Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii

Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii

Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii

Dincolo de dezvoltarea alergiilor si a bolilor autoimune, exista un "vinovat"-surpriza: curatenia. Unul dintre scopurile secolului al XX-lea a fost lupta impotriva germenilor si a virusurilor. Copiii de astazi dorm in asternuturi curate si sufera de mai putine infectii decat bunicii lor. Conform asa-numitei teorii a igienei, apare o ironie in aceasta afirmatie: se pare ca o copilarie lipsita de virusuri duce la slabirea sistemului imunitar.

- Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii,
Copiii crescuti la tara nu au alergii
Alergiile sunt un fel de tulburare a memoriei imunitatii 
Despre alergiile la copii

O copilarie lipsita de virusuri duce la slabirea sistemului imunitar

Dincolo de dezvoltarea alergiilor si a bolilor autoimune, exista un "vinovat"-surpriza: curatenia. Unul dintre scopurile secolului al XX-lea a fost lupta impotriva germenilor si a virusurilor. Copiii de astazi dorm in asternuturi curate si sufera de mai putine infectii decat bunicii lor. Conform asa-numitei teorii a igienei, apare o ironie in aceasta afirmatie: se pare ca o copilarie lipsita de virusuri duce la slabirea sistemului imunitar. Aceasta schimbare nu duce doar la dezvoltarea de alergii, dar poate avea ca efect aparitia unor boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip I sau scleroza multipla.

Copiii crescuti la tara nu au alergii

Un raport, extrem de recent, pe aceasta tema a fost publicat in "The New England Journal of Medicine". Cercetatorii au evacuat cu multa atentie praful din paturile a 812 copii din zonele rurale ale Austriei, Germaniei si Elvetiei. Praful este una dintre componentele murdariei - un fel de membrana a unei bacterii comune, cunoscuta ca Endotoxina. Oamenii de stiinta au studiat si fisele medicale ale copiilor respectivi. Dupa o vreme, au aparut si rezultatele studiului cercetatorilor: copiii care dormisera in cele mai curate lenjerii de pat au dezvoltat alergie la fan, astm alergic si de alte feluri. Copiii care au dormit in cearsafuri mai putin curate nu au dezvoltat nici o alergie, pentru ca, spun specialistii, bacteriile secretate de bovine si de alte animale de ferma sunt cea mai des intalnita sursa de Endotoxina. Aceasta teorie sustine concluzia anterioara a cercetatorilor, conform careia copiii care cresc in case unde exista pisici sau caini sunt mai putin predispusi la alergii si la astm.

/Images/copil-la-ferma.jpg

Alergiile sunt un fel de tulburare a memoriei imunitatii

Pentru ca sistemul imunitar sa se dezvolte normal, are nevoie de stimuli din mediul inconjurator, spune pediatrul Andrew H. Liu, directorul unui program special din cadrul Centrului de Cercetari din Denver. "Alergiile sunt un fel de tulburare a memoriei imunitatii", spune Liu. "Sistemul imunitar al persoanelor nealergice reactioneaza la aceiasi stimuli ca si al persoanelor alergice. Diferenta este ca organismul celor dintai isi aminteste sa reactioneze." Specialistii sustin ca, in timpul dezvoltarii sistemului imunitar la copii, de fiecare data cand corpul lupta cu un virus, invata ceva. Macar invata cum sa lupte cu virusul respectiv si cum sa nu dezvolte reactii alergice.

Parintii nu trebuie sa inceteze sa mai aiba grija de igiena copiilor, insa nici nu trebuie sa exagereze in a-i proteja de murdarie, pentru ca risca, astfel, ca sistemul imunitar al micutilor sa nu invete cum sa apere organismul de boli.

Aflati mai multe despre alergii aici:

Copiii de la oras sunt mai expusi la alergiile alimentare

Copiii de la oras sunt mai expusi la alergiile alimentare

Copii care locuiesc la oras au mai multe sanse sa dezvolte alergii alimentare decat cei care traiesc la tara - sustine un nou studiu recent.

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau: simptome si tratament

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau: simptome si tratament

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar…

Cum ne protejăm copiii de alergia la polen: simptome si sfaturi

Cum ne protejăm copiii de alergia la polen: simptome si sfaturi

Cunoscuta si sub denumirea de rinita alergica sau febra fanului, alergia la polenul de iarba este o afectiune foarte cunoscuta si foarte raspandita, ale carei simptome sunt cat se poate de suparatoare…

 

Forumul de discutii pentru parinti

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

autor: Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2017
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII