Înțelegerea relației dintre temperatura bazală și faza luteală: indicii pentru ovulație și șansa unei sarcini

Intelegerea relatiei dintre temperatura bazala si faza luteala: indicii pentru ovulatie si sansa unei sarcini

Înțelegerea relației dintre temperatura bazală și faza luteală: indicii pentru ovulație și șansa unei sarcini

Temperatura bazala este cea mai scazuta temperatura a corpului care se inregistreaza in timpul repaosului (de obice in timpul somnului) De obicei, aceasta temperatura se ia imediat dupa ce persoana se trezeste si este in pat.

Care poate fi explicatia faptului ca temperatura bazala cea mai ridicata care am inregistrat-o in ultimele 2 luni nu trece de 37 grade Celsius? Cea mai ridicata temperatura a fost 36.9 C. Temperatura bazala se inregistreaza si pe durata menstruatiei - daca da, pana acum nu am facut-o, deci mai au relevanta graficele mele?

În faza luteală, temperatura bazală este, în general, crescută față de nivelurile din perioada pre-ovulatorie. Progesteronul, care este secretat în cantități mari în faza luteală, poate cauza o creștere ușoară, dar constantă a temperaturii bazale. Temperatura bazală poate fi utilizată pentru a confirma faptul că ovulația a avut loc și faza luteală a început. Creșterea temperaturii bazale și menținerea acesteia la un nivel ridicat pe parcursul mai multor zile poate indica faptul că faza luteală se desfășoară normal și că există un potențial de sarcină.

- veti citi:
Ce este temperatura bazala?
Temperatura bazala in faza luteala
Temperatura bazala nu trebuie sa treaca neaparat peste 37°C in faza luteala
Temperatura bazala nu trebuie masurata in timpul menstruatiei
Calcultator de ovulatie

Ce este temperatura bazala?

Temperatura bazala este cea mai scazuta temperatura a corpului care se inregistreaza in timpul repaosului (de obice in timpul somnului) De obicei, aceasta temperatura se ia imediat dupa ce persoana se trezeste si este in pat.

Temperatura bazala si ovulatia

La femei, ovulatia cauzeaza o crestere a temperaturii bazala de cel putin 0.2 grade celsius. Astfel, prin monitorizarea temperatuii bazale, se poate determina ziua ovulatiei.

Temperatura bazala poate fi utilizată pentru a monitoriza ciclul menstrual și pentru a determina momentul ovulației. Temperatura bazală se măsoară în fiecare dimineață înainte de a face orice altceva și se înregistrează pe un grafic. După ovulație, temperatura bazală crește ușor și rămâne ridicată până la începutul următoarei menstruații. Astfel, identificarea acestei creșteri poate indica faptul că ovulația a avut loc și perioada de fertilizare s-a încheiat.


Prin monitorizarea temperaturii bazale - se poate determina care este momentul ovulatiei si astfel, zilele fertile cand se poate concepe un bebelus.

Temperatura bazala in faza luteala

Faza luteală este perioada din ciclul menstrual care se desfășoară după ovulație și înainte de începerea următoarei menstruații. Ea are loc în intervalul dintre ovulație și începutul menstruației și durează, în medie, între 12 și 16 zile. În această perioadă, corpusul luteal (care se formează după ovulație) secretă progesteron, care este un hormon esențial pentru pregătirea uterului pentru posibila implantare a unui ovul fertilizat. Dacă ovulul nu este fertilizat, corpusul luteal se degradează și cauzează scăderea nivelului de progesteron, ceea ce duce la începerea menstruației.

O intrebare de pe forumul aspiratenlor de la Desprecopii:

Care poate fi explicatia faptului ca temperatura bazala cea mai ridicata care am inregistrat-o in ultimele 2 luni nu trece de 37 grade Celsius? Cea mai ridicata temperatura a fost 36.9 C. Temperatura bazala se inregistreaza si pe durata menstruatiei - daca da, pana acum nu am facut-o, deci mai au relevanta graficele mele? Ma intrebam de ce se recomanda luarea temperaturii intre 5 - 8 dimineata?

Temperatura bazala nu trebuie sa treaca neaparat peste 37°C in faza luteala

Raspunsul medicului ginecolog de la Desprecopii:
Valoarea absoluta masurata depinde de persoana, de tehnica masurarii, chiar si de termometru. Important este ca curba stabilita prin masurarea temperaturilor de-a lungul intregului ciclu menstrual (curba menotermica) sa aiba aspect bifazic, adica cu doua niveluri medii: unul jos, in primele 14 zile si altul mai inalt in celelalte. O valoare redusa a temperaturii bazale in faza luteala poate fi insa si expresia unei insuficiente secretii de progesteron de catre corpul galben (asa-numita insuficienta luteala). Insuficienta luteala combina de obicei insa o valoare redusa a platoului hipertermic al curbei menotermice cu o durata scurta a acestuia (7 zile sau mai putin). In acest caz este necesara administrarea unui tratament de substitutie hormonala (de ex. Duphaston, 1cp/zi din ziua 15 in ziua 25 a ciclului menstrual).

Temperatura bazala nu trebuie masurata in timpul menstruatiei

In aceasta perioada este clar ca temperatura bazala este redusa. Absenta valorilor termice din primele 3-5 zile ale ciclului menstrual nu are astfel nici o relevanta pt interpretarea curbei in ansamblul ei.

Temperatura corpului atinge valori minime intre orele 6-8 dimineata. De aceea este recomandat ca masurarea temperaturii bazale sa se efectueze in acest interval orar. Explicatia faptului mentionat este mai complexa, in linii grosiere bazandu-se pe ciclurile circadiene (adica ce se desfasoara pe parcursul unei zile) ale organismului uman. Daca respectarea orelor mentionate este imposibila, este totusi absolut necesar ca temperatura bazala sa fie masurata in fiecare zi la aceeasi ora.

CALCULATOR OVULATIE

Cu ajutorul acestui calculator, puteti calcula datele lunare cand aveti ovulatie si va puteti astfel mari sansa de a ramane insarcinata. Succes!

Selecteaza data primei zile a ultimei perioade menstruale

   

Numarul mediu de zile dintre doua cicluri menstruale in cazul tau

Data ovulatiei este:

Perioada fertila este este:


Va recomandam sa cititi si urmatoarele:

Fertilitatea unei femei si conceperea unui copil sau despre arta gasirii timpului PERFECT

Fertilitatea unei femei si conceperea unui copil sau despre arta gasirii timpului PERFECT

A folosi fertilitatea pentru a concepe un copil este o artă. A incerca sa concepi un copil facand dragoste in mod intamplator poate fi foarte distractiv, dar sansa de a aduce pe lume a unui…

Ce este ovulația, esența fertilitații unei femei - iată cum se calculează și ce semne are

Ce este ovulația, esența fertilitații unei femei - iată cum se calculează și ce semne are

Ovulatia este esenta fertilitatii femeiesti. Deci, ea trebuie urmarita de un cuplu pentru a-si mari sansele in a concepe un copil. In mod normal, ovulatia are loc o data pe luna. Mii de oua, care…

Perioada fertilă: zile fertile și șansa de a concepe un copil - iată cum se calculează și câteva trucuri.

Perioada fertilă: zile fertile și șansa de a concepe un copil - iată cum se calculează și câteva trucuri.

Perioada fertilă (zilele fertile) este segmentul de timp în care femeia poate rămâne însărcinată. Cunoașterea acestei perioade este deosebit de folositoare…

   

Vrei sa devii mamica? Vino alaturi de noi

Forum si comunitate de suport pentru femeile care isi doresc sa devina mamici: Asteptand o minune in viata noastra - haideti alaturi de noi.


Autor: Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ovulatie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII