Zece sfaturi pentru vacanta copiilor – ajutati-i pe copii sa se relaxeze in vacanta de Craciun

Zece sfaturi pentru vacanta copiilor – ajutati-i pe copii sa se relaxeze in vacanta de Craciun

Zece sfaturi pentru vacanta copiilor – ajutati-i pe copii sa se relaxeze in vacanta de Craciun

  • Copiii devin destul de agitati in perioada sarbatorilor de iarna. Este o perioada a emotiilor si a uimirii, iar lor adesea le este greu sa se relaxeze, sa fie calmi si sa doarma bine. Desprecopii va ofera cateva sfaturi pentru a va ajuta copiii sa ramana relaxati si sa-si mentina un program sanatos de somn.

Sfatul nr. 1. Nu incarcati programul copilului.
Reduceti sarcinile si activitatile care pot sa-l copleseasca. De exemplu, evitati sa petreceti prea mult timp la centrele comerciale cata vreme copilul este prea mic; micile incursiuni la cumparaturi sunt mai amuzante pentru toata lumea. Nu incercati sa schimbati temperamentul copilului; dupa caz, trebuie sa acceptati ca are o fire timida si ca vorbeste mai putin, sau ca este galagios si zvapaiat. Un nivel al activitatilor care poate fi confortabil pentru un copil poate fi coplesitor pentru altul – chiar si in aceeasi familie.

Sfatul nr. 2. Implicati copilul in activitatile legate de sarbatori.
De exemplu, petreceti timp cu copiii confectionand sau scriind felicitari, decorand casa, facand prajituri si ambaland cadourile. Poate ar trebui sa lasati copilul (sau fiecare dintre copii) sa aleaga o activitate pe care familia sa o desfasoare.

Sfatul nr. 3. Aveti grija sa aiba in continuare activitate fizica.
Nu lasati programul aglomerat de sarbatori sa reduca timpul de joaca activa al copilului. Activitatea fizica este una dintre metodele cele mai simple si mai eficiente de a reduce stresul si de a ajuta copilul sa doarma bine noaptea.

Copiii trebuie sa aiba cel putin 30 de minute de activitate de intensitate moderata in fiecare zi. (Totusi, activitatile intense trebuie sa aiba loc cu mai multe ore inainte de culcare, deoarece ridica viteza metabolismului, iar copilului i-ar putea fi greu sa mai adoarma daca ar face activitatile fizice cu prea putin timp inainte de culcare.)

Despre Craciun si traditiile Craciunului

Sfaturi practice de Craciun

 Forum specializat

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

Sfatul nr. 4. Oricand este posibil, lasati copiii sa se joace in aer liber.
Expunerea la lumina soarelui ajuta copiii sa doarma mai bine noaptea.

Sfatul nr. 5. Invatati copiii tehnici de relaxare precum intinderile, relaxarea progresiva, respiratia adanca si vizualizarea ghidata (tehnica de meditatie ghidata, folosita in procesul de deschidere a unei comunicari cognitive intre constient si subconstient)
Relaxarea poate fi o forma incantatoare de joaca si perioada sarbatorilor este usor de inclus in activitatile imaginative. De exemplu, jucati un joc relaxant de-a „Mosul spune...“. Rugati copiii sa se intinda si sa se relaxeze arcuindu-se ca un bulgare de zapada, sa-si miste bratele si picioarele incet spre interior si in afara ca un inger al zapezii, sau sa-si deschida gura larg pentru a prinde fulgii de zapada.

Sfatul nr. 6. Alungati frica de la culcare si ajutati copiii sa-si invinga frica.
Desfasurati o ceremonie in care frica si temerile sa fie puse deoparte pe timpul noptii. Rugati copiii sa-si imagineze sau chiar sa realizeze un desen cu ceea ce-i supara. Indoiti (sau imaginati-va ca indoiti) grija sau frica pana cand devine tot mai mica. Apoi puneti-o deoparte intr-o cutie si incuiati-o cu cheia. Pe copiii mai mari sau pe adolescenti ii ajuta adesea sa-si noteze grijile intr-un jurnal inainte de a le pune deoparte in timpul noptii.

Sfatul nr. 7. Limitati suprastimularea provenita din lumea exterioara, organizand perioade de liniste in fiecare seara.

  • Limitati timpul total petrecut in fata ecranelor de orice fel, cum ar fi timpul alocat jocurilor pe computer, jocurilor video si televizorului. Publicitatea vizeaza in mod nepermis copiii, iar cu cat acestia se uita mai mult la televizor, cu atat absorb mai mult mesajele comerciale de sezon … in loc sa fie patrunsi de adevaratul spirit al sarbatorilor.
  • Spuneti-le sau cititi-le povesti de Craciun educative.
  • Cantati si ascultati impreuna muzica relaxanta de sarbatori. Colindele si alte cantece traditionale ar trebui sa fie o parte importanta a muzicii pe care o ascultati in aceste zile.
  • Faceti copilului un masaj si rugati-l sa va faca si el unul. Chiar daca nu are inca puterea si indemanarea necesare, veti petrece timpul foarte placut impreuna, iar el se va simti foarte bine stiind ca v-a ajutat sa va simtiti mai bine.

Sfatul nr. 8. Pastrati rutina de la culcare.
Desi de obicei programul zilnic este dat peste cap de sarbatori, este important pentru copii sa mearga la culcare la aceeasi ora, astfel ca sa aiba destul timp pentru micile lor tabieturi de la culcare. Nu lasati petrecerile sau activitatile de sarbatori sa afecteze somnul bun al copilului in timpul noptii.

Sfatul nr. 9. Insuflati-le compasiune si incurajati-i sa fie generosi.

  • Dati-le copiilor ocazia sa-i ajute pe altii. Oportunitatile abunda: lasati copilul sa faca desene si ajutati-l sa pregateasca si sa dea alimente, incurajati-l sa doneze saracilor haine, jucarii sau carti; puteti si sa vizitati impreuna niste batrani care au nevoie de companie. (pe forumul special Umanitare, sunt zeci de cazuri de copii mai putin norocosi care se pot bucura de contributia dvs. materiala sau de suflet)
  • Cititi-le sau spuneti-le povesti care pun accentul pe generozitate.
  • Executati mici ritualuri pentru a simboliza grija dumneavoastra fata de ceilalti. De exemplu, aprindeti o candela in timp ce va ganditi la cei dragi sau spuneti o rugaciune pentru cei aflati la nevoie.

Sfatul nr. 10. Insuflati-le apreciere si gratitudine.
Nu este posibil sa fii suparat si ingrijorat cand esti recunoscator. Povestiti-le lucrurile bune care vi s-au intamplat in timpul zilei si rugati copilul sa faca la fel. Nu trebuie neaparat sa fie evenimente majore, ci sa subliniati actiunile care ilustreaza spiritul sezonului. Poate fi vorba despre o imbratisare, niste cuvinte ce exprima afectiunea, sau de o ninsoare foarte placuta. Puteti include si rugaciuni de multumire.

autor: Desprecopii.com, redactor Daniela Slavu
Toate drepturile rezervate (c) desprecopii.com 2007

Cititi despre dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

 Important: Intra in comunitatea Desprecopii, vei deveni dependent!

In floarea copilariei (4-12 ani)
Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Forum General,
Aici vorbim deschis despre orice, la orice minut din zi si din noapte

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Mihaela
    Mihaelatrimis la 12/3/2010

    Va recomand hoteluri din Europa specializate in grija pentru copii si atentia pentru parinti. Relaxati-va in timp ce copii dvs sunt supravegheati gratuit si se joaca. Tarife ALL INCLUSIVE incepand cu 108 eur.http://turism-deluxe.blogspot.com/2010/03/vacanta-copiilor.html

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII