Halloween - de ce si cum a ajuns sa imi placa Halloween-ul

Halloween - de ce si cum a ajuns sa imi placa Halloween-ul

Halloween - de ce si cum a ajuns sa imi placa Halloween-ul

  • Nu mi-a placut ideea sarbatorii de Halloween insa acum iubesc aceasta sarbatoare care ne face mai fericiti si mai aproape de copilarie. Citeste despre Halloween si dulciuri, despre decoratiunile de Halloween si despre petrecerile de Hallowen. Despre istoria Hallowen-ului.

Halloween si primele impresii
Halloween si dulciurile
Decoratiuni de Halloween
Integrata deplin in sarbatorile de Halloween
Petrecere de Halloween
Istoria Halloween
Despre meseria de parinte
Forumurile parintilor inteligenti

Halloween si primele impresii

Trebuie sa recunosc ca am fost multi ani suspicioasa si rece la auzul acestei sarbatori. Halloween: ... O chestie despre care imi spuneam ca e importata de la americani cu dovleci, schelete... vampiri si paianjeni si consumerism.

Vedeam verva cu care isi impodobeste vecinul meu olandez intrarea in casa - an de an - la sfarsit de octombrie desi copiii lui au plecat de mult pe la casele lor. Apareau dovleci, plase imense de paianjen la ferestre, vrajitoare si maturi ...
Ma gandeam ... ei na, cat spectacol pentru nimic. Inca o sarbatoare de asta importata de la Americani... nu ne ajunge Valentine-s Day ?

Apoi, am remarcat cu cat entuziasm bateau copiii la usa vecinului ... pentru un pumn de bomboane. Auzi la ei ... cica le trebuie bomboane, imi spuneam bombanind. La inceput ma uitam cu raceala si iritata de pe geam. Nu bateau la usa noastra ... Apoi am realizat brusc ca imi pare rau ca nu au batut si la usa noastra.

Copilul meu era inca mic ... la 1-2 ani nu era interesat de astfel de subiecte... Apoi, cum a inceput Andrei de creasca, a crescut si interesul meu pentru Halloween. La inceput foarte timid si apoi a explodat.

Halloween si dulciurile

Cand am observat ca vecinii isi pun in seara de Halloween lumanari in geam ... am pus si eu doua lumanari intr-un pahar de sticla .... si hopa, in anul acela au batut la usa niste copii din vecini sa ceara dulciuri. Pfff... ups, nu avem dulciuri in acel an ... dar le-am dat un pumn de monede. Au fost foarte fericiti si au plecat veseli numarand banii  ...

Apoi anul urmator am facut un upgrade ... am cumparat 3 pungi de dulciuri - tot felul de jeleuri colorate si mini-ciocolati si le-am pus intr-un borcan mare in asteptarea copiilor. Iar cand au venit le-am dat copiilor in cantatiti impresionante ... cred ca eram singura mamica care le dadea atat de multe dulciuri. Au plecat super fericiti ... spunand la altii care asteptau: wow ce multe dulciuri ne-a dat....
Eram fericita ca au batut si la usa noastra. Intrasem in circuit.

Decoratiuni de Halloween

Apoi, anul urmator am intrat si eu mai serios un joc ... am cumparat un bostan imens, (si ce preturi au in aceasta perioada!)  am pus o vrajitoare cu matura la usa si am lipit paiangeni pe geam... Eram deja mai extroverta decat vecinul meu olandez care observa ca are un concurent de Halloween. Se spune deci ca observam si noi Halloween-ul.

Integrata deplin in sarbatorile de Halloween

Apoi Andrei mi-a spus in acel an: Mama, asta seara trebuie sa vii si tu cu alte mamici pentru ca ne-am organizat atfel: trebuie sa ne deghizam in vrajitori - ne intalnim cu toti prietenii de pe strada si apoi mergem pe la casele vecinilor. Hei, aveam deja un rol si eu. Hmm... asadar, mi-am pus si eu o palarie de vrajotir, mi-am cumparat un felinar cu o lumanarica verde in ea  si umblam si eu de nauca pe strazi... cu o droaie de mame, pandind dupa colt (nu aveam voie sa ne stingherim copiii) la ce casa suna copii si cum sunt primiti. ...Ma rog, si sa ii aparam si de eventuelele alte vrajitoare... Astfel tot cartierul era o nebunie, hoarde de copii si mame cu felinare care umblau pe strazi ...rasete si voie buna generala.

Apoi am asteptat tot mai entuziasta aceasta sarbatoare cu strigoi, bostani si vrajitoare ... petru ca am vazut ca e ceva frumos care aduce multa bucurie copiilor. Dar si parintilor... pentru ca eram si noi in mintea lor. Si anul asta am dat iama in magazine cu decoratiuni de tot felul si am pregatit paianjeni care se agata pe tavan, am cumparat dovleci, am luat dulciuri si o vrajitoare care vrea sa plece de pe matura. Sa fie acolo :)

Citeste: Cum decoram dovlecii de Halloween

Petrecere de Halloween

Acum Andrei are 13 ani si nu mai merge dupa dulciuri pentru ca se considera  ...mare. Si totusi nu poate sa nu sarbatoreasca Halloween-ul. Asa ca prima petrecere acasa - pe care o organizeaza este un Halloween Party, cu costume. Vor veni cei mai buni prieteni colegi, atat baieti cat si fete. Wow, party in toata regula. Se vor uita la niste filme de groaza, Scary Movie.  Le voi pregati muffins cu toping de sange :),  degete taiate si tot feluri de dulciuri speciale. Eu voi fi - ca de obicei, imbracata in vrajitoare iar taica-su, cum altfel, se va deghiza in inteleptul Gandalf.

Deci, am ajuns sa colaborez cu Halloween-ul. Nu conteaza ca e o sarbatoare importata. Vorba unei mamici de la Desprecopii: o sarbatoare fericita in plus, nu strica.

Istoria Halloween

Desi a ajuns mai mult comerciala, in America a fost adusa de irlandezii emigrati din cauza foametei. Este una din sarbatorile pagane care a ramas, ca si Sanzienele la noi, care sunt chiar trecute in calendar, desi laolalta cu nasterea Sf.Ioan.

Pentru celti, era sarbatoarea cand se incheia vara, soarele, lumina, recoltele, si sosea intunericul, frigul si iarna - asociate cu moartea. La 1 noiembrie, se credea ca umbla stafiile, sufletele celor morti, si druizii le foloseau pentru a prevesti anul ce urma sa vina.

Dar pentru ca ele sa nu ramana ratacite in lumea celor vii, se aprindeau focuri (aici, in Irlanda inca se mai aprind, deja se aduna cauciucuri si lemne pentru ''bonfires'') ca sa le ghideze inapoi spre intunericul din care vin.

Cand au venit romanii peste celti, au suprapus sarbatoarea lor a mortilor cu cea a Samhain-ului, iar mai apoi crestinismul a suprapus din nou sarbatoarea tuturor mortilor peste cele doua. Sunt totusi origini comune, si cred ca asta este de retinut. In invatamantul Waldorf, in antroposofie, exista aceeasi serbare, in care copiii fac lampioane si canta "mama pamant, deschide-te"...

Dar obiceiurile au ramas, oamenii dadeau de pomana si adultii (inainte sa apara obiceiul la copii) veneau si cereau mancare pentru festivitati. De unde si trick or treat-ul de azi.

Iar dovleacul isi are originea tot dintr-o credinta celta, in care un om, Jack, care din cauza faptelor sale rele a fost alungat din Rai, dar si din Iad, asa ca a ramas haihui intre cele doua lumi, cu un nap si niste carbuni. Asa ca a sculptat napul (devenit acum dovleac) si a aprins carbuni in el, de unde si obiceiul cu lumanarea din dovleac.

Eu cred ca, fie ca o sarbatorim fie ca nu, ramane o sarbatoare interesanta si foarte mistica, si e de apreciat ca a ramas printre noi pana in zilele noastre. (multumesc lui Ziki de pe Desprecopii, pentru informatii) - cititi mai multe despre istoria Halloween si cum o sarbatoresc parintii aici,

Sa aveti un Halloween fericit !

13 Retete inspaimantator de usoare, pentru Halloween

Halloween-ul este sarbatorit pe data de 31 octombrie. Termenul Halloween reprezinta o varianta scotiana a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adica noaptea de dinainte de „All Hallows”.

Se crede ca multe traditii de Halloween au provenit de la festivalurile de recoltare celtice care pot avea radacini pagane, in special festivalul scotian Samhain, si ca acest festival a fost crestinat ca Halloween. Unii profesori universitari, cu toate acestea, sustin punctul de vedere ca Halloween-ul a inceput in mod independent, ca o sarbatoare exclusiv crestina.
In orice caz, pentru placerea copiilor (dar si a noastra...) iata 13 Retete inspaimantator de usoare, pentru Halloween 

Despre meseria de parinte:

10 lucruri de care mamele nu ar trebui sa se simta vinovate
Nu mai tipa! Fii o mamica ZEN!
Confesiunile unei mame: Daca ai un singur copil ...
Nu vreau sa fiu un parinte perfect!
Obiceiuri de mamica
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Sindromul Femeii Frumoase... pentru mamicile care vor sa isi faca copilul fotomodel

autor: redactor Mirela Popescu Zoita  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2016

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII