasca numai o cantitate de pasta de dinti de marimea unui bob de mazare si sa scuipe cat mai mult dupa periere. Chiar si o cantitate mica de pasta de dinti ofera destule fluoruri pentru protectia dintilor, dar minimizeaza sansele unor efecte secundare provocate de excesul de fluoruri.

♦ In Statele Unite, numai apele de gura clar etichetate „anticavity with fluoride“ (anticarie cu fluoruri) contin fluoruri. Ele sunt reglementate de U.S. Food and Drug Administration (FDA) si sunt aprobate de ADA. Copiii care au sub 6 ani nu ar trebui sa foloseasca aceste ape de gura, deoarece capacitatea lor de a scuipa nu este dezvoltata complet la aceasta varsta.

Totusi, copiii mai mari, care sunt expusi unui risc mai mare de carii, pot beneficia prin folosirea apelor de gura cu fluoruri. Stomatologul copilului poate discuta cu dumneavoastra despre factorii de risc, cum sunt antecedentele din familie, operatiile sau afectiunile parodontale recente, sau existenta unui impediment fizic in perierea regulata si amanuntita a dintilor.

Copiii care au peste 3 ani au cel mai mic risc de a face carii daca primesc regulat fluoruri din apa fluorurata natural sau artificial, in afara perierii regulate cu pasta de dinti fluorurata. Consultati stomatologul copilului inainte de a folosi vreo apa de gura fluorurata sau alte produse in afara pastei de dinti.

Dentistul familiei trebuie consultat

Dentistul familiei sau dentistul pediatru (specializat in tratarea danturii copilului) este o sursa grozava de informatii despre nevoile de ingrijire si de fluoruri ale dintilor. Un dentist va poate ajuta sa intelegeti mai multe despre modul in care fluorurile afecteaza dintii, iar dupa ce apar dintii de lapte ai copilului, ii poate fortifica prin aplicarea regulata a fluorurilor in timpul vizitelor stomatologice.

Excesul de fluoruri

Daca fluorurile sunt bune, de ce sa nu administram copiilor cat mai multe posibil? Ca si in cazul celor mai multe minerale si vitamine, excesul poate fi daunator. Cei mai multi copii primesc cantitatea potrivita de fluoruri in pastele de dinti si apa fluorurata.

Prea multe fluoruri administrate inainte de 8 ani pot duce la fluoroza smaltului, o decolorare sau o patare a dintilor permanenti. Aceasta afectiune este neplacuta, dar inofensiva si poate fi tratata adesea prin proceduri cosmetice.

Cele mai multe cazuri de fluoroza apar la copiii carora le-au fost administrate doze de fluoruri care nu sunt necesare, desi se spala regulat pe dinti cu pasta fluorurata, iar apa pe care o beau contine un nivel adecvat de fluoruri. Folosirea gresita a produselor fluorurate, inclusiv a apelor de gura si a pastelor de dinti, poate si ea sa contribuie la aparitia fluorozei, dar este mai rara.

Intoxicatia cu fluoruri

Foarte rar, intoxicatia cu fluoruri se poate produce cand sunt ingerate mari cantitati de fluoruri intr-o perioada scurta de timp. La copiii sub 6 ani sunt raportate peste 80% dintre cazurile de presupusa supra-ingerare.

Desi in general efectele nu grave, intoxicatia cu fluoruri trimite cateva sute de copii din Statele Unire la saloanele de urgenta in fiecare an.

Simptomele de intoxicatie cu fluoruri

pot include greata, diaree, voma, dureri abdominale, salivatie excesiva sau sete crescuta. Simptomele apar la 30 de minute dupa ingerare si pot dura pana la 24 de ore. Daca banuiti ca micutul ar fi putut manca o cantitate mare de produs fluorurat, chemati salvarea.

Nu uitati sa pastrati pasta de dinti, suplimentele, apele de gura si alte produse care contin fluoruri departe de accesul copiilor sau intr-un dulap incuiat. Ar trebui si sa supravegheati periajele copilului pentru a evita inghitirea pastei de dinti sau a altor produse fluorurate.

Daca aveti intrebari despre continutul de fluoruri al apei curente, produsele fluorurate pe care le foloseste copilul, sau daca primeste prea multe sau prea putine fluoruri, discutati aceste aspecte cu medicul de familie sau cu stomatologul.

Cele mai recente recomandari ale Academiei Americane de Stomatologie (2022)

Cele mai recente recomandări ale Academiei Americane de Stomatologie (ADA) privind fluorul și dinții copiilor sunt următoarele:

❗Copiii care locuiesc în zone în care apa este fluorurată trebuie să folosească pastă de dinți cu fluor de 1.000-1.500 ppm (părți per milion) de fluor.
❗Copiii care locuiesc în zone în care apa nu este fluorurată trebuie să folosească pastă de dinți cu fluor de 1.350-1.500 ppm de fluor.
❗Copiii cu vârsta sub 2 ani trebuie să folosească o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de orez.
❗Copiii cu vârsta peste 2 ani pot folosi o cantitate de pastă de dinți de mărimea unui bob de mazăre.
❗Copiii nu trebuie să înghită pasta de dinți cu fluor.
❗Copiii trebuie să se spele pe dinți de două ori pe zi, timp de două minute, folosind o periuță de dinți cu peri moi.
❗Copiii trebuie să meargă la dentist pentru controale regulate.

Despre dintii de lapte, mai cititi

Modificarile de culoare pe dintii de lapte: cauze, tratament si preventie
Ingrijirea dintilor de lapte
luorurile si dintii copilului

Implantul dentar
 
Zaharul si alimentatia copilului mic 
Alaptarea nu mareste riscul de carii la bebelus 
Dantura in timpul sarcinii 
Pierderea danturii prezice aparitia unor boli 
Bauturile gazoase distrug dintii 

  Forum de stomatologie pentru copii

Cabinet stomatologic pentru copii

referinte

Fluor in Drinking Water and the Prevention of Dental Caries. A Report of the Surgeon General. Rockville, MD: U.S. Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion, Office on Oral Health; 2001.
American Academy of Pediatrics Committee on Oral Health. Fluoride in infant formula. Pediatrics. 2003;112(6):1375-1377.
American Dental Association Council on Scientific Affairs. Use of fluoride in the prevention of dental caries. J Am Dent Assoc. 2006;137(10):1239-1250.
Centers for Disease Control and Prevention. Water fluoridation. Atlanta, GA: U.S. Department of Health and Human Services, Centers for Disease Control and Prevention; 2011.
U.S. Public Health Service. Fluoride in Drinking Water: Scientific Review of EPA's Standards. Washington, DC: U.S. Department of Health and Human Services, U.S. Public Health Service; 2006.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 7 comentarii

  1. Ofelia
    Ofeliatrimis la 15/12/2011

    Tratamentul cu fluor al copiilor prezinta si un revers al medaliei: s-a constatat ca la maturitate persoanele carora le-a fost administrat fluor in copilarie prezinta un risc f mare de fracturi ale oaselor. De aceea in tari avansate precum Suedia dupa ani de zile in care se imbogatea apa cu fluor s-a renuntat la aceasta. Asa ca atentie ce dati copiilor. Am si eu o fetita de 4 ani si prefer sa nu-i dau asa ceva.

    Raspunde la acest comentariu
  2. irina
    irinatrimis la 6/4/2010

    sunt studenta in anul 2 la medicina.pt doamna care medic stomatolog. nu stiu ce ati invatat in facultate dar fluorul se administreaza la copiluti numai dak are nevoie de fluor, dak in fam sunt probleme. nu se adm pana la 18 ani pt k dintii permanenti apar in jur de 12 13 ani.depinde cum ati terminat dv facultatea.nu indemnati mamele sa dea fluor la copii dak nu este nevoie. daca copilutu face o luorizare...cine e de vina?

    Raspunde la acest comentariu
  3. Silviu
    Silviutrimis la 15/2/2010

    Apa florurata influenteaza in mod negativ sistemul nervos;era folosita in lagarele naziste in scopul inlaturarii dorintei de evadare,detinutii se comportau asemanator unor zomby(inca este folosita in america si nu numai pentru a indobitoci populati si a o face mai usor manipulabil)

    Raspunde la acest comentariu
  4. cristina
    cristinatrimis la 15/11/2007

    Sunt medic stomatolog si mama unui baietel minunat de 8 ani caruia i-am administrat din primele saptamini de viati aceste preparate cu flor cu rezultate foarte bune.Recomand tuturor mamicilor sa apeleze la serviciile colegilor mei stomatologi pentru prescrierea dozelor necesare copilului[in functie de virsta].Conditia esentiala pentru reusita acestui tratament este seriozitatea parintelui NU SE INTRERUPE ADMINISTRAREA PRODUSULUI pina la 18 ani.Se ia ZILNIC.

    Raspunde la acest comentariu
  5. bianca
    biancatrimis la 18/6/2007

    stiu f multi copii care au dintii cariati si am decis ,dupa o informare cat mai buna ,sa-i dau si copilului meu fluor.zic eu ca am facut o alegere buna deoarece copilul meu are niste dinti superbi si recomand tuturor mamicilor sa procedeze la fel dar cu o conditie:odata inceput tratamentul trebuie sa il urmeze pana la 18 ani.

    Raspunde la acest comentariu
  6. Alina
    Alina trimis la 10/4/2007

    Foarte interesant ... baietelul meu de 3 ani are aproape toate maselutele cariate si nu am stiut pana acum ca si lipsa flourului in apa poate fi unul din motivele acestor carii. Multumesc pentru informatie.

    Raspunde la acest comentariu
  7. Biancas
    Biancastrimis la 29/3/2007

    Un articol foarte bun. Multumesc pt sfat.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII