6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios

6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios

6 sfaturi pentru a-ti face copilul mancacios

6 Sfaturi pentru toata mamicile cu copii mofturosi la masa. Cine nu isi doreste un copil mancacios, care sa nu faca mofturi ori de cate ori vine ora mesei?

Cred ca exista o perioada in viata fiecarei mamici cand acesta este unul dintre telurile cele mai importante, cu multe batai de cap si multi neuroni consumati pentru atingerea lui.

Incurajeaza transformarea mesei intr-o aventura!
Ai grija la marimea portiilor!
Cere-i parerea!
Fiti creativi impreuna!
Daca totul esueaza...
Ce sa nu faci…
Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta

Daca te afli in acea perioada in care copilul tau nu mananca niciodata mai mult de cateva inghitituri, indiferent cat de gustoasa e mancarea, atunci retine ca peste 40% dintre copiii sub 6 ani au aceasta tendinta. De fapt, acesta este un stadiu normal in dezvoltarea copiilor si nu ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti, deoarece refuzul alimentelor poate fi explicat prin suspiciunea fata de ceva nou, prin precautie, dar si prin dorinta de independenta. Cu timpul, in jurul varstei de 8 - 9 ani, obiceiul acesta de a manca doar cateva inghitituri va disparea. Nu trebuie totusi sa asteptati pana atunci, deoarece exista o multime de lucruri pe care le poti pune in practica pentru a scapa de aceasta lipsa a poftei de mancare prelungite.

Incurajeaza transformarea mesei intr-o aventura!

In primul rand, nu uita sa ai rabdare! Un copil sub 10 ani are nevoie sa guste un aliment de cel putin 20 de ori pentru a putea spune daca ii place sau nu. De aceea, este indicat sa i se ofere copilului o varietate de alimente, din care sa poata alege ceea ce ii place. Daca are tendinta sa aleaga mereu acelasi aliment, ingnorandu-le pe celelalte, atunci trebuie scos, prin rotatie, cate un aliment, apoi reintrodus.

Ai grija la marimea portiilor!

Nu iti forta copilul sa manance, pentru ca ii vrei crea deprinderi gresite. Stomacul sau nu se mareste la fel de mult ca alte parti ale corpului, asa incat incearca sa nu maresti portiile tinand cont de felul in care se modifica organismul sau la exterior. In plus, este recomandat sa ii oferi mai degraba portii mici si sa fie nevoie sa mai ceara el daca ii place mancarea, decat sa pui prea mult in farfurie si sa nu poata manca tot, chiar daca ii place.

/Images/copil-mananca-morcov.jpg

Cere-i parerea!

Copilul tau va fi incantat daca ii vei cere parerea atunci cand aveti de ales intre mai multe variante de produs finit. De asemenea, la cumparaturi, cere-i sa aleaga el fructe sau legume, precizandu-i in treacat, fara a deveni plictisitoare, cat de sanatoase sunt.

Fiti creativi impreuna!

Incearca sa transformi mancatul intr-o joaca sau cel putin intr-o activitate placuta, care sa ii stimuleze copilului deopotriva creativitatea si apetitul. Iata cateva idei amuzante, care ii pot reda micutului tau pofta de mancare si tie linistea:

Inveteaza un bar cu salate! Pune ingredientele taiate in boluri separate, astfel incat copilul sa isi poata face singur combinatiile proprii.
Transforma mancarea in arta! Da-i copilului o felie de paine si incurajeaza-l sa o decoreze in forma unei fete, folosind masline, rosii, etc.
Redenumeste alimentele! Broccoli poate deveni “copacelul pitic”, rondelele de banane sau de morcov pot fi “rotite buclucase” etc.
Schimba mancarurile! Ce-ar fi daca ati manca salata dintr-un cornet de inghetata macar o data, asa, de amuzament?
Ruleaza totul! In loc sa faci sandwich-uri clasice, incearca sa le dai o forma amuzanta, rulandu-le.
Fa frigarui din orice! Betele pentru frigarui pot face minuni cand vine vorba de copiii mofturosi la mancare. Poti pune pe ele orice, in functie de preferinte.
Adauga aroma! Copiii au gusturi foarte delicate si sunt sensibili la arome, dar asta nu inseamna ca nu au voie sa guste mancaruri aromate sau usor condimentate. Usturoiul, ghimbirul, scortisoara sunt condimente naturale care, in cantitati mici, sunt recomandate pentru a da gust alimentelor consumate de copii.
Fa apel la sentimente! Copiii au un simt al proprietatii foarte dezvoltat ce poate fi exploatat in situatii de criza. Ia o leguma din farfuria lui si spune-i ca e a ta sau ca i-o dai fratelui mai mic. Vei starni imediat reactii de posesivitate… asupra alimentelor.
Foloseste-te de siretenie! Amesteca in alimente care ii plac copilului si pe cele pe care le refuza in mod constant. Nu va remarca daca in piureul de morcov ai introdus si un dovlecel sau daca ai inlocuit un fruct din placinta facuta la cuptor.

Daca totul esueaza...

… in niciun caz nu dispera! Chiar daca poate fi frustrant sa te izbesti in mod constant de refuz atunci cand vine vorba de mancare, incearca sa nu transformi momentul mesei intr-unul de razboi. Incearca sa pastrezi o atmosfera placuta, chiar si atunci cand copilul refuza cu incapatanare orice incercare de a-i regla cantitatea de alimente consumate. Daca nimic altceva nu functioneaza, incearca sa ii distragi atentia cu o povestioara amuzanta, punandu-l sa iti povesteasca si el cum a fost ziua lui sau punandu-i intrebari amuzante de genul “Tu ce animal ai vrea sa fii daca te-ai putea transforma in orice?”

Ce sa nu faci…

Nu forta copilul sa manance! Asta nu va face decat sa creeze presiune inutila si o atmosfera neplacuta pentru toata lumea. De asemenea, fortarea poate sa conduca la dereglarea metabolismului si la tendinta spre obezitate mai tarziu.

Nu utiliza desertul ca pe o recompensa! Pe termen scurt poate ca va functiona, insa pe termen lung copilul va privi mancarea ca pe o pedeapsa pe care trebuie sa o ispaseasca pentru a primi desertul. Este indicat mai degraba sa ii dai desertul, indiferent cat de putin mananca, la cina.

Nu te ingrijora inutil! Nu ar trebui sa iti faci probleme in legatura cu cantitatea de nutrienti pe care organismul copilului o asimileaza in aceasta perioada. Studiile arata ca faptul ca un copil mananca mai putin nu inseamna ca organismul sau nu primeste suficienti nutrienti. Incearca sa accepti ca este doar o perioada temporara in dezvoltarea copilului si ca ea va trece.

 Forumuri specializate ale comunitatii

Clubul scutecelor (1-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4ani

La Bucatarie
Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

Retete sanatoase pentru copii - pe care le puteti face in casa, cu usurinta:

autor:  redactor Anamaria Ghiban- Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII