Adevarul despre albirea dintilor

Adevarul despre albirea dintilor

Adevarul despre albirea dintilor

Numarul celor din Marea Britanie de exemplu - care apeleaza anual la variate tratamente de albire a dintilor este acum de sute de mii. Dar este oare acesta un procedeu sigur si care este cea mai buna metoda de a avea un zambet perfect stralucitor si sanatos?

Era un timp cand stomatologia cosmetica era ceva de care erau obsedati americanii. Nu mai este asa. Studiile recente efectuate de British Dental Health Foundation au descoperit ca unul din doi britanici si-ar „lucra“ dintii numai din motive cosmetice – ceea ce nu este rau pentru o natiune care a fost mult timp tinta glumelor privitoare la zambetele inestetice, de tip Austen Powers.

Albirea dintilor este, in mod deosebit, in crestere. Vanzarile de paste de dinti, geluri, seturi de uz personal, tratamente de albire cu laser si smaltuire au explodat in ultimii zece ani, in cautarea zambetului perfect. Dar este aceasta cautare a perfectiunii asa de sigura pe cat s-a spus? Unii oameni sustin ca pastele care albesc dintii contin particule abrazive care ar putea eroda smaltul dintilor, in timp ce altele se bazeaza pe folosirea peroxidului de hidrogen, cel mai frecvent folosit agent de albire, care ar putea, se pare, sa slabeasca dintii. Apoi, desigur, se pune problema costului ridicat al tratamentelor de albire cu laser, care, la nivelul de 600 lire britanice (peste 2000 RON in Romania), sunt inaccesibile multor oameni.

Totusi, Dr Omar Qureshi, de la London and Cambridge Smile Studios, crede ca, atata vreme cat este facuta corect, albirea dintilor este perfect sigura. „Da, albirea dintilor este absolut sigura. Nu a fost inregistrat vreodata un incident legat de vreo persoana care sa aiba o problema grava cu dintii in urma unei proceduri de albire. Poate fi dureros, mai ales daca aveti dintii sensibili, dar durerea trece intotdeauna. Iar daca cineva are dintii sensibili, poate cere intotdeauna dentistului o desensibilizare inainte de inceperea tratamentului de albire.“ Teama ca materialele folosite la albirea dintilor ar putea fi carcinogene care ar putea demineraliza dintii a fost risipita, iar Dr Qureshi sustine ca nu ar trebui sa va faceti griji ca albirea dintilor va avea alte efecte negative pe termen lung.

Concentratii scazute

Ca multi alti experti in stomatologie, Dr Qureshi nu recomanda cumpararea fara recomandare a unui set de albire a dintilor pentru uz la domiciliu – nu fiindca acest lucru ar fi daunator dintilor, ci pentru ca nu ar produce o mare schimbare din punctul de vedere al unui zambet mai alb. Seturile acestea sunt mai ieftine (preturi pornind de la 100 RON, dar in general costa cateva sute RON in Romania), dar British Dental Health Foundation crede ca albirea dintilor, fiind o procedura complicata, ar trebui facuta numai de catre stomatolog, dupa o examinare si evaluare amanuntite ale danturii dumneavoastra.

Mai mult, aceste seturi contin de obicei numai o concentratie redusa de peroxid de hidrogen. Limita legala in Marea Britanie este de numai 0,1%, in timp ce orice produs eficient de albire necesita cam 3,6% (in Statele Unite se vand seturi care au concentratii mai mari de peroxid de hidrogen). Deci, in cazul in care cumparati un set de uz la domiciliu pentru albirea dintilor, nu va asteptati sa va albeasca dintii in mod spectaculos.

Dr Qureshi adauga: „Pentru un set de albire cumparat fara recomandarea medicului, concentratiile sunt atat de reduse incat ar trebui sa purtati mulajele gingivale (asemanatoare unor proteze) aproape continuu si sa le inlocuiti in permanenta. De asemenea, cele pe care trebuie sa le purtati peste noapte sunt incomode si nu au efect. Dupa o scurta perioada, albirea nu se mai produce si mulajul trebuie schimbat, deci va trebui sa va treziti in continuu pentru asta. Un dentist va poate da ceva mult mai puternic si pe care sa trebuiasca sa-l purtati numai 30 de minute pe zi pentru a observa o diferenta.“

Metode de albire

Exista patru abordari principale in albirea danturii. Prima, cea mai putin costisitoare, este pasta de dinti cu efect de albire. Vanzarile acestor produse s-au dublat intre 1998 si 2003, desi nu ar trebui sa asteptati rezultate dramatice, spune Dr Qureshi. „O pasta de dinti cu efect de albire, care de obicei este putin mai scumpa decat pasta dumneavoastra de dinti obisnuita, nu va albi dintii. Totusi, intr-o anumita masura, vor opri patarea lor in continuare. Deci, daca ati facut un tratament corect de albire, o astfel de pasta de dinti este o idee buna ca sa impiedicati reingalbenirea lor.“

Specialistii de la British Dental Health Foundation sustin si ca o pasta de dinti cu efect de albire poate ajuta dintii sa-si pastreze stralucirea dupa o procedura de albire profesionala. Ei recomanda si sa fiti atent la simbolul de acreditare de pe ambalajul oricarei paste de dinti cu efect de albire sau produs de igiena orala. Acesta garanteaza ca produsul a fost testat clinic de o organizatie de experti independenti.

Capcanele seturilor de uz la domiciliu au fost mentionate deja. Specialistii British Dental Health Foundation sustin parerea Dr Qureshi privind concentratia prea scazuta de peroxid de hidrogen din aceste seturi pentru a avea un afect asupra dintilor dumneavoastra. Totusi, adauga ca aceste seturi ar putea cauza ulcer sau v-ar putea afecta gingiile in cazul folosirii incorecte, deoarece unele dintre ele contin acizi slabi, deci ar trebui evitate.

Daca doriti un set de albire la domiciliu care sa aiba un efect semnificativ asupra nuantei dintilor dumneavoastra, atunci mergeti la dentist. Seturile recomandate de stomatologi functioneaza foarte asemanator celor pe care le puteti cumpara fara recomandare din farmacii si necesita sa stoarceti niste peroxid de hidrogen dintr-un tub pe un mulaj gingival, apoi sa puneti dispozitivul in gura. Poate veti cheltui mai mult (cam 300 lire britanice – circa 500-1000 RON in Romania), dar este mult, mult mai probabil sa observati o schimbare considerabila a zambetului dumneavoastra. Dr Qureshi explica de ce aceste seturi ofera o albire eficienta: „Seturile de albire la domiciliu pe care vi le poate recomanda stomatologul sunt mult mai puternice si au un efect vizibil mai sigur. In plus, trebuie sa le folositi circa 30 de minute pe zi, cinci-sase saptamani pentru a produce o schimbare vizibila.“

Cea mai eficienta metoda de albire a dintilor, este totusi tratamentul de albire cu laser. Din nefericire, aceasta este si metoda cea mai costisitoare, dar daca va doriti cele mai bune rezultate, merita investitia.

Albirea cu laser, numita si albire puternica, necesita un mulaj de cauciuc plasat pe dinti pentru protejarea gingiilor in timp ce un agent de albire este aplicat pe dinti. Apoi este aplicat un fascicul de lumina asupra dintilor, care activeaza agentul. Lumina grabeste procesul de albire, iar schimbarea aspectului dintilor se poate produce numai dupa o ora in scaunul stomatologic.

Totusi, trebuie mentionat ca eficienta tratamentului cu laser depinde de dinti, iar la unii oamenii efectele nu sunt atat de vizibile ca la altii. Exista si posibilitatea aparitiei unei sensibilitati a dintilor dupa tratament si ati putea simti disconfort la nivelul gingiilor, desi aceste efecte secundare se estompeaza la scurt timp dupa tratament.

Si, desi ar trebui sa vedeti o albire considerabila a dintilor, este posibil ca dintii sa inceapa sa se ingalbeneasca din nou dupa trei-patru luni, cu exceptia cazului in care urmati o dieta foarte-foarte stricta. Acesta este motivul pentru care multi stomatologi va vor recomanda un set de albire la domiciliu dupa tratamentul laser, ca sa puteti ocupa singur de intretinerea dintilor albi. Un tratament de albire cu laser costa cam 600 de lire britanice (peste 2000 RON in Romania).

Ce anume ingalbeneste dintii?

Dr Qureshi sustine: „Fara nici o indoiala, substanta cea mai raspunzatoare de patarea dintilor este ceaiul. Totusi, fumatul, cafeaua si altele – cum este si vinul rosu – au si ele impact negativ. Daca aveti indoieli, priviti interiorul cestii de ceai dupa ce ati baut – este intotdeauna patata. La cafea nu se intampla astfel. Oamenii care duc in zilele noastre o viata sanatoasa si beau ceaiuri de plante sunt foarte apreciati, dar aceste ceaiuri le pateaza si dintii. Din fericire, acest lucru nu este ireversibil si petele sunt usor de indepartat.
Iar daca indepartati petele de pe dinti, nu uitati sa continuati cu folosirea unei paste cu efect de albire pentru a preveni reaparitia petelor. Si nu uitati importanta alimentatiei sanatoase.“

Ar trebui sa va amintiti si sa solicitati stomatologului o evaluare si o opinie inainte de albirea dintilor sau de orice alt tratament. Este o idee buna si sa cereti o estimatie de pret inainte de a incepe un tratament de albire.

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

Recomandare

Cititi si Sanatatea Femeii de la Desprecopii.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 10 comentarii

  1. Urdea
    Urdeatrimis la 12/8/2016

    Albirea dintilor se poate face si in cabinetele stomatologice cu succes.

    Raspunde la acest comentariu
  2. elena
    elenatrimis la 4/4/2016

    si eu tot plasturi am foloosit..crest supreme 13lei plicul comandati online . Cautati bine ca sunt mai multe siteuri cu diferite preturi...pe acest site crest supreme este 379lei nu 399 lei. Eu am cautat albirea dinhtilor acasa.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Giana
    Gianatrimis la 29/9/2014

    Astazi am luat si eu kit-ul de albire al celor de la Ibright. E cam scump, dar sper sa faca treaba buna si sa ma ajute sa-mi albesc dintii repede!

    Raspunde la acest comentariu
  4. Anca Androne
    Anca Andronetrimis la 12/5/2014

    Buna. Eu dupa ce am aflat despre cat de periculos este flourul am incercat pasta de dinti naturala cu ulei 100% pur din arbore de ceai de la Thursday Plantation. E adevarat ca la inceput obisnuinta cu pastele chimice clasice, e o alta senzatie. Faptul ca nu face spuma iti da senzația ca nu spala bine, desi nu e cazul. Eu m-am obisnuit, si imi place asa mult, m-am indragostit de ea si recomand sa folositi doar pasta de dinti naturala.

    Raspunde la acest comentariu
  5. Sorina
    Sorinatrimis la 4/11/2013

    Eu am reusit sa obtin o albire dentara eficienta dupa ce am folosit timp de 2 saptamani set-ul celor de la Ibright

    Raspunde la acest comentariu
  6. bianca
    biancatrimis la 26/9/2012

    tratamntul de albire cu laser este dureros?? in timpul sesiuni de albire durerea este suportabila??

    Raspunde la acest comentariu
  7. irina
    irinatrimis la 20/6/2012

    Eu fac tratament cu benzi Crest Whitestrips Supreme (399 ron cutia cu 84 de benzi) de 5 zile si efecul este deja foarte vizibil.Tratamenul dureaza 21 de zile.Produsul contine o concentartie de 14% peroxid de hidrogen si este cu 80 % mai eficient decat produsele care se gasesc in farmacii.Eu l-am comandat online.

    Raspunde la acest comentariu
  8. mocioc nicolae
    mocioc nicolaetrimis la 15/2/2012

    Imi puteti spune de unde pot cumpara gel de dinti pentru ablire,gel opalesence si daca este bun,va rog si va multumesc,mulajul de dinti il am.

    Raspunde la acest comentariu
  9. alexandrina
    alexandrinatrimis la 7/12/2011

    Am inceput tratamentul de albirea a dintilor cu opalesence , dar nu am rezistat prea mult.Mi-a produs o mare sensibilizare a nervilor dentari, practic am facut cateva nopti albe si durerile au persistat si a doua zi. Sunt in cautare de alte tratamente , mai degraba naturiste .La acesta voi renunta.

    Raspunde la acest comentariu
  10. minoiu carmen
    minoiu carmentrimis la 9/2/2011

    Eu am facut un tratament de albire cu gel(opalesence),acum 5 ani.Dintii mi s-au albit considerabil.Acest tartament a durat 10 zile,de fapt seri,pentru ca seara puneam gelul respectiv,Acum am dintii la fel de albi si folosesc pasta de dinsti de intretinere de la opalesence.Tin sa mentionez k pe tot parcurnul tratamentului nu am avut dureri sau sensibilitate a dintilor,dar nici dupa incetarea tratamentului.Recomand acest gel de la Opalesence,ca find cel mai bun de pe piata la ora actuala.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII