Primii pași ai bebelușului: mituri și adevăruri

Primii pasi ai bebelusului: mituri si adevaruri

Primii pași ai bebelușului: mituri și adevăruri

Atunci când vine vorba despre primii pași și mersul bebelușului, toată lumea își dă cu părerea, dă sugestii și face tot felul de presupuneri, ignorând adesea faptul că fiecare bebeluș are ritmul propriu de dezvoltare și propria personalitate. 👣👶

🧐 Referitor la primii pași ai unui bebeluș, așteptările celor din jur sunt uneori contrazise de realitate, iar alteori, miturile construite în jurul acestui subiect sunt pur și simplu dărâmate de evidențe care ne uimesc... - iată o serie de mituri și adevăruri despre primii pași.

- despre primii pasi ai bebelusului si miturile despre acest lucru, veti citi:
Muschii picioarelor sunt cei mai importanti pentru mers
Casa trebuie reamenajata de indata ce bebelusul incepe sa mearga
Premergatorul il ajuta pe bebelus sa mearga mai repede
Toti bebelusii merg in patru labute inainte de a merge normal
Statul in picioare este etapa cea mai grea a invatarii mersului
Purtarea papucilor il ajuta pe copil sa mearga mai devreme
Daca bebelusul merge pe varfuri este ceva in neregula

Primii pasi ai bebelusului ... toata lumea stie totul :)

Atunci cand vine vorba despre mersul bebelusului, toata lumea isi da cu parerea, da sugestii si face tot felul de presupuneri, ignorand adesea faptul ca fiecare bebelus are ritmul propriu de dezvoltare si propria personalitate. Asteptarile celor din jur sunt uneori contrariate de realitate, iar alteori, miturile construite in timp in jurul acestui subiect sunt pur si simplu daramate de evidente care ne uimesc.

Mit - Muschii picioarelor sunt cei mai importanti pentru mers

Adevar - Mersul implica mai multe grupe de muschi

Este important ca muschii picioarelor sa fie dezvoltati pentru ca un copil sa poata sa mearga, insa spatele, gatul si bratele sunt la fel de importante in exersarea mersului. De aceea, pusul bebelusului pe burtica, la inceput sub supraveghere, este foarte important pentru dezvoltarea acestor alte grupe de muschi.  Muschii picioarelor sunt si ei foarte importanti, insa nu necesita niste exercitii speciale pentru a se dezvolta.

/Images/bebelus-pe-burtica.jpg

Mit - Casa trebuie reamenajata de indata ce bebelusul incepe sa mearga

Mit - Incepeti mai devreme de acest moment

Adaptarea mobilierului la noul stadiu prin care trece bebelusul trebuie facuta chiar mai devreme, din momentul in care acesta capata mobilitate si se misca singur prin casa, nu neaparat mergand in picioare. Desigur, nevoia de redecorare a casei poate varia de la un copil la altul. Unii sunt mai linistiti si nu este necesar ca odata cu cresterea lor sa se faca adaptari majore ale mobilierului, altii, in schimb, pot fi foarte neastamparati si atunci decorurile din casa trebuie gandite in asa fel incat sa limiteze orice tentativa de catarare la inaltime. Atentie la: rafturi, noptiere, scari, mese, scaune, fotolii si canapele cu spatare inalte etc. Aceste schimbari de decor ar trebui facute inainte ca bebelusul sa implineasca 6 luni.

Mit - Premergatorul il ajuta pe bebelus sa mearga mai repede

Adevar - De fapt si de drept, premergatoarele pot cauza intarzieri de mers

Premergatoare contribuie la intarirea muschilor picioarelor, insa nu ajuta in niciun fel dezvoltarea altor grupe de muschi importante pentru mers. In plus, ele necesita o atentie sporita, deoarece se pot izbi de diverse obstacole si pot provoca accidente grave. Pe langa premergatoare, mai exista si diverse alte solutii, Astfel, exista premergatoare fara roti, care par a fi mai putin periculoase in ceea ce priveste riscul de a se rasturna. In schimb, acestea din urma nu fac nimic in mod special pentru a sustine mersul. Sunt amuzante si le distrag bebelusilor atentia de la alte lucruri, ceea ce le face utile atunci cand mami are un pic de treaba si nu stie cum sa il tina pe bebelus ocupat.

Exista in schimb si o alta categorie de jucarii, mult mai utile pentru stimularea mersului. Este vorba despre jucariile care pot fi calarite sau despre cele ce pot fi impinse, care sunt de mare ajutor in capatare echilibrului necesar pentru a merge. Dincolo de toate acestea, ceea ce stimuleaza cel mai bine mersul bebelusului este agatatul de mobila si ridicatul in doua picioruse.

/Images/bebelus-premergator.jpg

Mit - Toti bebelusii merg in patru labute inainte de a merge normal

Adevar - Unii bebelusi nu trec deloc prin aceasta faza, mergand direct in 2 picioare

Majoritatea bebelusilor se taraie de-a busilea intre 7 si 10 luni, insa foarte multi sar peste acest stadiu si incep direct sa mearga. Cei care merg mai intai de-a busilea isi dezvolta foarte bine muschii bratelor si au tendinta de a-si ridica mai intai fundultetul, inainte de a se obisnui sa se ridice cu totul in doua picioare.

Mit - Statul in picioare este etapa cea mai grea a invatarii mersului

Adevar - de fapt, partea cea mai grea este asezatul inapoi in fundulet

Desi suna ciudat, nu ridicatul in picioare si pastrarea echilibrului in aceasta pozitie este partea ce ami dificila, ci faptul ca odata ridicat, bebelusul nu mai stie cum sa se aseze inapoi jos. Din aceasta cauza intra adesea in panica si incepe sa planga. Tot ce trebuie facut este sa exersati in fiecare zi ridicatul si asezatul, pana cand teama va disparea.

Mit - Purtarea papucilor il ajuta pe copil sa mearga mai devreme

Adevar - Mersul se invata cel mai rapid cu picioarele goale

Pantofii nu fac decat sa transforme mersul intr-o provocare si mai dificila, deoarece afecteaza coordonarea si echilibrul. De asemenea, bebelusul poate aluneca din cauza pantofiorilor. Ei sunt in shcimb necesari pentru plimbarile in aer liber si de aceea este important sa fie dintr-un material elastic. Nu trebuie sa fie neaparat inalti, pentru a cuprinde glezna, pentru ca acest lucru nu face, de cele mai multe ori, decat sa incetineasca progresul. Pentru a cumpara perechea de pantofi perfecta, trebuie intotdeauna sa o probati pe piciorul copilului. Pantofii trebuie sa intre si sa iasa foarte usor si sa ramana un mic spatiu intre calcai si pantof. O pereche de pantofi ar trebui sa tina cel putin doua luni, din punctul de vedere al marimii.

/Images/bebelus-descult.jpg

Mit - Daca bebelusul merge pe varfuri este ceva in neregula

Adevar - De fapt, majoritatea bebelusilor trec prin aceasta etapa, a mersului pe varfuri

Majoritatea copiilor care au tendinta de a merge pe varfuri scapa de acest obicei inainte de a implini 3 ani. Daca aceasta tendinta continua si la varste ami mari, atunci este cazul sa va adresati unui ortoped, care va sti exact ce este de facut pentru a scapa de acest obicei. Unoeri este vorba despre o interventie chirugicala, insa de cele mai multe ori mersul pe varfuri nu constituie o problema reala, ci doar o etapa din procesul de obisnuire cu mersul firesc.

Invatam sa mergem - 5 activitati de ajutor

Cei mai multi copii incep sa mearga in jurul varstei de 9-15 luni, insa exista si exceptii care nu reprezinta niciun motiv de ingrijorare. Astfel, unii copii precope pot incepe sa mearga inca de la 7 luni, insa sunt si unii care isi insusesc aceasta deprindere de-abia pe la 18 luni citeste in continuare aici >

Cititi mai multe despre activitatea si miscarea celui mic aici:

Bebeluș răsfățat? Adevarul este că e IMPOSIBIL să răsfeți un bebe - iată de ce

Bebeluș răsfățat? Adevarul este că e IMPOSIBIL să răsfeți un bebe - iată de ce

Poate deveni un bebe răsfățat? Bebelușii NU vor fi răsfățați ci, dimpotrivă, au nevoie de atenție și dragoste pentru a se dezvolta echilibrat…

Cum sa alegem jucaria potrivita pentru un copil sub 5 anii - ghid pe varste

Cum sa alegem jucaria potrivita pentru un copil sub 5 anii - ghid pe varste

Gasirea jucariei potrivite pentru un copil mic poate fi o sarcina dificila. Dar, inainte de a va petrece o dupa-amiaza cautarea ACELEI jucarii, aruncati o privire acestui material ce contine sfaturi…

Asigura-te ca bebelusul exploreaza casa in siguranta

Asigura-te ca bebelusul exploreaza casa in siguranta

Nici nu stii cand a trecut deja un an, parca mai ieri cautai inca hainute de nou-nascut si te pregateai intens pentru cea mai frumoasa experienta din viata ta – aceea de parinte. Timpul a zburat…

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII