Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

Cadouri potrivite pentru un copil cu autism

  • Copiii vad lumea altfel decat o vedem noi, adultii si acesta este un lucru arhicunoscut. Asa incat alegerea unui cadou pentru un copil s-ar putea sa fie pentru un adult o adevarata provocare. In cazul copiilor cu autism, aceasta provocare devine si mai intensa, deoarece este de notorietate faptul ca pentru acestia jucariile, cele mai indragite cadouri de catre copii, nu sunt simple obiecte de divertisment, ci pot deveni adevarate instrumente educationale atat in cadrul terapiilor, cat si in afara acestora.

Jucariile - instrumente educationale pentru copiii cu autism
Jocuri care folosesc creativitatea copilului
DVD-uri educationale si jocuri electronice
Cartile
Mingile
Jocul de sah (sau alte jocuri asemanatoare)
Puzzle
Seturi pentru diverse meserii
Jocuri cu plastilina
Jocurile video
Plusurile
Lego
Despre copiii cu autism, mai cititi:

Copiii, in general, vad lumea altfel decat o vedem noi, adultii si acesta este un lucru arhicunoscut. Asa incat alegerea unui cadou pentru un copil s-ar putea sa fie pentru un adult o adevarata provocare.
 

Jucariile - instrumente educationale pentru copiii cu autism

In cazul copiilor cu autism, aceasta provocare devine si mai intensa, deoarece este de notorietate faptul ca pentru acestia jucariile, cele mai indragite cadouri de catre copii, nu sunt simple obiecte de divertisment, ci pot deveni adevarate instrumente educationale atat in cadrul terapiilor, cat si in afara acestora.

Atunci cand vrei sa cumperi o jucarie pentru un copil cu autism, trebuie sa tii cont de stadiul lui de dezvoltare, precum si de nevoile lui educationale. De asemenea, este important ca jucaria respectiva sa ii incite interesul, pentru a-l tine ocupat, dar si pentru a-l face sa invete ceva din joaca. Ce jucarii sunt, asadar, potrivite pentru un copil cu autism? Iata cateva sugestii pe care specialistii in domeniu si parintii copiilor cu autism le recomanda:

Jocuri care folosesc creativitatea copilului

Seturile pentru pictura, pentru realizat tot felul de obiecte decorative etc., altfel spus jocuri care implica lucrul manual si solicita creativitatea copilului, reprezinta un cadou excelent pentru copilul cu autism. Pe langa faptul ca un astfel de joc ii solicita creativitatea, ii poate dezvolta si abilitatile de comunicare, fiind vorba de un joc care poate constitui o modalitate de petrecere a timpului liber in familie. Pentru fetite, de exemplu, seturile pentru confectionat bijuterii handmade sunt o idee foarte buna.

Arts & crafts

DVD-uri educationale si jocuri electronice

Sunt instrumente extrem de utile in educarea copiilor cu autism. Concepute ca niste jucarii, aceste obiecte pot constitui elemente de baza in educatia copilului, deoarece contin intr-o forma ludica tot felul de activitati potrivite pentru stadiul de dezvoltare si pentru problemele cu care se confrunta acesti copii.

Cartile

Pot fi un cadou excelent pentru copilul cu autism, fie ca este vorba despre carti cu tot felul de activitati, carti cu povesti sau poezii. Copiii mai mici sunt fascinati de rime, iar cei mai mari sunt adesea pasionati de istorie si de stiinte, ceea ce ii face sa descopere in carti un mod foarte placut de petrecere a timpului liber.

Mingile

Da, poate ca suna banal, dar o minge poate fi un cadou excelent pentru copilul cu autism, mai ales pentru cel de varsta mica. Ea devine o jucarie extreme de utila daca este folosita in tot felul de jocuri care sporesc abilitatile de interactiune sociala.

Jocul de sah (sau alte jocuri asemanatoare)

Aproape ca nu mai este nevoie de argumente. Dezvolta inteligenta, creativitatea si da curs preferintei pentru detalii pe care o au adesea copiii cu autism.

Jocul de sah

Puzzle 

Jocurile de puzzle sunt favoritele copiilor cu autism, cel putin din marturisirile parintilor. Imbinarea pieselor de puzzle ofera o senzatie de satisfactie tactila, iar modul in care imaginea prinde contur pe masura ce puzzle-ul este construit il face pe copil sa se bucure de intensitatea culorilor.

Seturi pentru diverse meserii

Trusa de doctor, costum de pompier, trusa de scule etc. sunt doar cateva exemple de astfel de seturi care presupun jocul de rol, extreme de util pentru copiii cu autism.

Jocuri cu plastilina

Plastilina in sine este un element ce poate fi foarte creative in jocurile copiilor. Exista si seturi pentru confectionat diverse modelaje. Pe langa stimularea creativitatii sunt stimulate si aptitudinile motorii ale mainilor.

Jocurile video

Ii ajuta pe copii sa invete si sa castige incredere in ei insisi. Trebuie insa alese cu grija, cum, de altfel, trebuie alese si pentru copiii fara probleme speciale.

Plusurile

Multi dintre copiii cu autism intampina dificultati in ceea ce priveste procesarea informatiei senzoriale. Unii copii sunt sensibili la atingere, in timp ce altii au o sensibilitate deosebita la sunete sau la lumina. Jucariile din plus, care scot diverse sunete sau au luminite pot fi foarte atractive pentru copii, mai ales pentru cei mai mici.

Lego

Indiferent ca este vorba de piese complicate sau simple,jocurile de tip lego se numara printre cele mai appreciate jucarii potrivite pentru copiii cu autism. Culorile intense, precums si experienta tactile pe care o presupune imbinarea pieselor reprezinta o modalitate extraordinara de stimulare pentru copil.

Mai multe informatii despre autism:

Bebelusii prematuri și riscul de autism

Bebelusii prematuri și riscul de autism

Bebelusii nascuti prematur, cu o greutate mica la nastere au un risc ridicat de autism. Faptul ca nasterea prematura si greutatea mica a bebelusului la nastere sunt factori de risc in ceea ce priveste…

Cand si cum spunem copilului ca este autist

Cand si cum spunem copilului ca este autist

Cand si cum spunem copilului ca este autist? Sunt mama unui copil autist. M-am tot gandit o vreme cum si cand ar fi cazul sa discut cu copilul meu despre autism. Am amanat deliberat acest moment de…

Semne ale autismului -  infografic

Semne ale autismului - infografic

Semne ale autismului - puse intr-un infografic.

 Forumuri specializate

Copii cu nevoi speciale Sunt ai nostri. Si au nevoie de mai multa intelegere si mai multa dragoste.

In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...

autor: redactor Anamaria Ghiban - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII