Cata apa trebuie sa bem?

Cata apa trebuie sa bem?

Cata apa trebuie sa bem?

  • Ne invartim in jurul sticlei cu apa - acasa, la serviciu, la sala de sport, consumand suficient cat sa putem cufunda o nava si ajungem sa ne intrebam seara daca avem nevoie cu adevarat sa bem doi litri pe zi. Desigur, daca dam o cautare pe Google pentru a afla care este cantitatea necesara pentru a ramane sanatosi, vom descoperi numeroase raspunsuri, fiecare indicand o cantitate diferita.

Deci, de cata apa avem nevoie?
Apa este esentiala pentru functionarea corecta aorganismului
Dieta
Rutina exercitiilor fizice
Obiceiurile dvs. de baut
Factorul transpiratie
Culoarea urinei

Ne invartim in jurul sticlei cu apa - acasa, la serviciu, la sala de sport, consumand suficient cat sa putem cufunda o nava si ajungem sa ne intrebam seara daca avem nevoie cu adevarat sa bem doi litri pe zi. Desigur, daca dam o cautare pe Google pentru a afla care este cantitatea necesara pentru a ramane sanatosi, vom descoperi numeroase raspunsuri, fiecare indicand o cantitate diferita.

Deci, de cata apa avem nevoie?

Cand vine vorba de cata apa trebuie sa consumam, raspunsurile pot fi la fel de provocatoare ca si motivul pentru care un copil mic uraste bomboanele. Specialistii de la cunoscuta Clinica Mayo, din USA,  spun ca raspunsul la aceasta intrebare nu este unul usor, el variind in functie de o multitudine de circumstante. De exemplu, o femeie care are 70 de kg care conduce masina 4 zile pe saptamana in insorita Florida va avea nevoie de o cantitate diferita de apa pentru a se hidrata, fata de o femeie cu aceeasi greutate, dar sedentara, care traieste intr-o regine racoroasa de munte. 

Apa este esentiala pentru functionarea corecta a organismului

Apa transporta si elimina toxinele din sistem, ajuta organismul sa mentina o temperatura normala, si transporta substantele nutritive la celule. O cantitate insuficienta poate duce la dureri de cap, lipsa de energie, o stare de lesin sau chiar deces.

De vreme ce nu exista un plan aplicabil tuturor, Institutul de Medicina american sugereaza aproximativ 2,2 litri, sau 9 cani de apa pentru femei in fiecare zi, regula celor "8 pahare". Unii experti determina consumul de apa in functie de greutatea unei persoane. Medicii sunt de parere ca  ca un adult ar trebui sa bea jumatate din greutatea lui corporala in uncii, de exemplu, o persoana de 70 de kilograme va consuma  doar un pic peste regula 2.2 - litri.

Pentru a afla daca aceasta regula se aplica si la dvs. ori daca va este necesara o cantitate mai mare de apa, luati in considerare urmatorii factori:

Alimentatia 

Sunteti o mare consumatoare de fructe si legume? Mai mult de un sfert din hidratarea necesara poate veni din alimente, in special fructe si legume, care sunt alcatuite in mare parte din apa. Pe de alta parte, alcoolul de exemplu, poate determina deshidratarea, inversand beneficiile consumului de apa pura.

Rutina exercitiilor fizice

Cei care practica sport perioade lungi de timp, au nevoie de mai multa hidratare decat cei care sunt sedentari sau care efectueaza exercitii cardio mici. Cei care fac exercitii fizice in zilele fierbinti au nevoie de mai multe lichide decat cei care le practica in interior, sau afara, dar in timpul iernii. Inlocuiti intotdeauna lichidele pierdute prin exercitii pentru a evita crampele musculare si deshidratarea, este mai bine sa consumati apa in timpul in care faceti sport decat dupa. Chiar si deshidratarea usoara poate provoca crampe musculare sau luxatii.

Obiceiurile dvs. de baut

Ati putea crede ca sucul de fructe, cafeaua sau bauturile alcoolice va hidrateaza la fel cum o face apa, dar acest lucru nu este adevarat. Dupa cum s-a mentionat anterior, alcoolul deshidrateaza. De fiecare data cand inlocuiti apa cu o alta bautura, pierdeti posibilitatea de a hidrata complet organismul. Faceti din apa alegerea principala. Evitati bauturile sportive daca nu faceti antrenamente mai mari de 45-60 de minute sau exercitii fizice afara, intr-o zi foarte fierbinte. Luati o sticla de apa cu dvs. oriunde mergeti si beti regulat. Daca v-ati plictisit de gustul apei simple, stoarceti o lamaie sau un lime pentru a da un alt gust.

Factorul transpiratie

Recunoasteti: unii oameni transpira mult. Cu cat transpirati mai mult, cu atat trebuie sa va hidratati pentru a inlocui lichidele pierdute. Daca transpirati precum Cascada Niagara, asigurati-va ca beti apa in consecinta.

Culoarea urinei

Ati ai auzit asta, si este adevarat, urina inchisa la culoare poate insemna deshidratare. Medicii ne sfatuiesc - Pastrati-o deschisa la culoare! Daca observati ca urina este o nuanta mai inchisa de galben, hidratati-va!.

Mai cititi si urmatoarele:

10 sfaturi pentru a evita RĂCEALA și GRIPA

10 sfaturi pentru a evita RĂCEALA și GRIPA

Chiar daca suntem in pandemie de COVID, exista si raceala si gripa. Desi sezonul gripei si al racelilor incepe inca din noiembrie, in mijlocul iernii aceste boli fac cele mai multe victime si, de…

Ce este migrena?

Ce este migrena?

Uneori ne sacaie ingrozitor si ne strica o zi care parea a fi perfecta, alteori o folosim drept scuza pentru a scapa de ceva care ne stanjeneste.  Adesea trece usor, cu remedii simple, insa de…

Oare nu beti prea multa apa ?

Oare nu beti prea multa apa ?

Un nutritionist englez sustine ca 8 pahare de apa pe zi sunt prea multe, si ca nu ne ajuta sa pierdem in greutate. Fructele, legumele si sucurile ar trebui sa aiba un rol major in furnizarea…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2013
 
referinte: Jurnal de Medicina American

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Hidratare

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII