Pericolele ascunse in spray-urile deodorant

Pericolele ascunse in spray-urile deodorant

Pericolele ascunse in spray-urile deodorant

  • Aproximativ unul din trei adulti din Europa are o forma de boli alergice - astm, rinita sau eczema - si simptomele lor sunt usor agravate de produsele parfumate si exacerbate de produse chimice pe baza de aerosoli. Chiar si persoanele fara alergii pot fi sensibile la substantele chimice car se gasesc in produsele sau articolele de toaleta, se pot confrunta cu reactii la nivelul pielii, dificultati de respiratie, greata sau dureri de cap. Reactiile sunt mai rele atunci cand substantele chimice din aerosoli sunt inhalate. Inhalarea substantelor chimice din deodorantele aerosoli poate fi fatala.

Adolescentii (in special baietii) sunt in zona de risc ca urmare a utilizarii exagerate
Inhalarea substantelor chimice din deodorantele aerosoli poate fi fatala
Prima victima a acestui deodorant
Vaporii Canister pot provoca reactii cutanate, alergii si probleme cu inima
Cum poate cauza decesul inhalarea accidentala a produselor chimice din aerosoli?
A doua victima a deodorantelor

Adolescentii (in special baietii) sunt in zona de risc ca urmare a utilizarii exagerate

Treceti pe langa un adolescent si veti simti cu siguranta parfumul persistent al unui spray- deodorant pe care il lasa in urma lui. Potrivit unui studiu, 5 % dintre copii, incepand de la 11 ani, incep sa aiba constiinta parfumului propiului corp si folosesc deodorante in exces.

Potrivit revistelor de marketing, tinta de piata principala sunt copiii cu varste intre 13 si 18 ani,  si ca principali cumparatori, mamele. Deodorantul este atat de popular pe piata adolescentilor, incat anumiti profesori au ajuns sa se planga pe forumurile on line ca sunt nevoiti sa isi tina cursurile prin ceata deodorantului.
Ei bine, acest lucru se datoreaza si campaniilor agresive de marketing - care agreseaza vizual si auditiv pe televizoare - interesul companiilor producatoare de astfel de produse este urias iar publicul tinta - este foarte usor de convins.

Inhalarea substantelor chimice din deodorantele aerosoli poate fi fatala

Dar unii experti sunt ingrijorati ca adolescentii folosesc in exces deodorantele, avertizand ca inhalarea substantelor chimice din aerosoli poate provoca reactii alergice cutanate, astm si dificultati de respiratie. In cazuri foarte rare, ele pot declansa chiar probleme cardiace fatale.

Aproximativ unul din trei adulti din Europa si USA are o forma de boli alergice - astm, rinita sau eczema - si simptomele lor sunt usor agravate de produsele parfumate si exacerbate de produse chimice pe baza de aerosoli. Chiar si persoanele fara alergii pot fi sensibile la substantele chimice car se gasesc in produsele sau articolele de toaleta, se pot confrunta cu reactii la nivelul pielii, dificultati de respiratie, greata sau dureri de cap. Reactiile sunt mai rele atunci cand substantele chimice din aerosoli sunt inhalate.

Dr. Peter Dingle, un om de stiinta, toxicolog al mediului, a declarat: "Etichetele de pe deodorantele cu aerosoli ne instruiesc sa nu le folosim in spatii inchise, dar sunt sigur ca marea majoritate a consumatorilor din Marea Britanie nu le vor folosi afara. Probabil ca ei le folosesc in baie, cu usa inchisa - si asta e spatiu inchis. In mijlocul iernii de altfel, este prea putin probabil sa aiba o fereastra deschisa. Tinerii, de obicei, pulverizeaza deodorantele pe tot corpul; daca cititi eticheta, este exact ceea ce nu suntem sfatuiti sa facem. Imaginea de sine si felul in care miros sunt foarte importante pentru adolescenti, si exista chiar presiuni de la egal la egal in sensul folosirii acestor produse".

Prima victima a acestui deodorant

Familia Capewell din MArea Britanie isi va aminti de acest lucru tot restul vietii lor. Jonathan Capewell avea doar 16 ani cand a murit in urma unui atac de cord, in dormitorul casei sale din Oldham, Greater Manchester. In varsta de 17 de ani, sora lui, Natalie, l-a gasit intins pe podeaua din dormitorul sau. "Cand am ajuns la spital, ei inca mai incercau sa-l resusciteze" isi aminteste tatal lui Jonathan, declarand decesul dupa aprox. 10 minute mai tarziu. "Am fost socat. Nu a fost nici un avertisment. Medicii ne-au intrebat daca avea probleme cu inima, dar nu a avut nimic de genul acesta. A fost un copil perfect normal, sanatos."

Vaporii Canister pot provoca reactii cutanate, alergii si probleme cu inima

O examinare post-mortem a aratat ca sangele lui Jonathan continea de 10 ori valoarea letala de butan si propan. Gazele sunt utilizate drept carburanti de aerosoli si se pare ca ele s-au acumulat in corpul sau timp de mai multe luni.

Legistul a crezut la inceput ca adolescentul folosea abuziv solventul pentru a se droga, dar toti cei care l-au cunoscut au exclus aceasta ipoteza. Mama baiatului spune: "investigatorul legist a verificat toti aerosolii din casa, dar nu a gasit niciun semn de abuz. El a ajuns la concluzia ca Jonathan nu abuza de ei." Ancheta s-a indreptat inspre utilizarea abuziva a deodorantelor, obicei al baiatului.

"Avea 16 ani, iar corpul lui era in schimbare. Incepuse sa transpire din ce i ce mai mult si sa se ingrijoreze de acest lucru. Obisnuia sa faca 2-3 dusuri pe zi. Dupa dus, isi dadea cu deodorant - spray pe tot corpul, chiar si in par, iar baia lui era cea mica camera din casa. Era un pic obsedat de deodorante, avea vreo 6. Uneori, simteam mirosul pana la parter, si glumeam: te parfumezi sau il mananci?" Medicul legist, Barrie Williams, a decis ca moartea lui Jonathan a fost accidentala, concluzionand: "tanarul in varsta de 16 ani, perfect sanatos, care a exagerat cu folosirea antiperspirantelor. Spatiul in care le folosea era destul de mic fata de cel mentionat in sfatul de pe recipient".

Cum poate cauza decesul inhalarea accidentala a produselor chimice din aerosoli?

Principala cauza de deces este sufocarea, cunoscuta sub numele de hipoxie. In cazul in care nu oxigenul este cel inspirat, ci produsele chimice, se produce sufocarea si inima se opreste.

Dupa ancheta parintii copilului decedat au luptat pentru a se impaca cu moartea lui Jonathan: "Fiica mea se invinovateste, deoarece ea era acasa cand s-a intamplat, desi nu ar fi putut sa faca nimic", spune Keith. "M-am intors la locul de munca; lucrez ca manager al unui depozit, dar, de fiecare data cand suna telefonul, mainile imi incep sa tremure si sunt dusa cu gandul inapoi, la acea zi, asteptand vesti proaste. A trebuit sa renunt". Au trecut 2 ani inainte de a putea sa lucrez din nou. El adauga: "A fost foarte greu sa ma obisnuiesc cu ideea - Jonathan avea doar 16 ani si nici macar nu isi incepuse viata".

A doua victima a deodorantelor

Daniel Hurley avea doar 12 ani atunci cand s-a prabusit dupa utilizarea unui spray-deodorant in  baie, in casa lui. El a murit in spital, cinci zile mai tarziu, in ianuarie 2008. Medicul legist a spus parintilor sai ca decesul sau a fost cauzat de "o aritmie cardiaca, prin expunerea exacerbata la solventi". Se parea ca Daniel avea o aritmie cardiaca preexistenta, necunoscuta, iar solventii din aerosolii din deodorant au declansat colapsul total.

Daniel Hurley

Exista mai multe avertismente referitoare la spray-urile deodorant. Utilizatorii sunt sfatuiti sa utilizeze in rafale scurte, in spatii bine aerisite, se evite pulverizarea prelungita si "a nu se lasa la indemana copiilor".

Asociatia Britanica a Producatorilor de Aerosoli (BAMA) spune ca produsele cu propulsoare cu aerosoli de uz casnic au fost folosite in conditii de siguranta de 40 de ani si ca 600 de milioane de recipiente cu aerosoli sunt folosite in fiecare an in Marea Britanie. Asociatia a efectuat cercetari pe cont propriu, dupa moartea lui Jonathan Capewell, dar spune ca a fost "in imposibilitatea de a reproduce conditiile care ar putea duce la efecte daunatoare sau fatale din pulverizarea excesiva a produselor de aerosoli intr-un spatiu inchis".

Dr. Dingle spune: "Nu este in regula pentru autoritati sa spuna: E in regula, exista un avertisment pe partea din spate a cutiei! Daca doi copii au murit din pulverizarea unui deodorant intr-un spatiu inchis, vor mai fi si altii, fara numar, de acum incolo. Trebuie sa mai avem un alt deces inainte ca autoritatile sa actioneze? As sfatui tinerii sa foloseasca deodorantele cu bila, de preferinta cele bio".

Familia Capewells face, de asemenea, apel la o mai buna avertizare si constientizare a riscului folosirii deodorantelor cu aerolosi: "Cel mai tanar fiu al nostru, Nathan, avea 4 ani cand Jonathan a decedat; in momentul in care a fost suficient de mare ca sa foloseasca deodorante, am "trambitat" inspre el ca trebuie sa deschida ferestrele, si sa-l foloseasca in jeturi scurte. Are 20 de ani acum, si face asta de cate ori foloseste deodorantul cu aerosoli" spune Keith. "As vrea sa vad avertismentele  pe partea din fata a cutiei, cum sunt cele pentru tigari si alcool. Pentru ca stim ca deodorantele pot fi la fel de fatale".

Mai cititi si urmatoarele:

20 de alergeni din jurul nostru pe care trebuie să-i cunoști - iar unii chiar te vor surprinde

20 de alergeni din jurul nostru pe care trebuie să-i cunoști - iar unii chiar te vor surprinde

Alergenii sunt proteine comune din mediul nostru, inofensive pentru cei mai multi oameni, dar potential periculoase pentru viata celor care au alergii. Ei sunt prezenti in casele si in gradinile…

Sucurile maresc riscul de cancer pancreatic

Sucurile maresc riscul de cancer pancreatic

Faptul ca sucurile nu sunt tocmai cea mai potrivita modalitate de hidratare pe timpul verii este arhicunoscut. Se stie ca bauturile carbogazoase sau nu, care contin arome asemanatoare celor de…

9 conceptii gresite despre alunite si melanom

9 conceptii gresite despre alunite si melanom

Se stie de ceva timp ca nu ne putem juca cand vine vorba de alunite. O data pe an, este necesar sa vedem un dermatolog pentru a ne asigura ca aceste "semne" sunt benigne. Cu toate acestea,…

  Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.


autor: Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate desprecopii.com (c) 2014
 
stire BBC  - documetare WebMD

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII