Adevărul despre nașterea prin cezariană și riscul crescut de alergii la copii

Adevarul despre nasterea prin cezariana si riscul crescut de alergii la copii

Adevărul despre nașterea prin cezariană și riscul crescut de alergii la copii

Un studiu recent a concluzionat că nașterea prin cezariană crește semnificativ șansele unui copil de a dezvolta alergii. Sugarii veniți pe lume prin această procedură au de cinci ori mai multe șanse de a deveni alergici la declanșatori comuni, cum ar fi praful sau animalele de companie. Un alt studiu publicat în revista "Pediatrics" a constatat că copiii născuți prin cezariană aveau un risc mai mare de a dezvolta alergii la ouă, lapte și alergii respiratorii.

Unii cercetători cred că diferențele în microbiomul intestinal al copiilor născuți prin cezariană și al celor născuți vaginal ar putea fi un factor important. În timpul nașterii vaginale, copilul este expus la microbiomul matern, care poate juca un rol important în dezvoltarea sistemului imunitar. În schimb, copiii născuți prin cezariană sunt expuși la alte tipuri de bacterii și pot avea un microbiom intestinal diferit.

➔ veti citi
Există cercetări care sugerează că există o corelație între nașterea prin cezariană și un risc mai mare de dezvoltare a alergiilor la copii.
Copiii sunt mai vulnerabili fiindca evita calatoria naturala prin canalul de nastere 
Expunerea timpurie la micro-organisme afecteaza dezvoltarea sistemului imunitar
Anual, numarul persoanelor care sufera de alergii creste cu 5%
Mai multe informatii despre alergiile la copii

Există cercetări care sugerează că există o corelație între nașterea prin cezariană și un risc mai mare de dezvoltare a alergiilor la copii.

Studiile au arătat că copiii născuți prin cezariană pot avea o bacterie intestinală diferită de cei născuți prin naștere vaginală, ceea ce poate duce la o dezvoltare diferită a sistemului lor imunitar.

Studiile sugerează că microbiomul intestinal al copiilor născuți prin cezariană poate fi afectat de mai mulți factori, cum ar fi administrarea antibioticelor și absența expunerii la bacteriile vaginale ale mamei în timpul nașterii. Aceste schimbări pot afecta dezvoltarea sistemului imunitar al copiilor și pot duce la un risc mai mare de dezvoltare a alergiilor.

Copiii sunt mai vulnerabili fiindca evita calatoria naturala prin canalul de nastere

Oamenii de stiinta cred ca, copiii sunt mai vulnerabili din cauza evitarii calatoriei prin canalul de nastere, care in mod normal, i-ar expune la bacteriile mamei lor. Descoperirea vine in sprijinul "ipotezei igienei", care face legatura intre alergiile din copilarie si conditiile de viata exagerat de curate din primele zile ale bebelusilor.

Citeste informatii pretioase aici Nou-născutul venit pe lume prin naștere naturală și cel care vine pe lume prin cezariană. Adaptarea la noua viață: 8 intrebări și răspunsuri de la medicul neonatolog

Copiii sunt mai vulnerabili din cauza evitarii calatoriei prin canalul de nastere, care in mod normal, i-ar expune la bacteriile mamei lor

Expunerea timpurie la micro-organisme afecteaza dezvoltarea sistemului imunitar

Cercetatorul Dr. Christine Cole Johnson , de la Spitalul Henry Ford din Detroit, Statele Unite, a declarat: "Aceasta avanseaza mai mult ipoteza de igiena ca expunerea timpurie la micro-organisme afecteaza dezvoltarea sistemului imunitar si debutul de alergii. Noi credem ca expunerea unui copil la bacteriile din canalul de nastere este un fapt care influenteaza intr-o masura majora sistemul lor imunitar."

expunerea timpurie la micro-organisme afecteaza dezvoltarea sistemului imunitar si debutul de alergii

Echipa Dr Johnson a studiat 1.258 de nou-nascuti si i-a evaluat la varstele de o luna, 6 luni, un an si doi ani. Au fost analizate cordonul ombilical si probele de scaun de la fiecare copil, impreuna cu probe de sange de la ambii parinti, laptele matern si praful din casa. Informatiile au fost, de asemenea, colectate din istoricul de alergie sau astm al fiecarei familii, expunerea la fumul de tutun, animalele de companie, bolile copilariei, utilizarea de medicamente, si aspecte ale sarcinii.

Rezultatele cercetarii au fost prezentate la reuniunea anuala a Academiei Americane de Alergi , Astm si Imunologie in San Antonio, Texas. Jumatate dintre toti copiii si adolescentii din Marea Britanie au experimentat alergii pana la implinirea a 18 ani.

Anual, numarul persoanelor care sufera de alergii creste cu 5%

In fiecare an, numarul persoanelor care sufera de alergii din Marea Britanie creste cu 5 la suta, din care jumatate sunt copii. Se estimeaza ca aproximativ 21 de milioane de adulti din Marea Britanie au cel putin o alergie. 10% dintre copiii si adultii pana in 45 de ani au doua sau mai multe alergii.

10% dintre copiii si adultii pana in 45 de ani au doua sau mai multe alergii

Maureen Jenkins, director de servicii clinice de caritate, a declarat: "In timpul unei nasteri naturale, copilul se deplaseaza incet in jos pe canalul de nastere, unde acesta inghite bacteriile normale, lucru care (s-a  demonstrat) il ajuta sa aiba un raspuns imunitar sanatos si il protejeaza impotriva alergiilor. In cazul unei operatii de cezariana, copilul nu are nici un contact cu canalul de nastere. In schimb, acesta este imediat scos dintr-un mediu steril, ceea ce inseamna ca sansele de a dezvolta alergii ar putea fi sporite."

Iată câteva exemple de studii care au găsit o posibilă corelație între nașterea prin cezariană și alergii la copii:

♦ Un studiu publicat în Journal of Allergy and Clinical Immunology a arătat că copiii născuți prin cezariană aveau un risc mai mare de a dezvolta astm și alergii alimentare decât cei născuți vaginal.

♦ Un alt studiu, publicat în revista Pediatrics, a constatat că copiii născuți prin cezariană aveau un risc mai mare de a dezvolta alergii la ouă, lapte și alergii respiratorii.

♦ Un studiu din 2018, publicat în revista Frontiers in Pediatrics, a arătat că copiii născuți prin cezariană aveau un risc mai mare de a dezvolta alergii la alune și nuci, comparativ cu cei născuți vaginal.

Citeste in continuare Cum influențează tipul de naștere formarea microbiotei intestinale a nou-născutului?

Aflati mai multe despre alergii aici:

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau: simptome si tratament

Alergiile la copil, cum le depistam si cum le tinem in frau: simptome si tratament

Alergiile au devenit un fenomen foarte des intalnit in randul copiilor. Cu toate acestea, ele nu sunt intotdeauna foarte usor de depistat, intrucat factorii alergeni sunt din ce in ce mai variati, iar…

Cum ne protejăm copiii de alergia la polen: simptome si sfaturi

Cum ne protejăm copiii de alergia la polen: simptome si sfaturi

Cunoscuta si sub denumirea de rinita alergica sau febra fanului, alergia la polenul de iarba este o afectiune foarte cunoscuta si foarte raspandita, ale carei simptome sunt cat se poate de suparatoare…

Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii

Prea multa curatenie duce la alergii si scaderea imunitatii

Dincolo de dezvoltarea alergiilor si a bolilor autoimune, exista un "vinovat"-surpriza: curatenia. Unul dintre scopurile secolului al XX-lea a fost lupta impotriva germenilor si a…

 

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

autor: autor: Desprecopii
Material revizuit de Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog, Haga, Olanda

Desprecopii.com -Toate drepturile rezervate (c) 2023

Referințe științifice:

1 The Microbiome - studiu publicat de Universitatea de Medicina Harvard https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/microbiome/
2 Neu J, Rushing J: Cesarean versus vaginal delivery: long-term infant outcomes and the hygiene hypothesis. Clin Perinatol 2011; 38: 321–331.
3 Gut microbiota of healthy Canadian infants: profiles by mode of delivery and infant diet at 4 months https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3602254/
4 C-Section Babies Are Missing Key Microbes https://www.scientificamerican.com/article/c-section-babies-are-missing-key-microbes/

Pistiner, M. et al. (2008). Cesarean delivery is associated with an increased risk of asthma and food allergies. Journal of Allergy and Clinical Immunology, 122(3), 517-523.

Huh, S.Y. et al. (2012). Delivery by caesarean section and risk of allergic diseases in Korean children. Pediatrics, 129(4), e824-e830.

Bager, P. et al. (2018). Cesarean delivery and risk of food allergy: The National Birth Cohort in Denmark. Frontiers in Pediatrics, 6, 1-9.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Alergii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII