Bebelușul refuză sânul: Iată care sunt 8 cauze și cum abordăm situația

Bebelusul refuza sanul: Iata care sunt 8 cauze si cum abordam situatia

Bebelușul refuză sânul: Iată care sunt 8 cauze și cum abordăm situația

Bebelușul refuză sânul? Ce pot să fac? Aceasta este o întrebare cu care se confruntă fiecare mămică în timpul alăptării.

Greva suptului este un mod special al bebelușului de a protesta. El poate semnifica de fapt un anumit disconfort al bebelușului. Este foarte important ca mămicile să știe că acest lucru se poate întâmpla și că refuzul sânului nu durează foarte mult.

De ce refuza bebelusul sanul?
Cauze care pot duce la refuzul sanului de catre bebelus
Bebelusul refuza sanul? Iata 8 motive serioase, explicate pe larg
Cand bebelusul refuza sanul  - Ce spun mamicile de la Desprecopii
Din experienta mamicilor despre refuzul sanului de catre bebelus
Care este cheia succesului alaptarii?
Despre alaptare, merita sa cititi
Ghid de alaptare
Grupuri de suport - pentru alaptare pe Comunitatea DC
Pentru suport, mereu la indemna, forumul mamicilor incepatoare 

De ce refuza bebelusul sanul?

Multe mamici se intreaba la un moment dat pe sectiunea de intrebari de la Desprecopii - de ce refuza bebe sanul. EI bine, greva suptului este un mod special de al bebelusului de a protesta. El poate semnifica de fapt un anume discomfort al bebelusului. Este foarte important ca mamicile sa stie ca acest lucru se poate intampla si ca refuzul sanului nu dureaza foarte mult.

Cauze care pot duce la refuzul sanului de catre bebelus

- eruptia dentara la bebelus
- schimbarea parfumului sau deodorantului mamicii (si chiar sapunului)
- oboseala bebelusului
- zgomote care distrag bebelusul
- dureri in gat ale bebelusului
- utilizarea in exces a suzetei
- introducerea biberonului cu laptic artificial  / despre greva suptului cititi aici pe larg.

Desigur este important de observat daca bebelusul refuza toate mesele sau doar unele, daca e o criza de mofturosenie sau daca nu e cumva bolnavior. Daca acest refuz al sanului continua - e bine de mers la medic pentru a exclude alte boli. 

Bebelusul refuza sanul? Iata 8 motive serioase, explicate pe larg

Bebelusul refuza sanul? Poate ca nu ii place ce ai mancat

Bebelusul refuza sanul? Eruptia dentara ar putea fi cauza

Bebelusul refuza sanul? Durerile de urechi ar putea fi cauza

Bebelusul refuza sanul? Modificarile hormonale ale mamei pot fi cauza

Bebelusul refuza sanul? O cauza ar putea fi reflexul lent de ejectie al laptelui matern

Bebelusul refuza sanul? Ar putea fi din cauza unor afte care fac suptul dureros

Bebelusul refuza sanul? Poate are o raceala si nu poate respira bine - iata ce ai de facut

Cand bebelusul refuza sanul pentru ca are alte preocupari - iata ce solutie ai

alaptare
 

Cand bebelusul refuza sanul  - Ce spun mamicile de la Desprecopii:

-- Poate ai mancat/baut tu ceva si s-a modificat gustul laptelui. Poate fetita are afte in gura sau un inceput de rosu in gat; suptul ii provoaca dureri mult mai mari in gurita decat trasul laptelui prin tetina. Se intampla, foarte rar ce-i drept, ca inca de la 3-4 luni sa inceapa eruptia dentara (primul dintisor); chiar daca aparent gingia nu este rosie si umflata, dintisorul incepe sa creasca in maxilar, asadar bb are dureri

sfat : daca spui ca ai laptic suficient, ia in calcul varianta mulsului si congeleaza-ti laptele, exista recipiente speciale; in felul acesta iti vei mentine cat de cat nivelul lactatiei, pana bebelusa va reveni la programul ei normal de papa; cu cat sari peste mai multe alaptari, cu atat iti va scadea productia de lapte chiar daca ai oroare de pompa, mai bine da-i lapticul tau muls, pus in biberon, decat sa-i dai lapte formula...

inca o intrebare : esti cumva in timpul ciclului menstrual sau ai inceput sa iei recent anticonceptionale ? faci in acest moment vreun tratament sau iei suplimente alimentare, vitamine, etc. ? / autor: corinadani

-- la noi a incepuet mai ales seara cand era foarte obosit, nu mai putea sa suga de oboseala si practic ii era si foame si somn in acelasi timp. Incetul cu incetul am incercat sa prind momentele in care nu ii era suficient de somn ca sa planga, dar ii era deja foame si i-am tinut programul. Dupa cateva zile problema a fost rezolvata. Au fost apoi zile in care refuza anumite mese fara motiv, caci era odihnit, intorcea capul in alta parte, eu stateam langa el in pat si asteptam pana cand dorea sa suga, am stat ore in sir langa copil in perioada aceea, nu faceam nimic altceva, am vrut sa se rezolve asta. Eu nu i-am dat biberon, deci nu puneam pe seama biberonului aceasta greva.
In concluzie, ce a mers la noi: stat cat mai mult langa copil, piele pe piele, am dormit cu el in brate si i-am oferit san cand a dorit si in somn si treaz, am evitat sa il alaptez cand e foarte obosit, i-am respectat rutina zilnica. Acum totul e ok. (autor:  Ignatica)

-- Incearca sa o alaptezi si noaptea, in somn. La noi asta a functionat. Aceasta "greva" a durat cam 10 zile din ce imi amintesc eu, doar ca ea urla cand vedea sanul, deloc nu vroia sa puna gura pe el.. Taaare frustrant. Am ajuns la pompa, tocmai ca sa nu pierd laptele, si, repet, alaptat in somn. Mult succes si.... eu as renunta la laptele praf. Ma gandesc ca, in elul asta, stie ca are solutie de scapare daca face "figuri" la san. Plus ca iti scade si tie productia de lapte. (autor Bebebeca)

-- Multi bebelusi refuza sanul cind sunt mamicile la ciclu,stiu de la mai multe prietene,papusica mea cind mi-a venit(la 8 luni prima oara) a supt la fel ca inainte dar depinde de fiecare bb. Nu renunta sa-i dai san,pune-o cit mai des si nu-i da biberon ca exista riscul sa nu mai vrea san deloc. Mulge-te si da-i cu lingurita sau cu seringa. Eu te inteleg perfect pt ca si papusica mea a refuzat sanul cind avea 9 saptamini iar eu plingeam ca nu stiam din ce cauza si pt ca vroiam sa o alaptez cit mai mult. Atunci eu am insistat f mult sa suga,ii bagam eu tita in gurita chiar daca nu vroia,ii schimbam pozitia in care o alaptam ca ma gindeam ca poate o durea urechea sau o incomodeaza ceva,dar ea tot refuza,ma mulgeam eu inainte ca sa nu aiba prea mare presiune laptele ca si la asta m-am gindit a fi un motiv posibil. Pina la urma,dupa citeva zile groaznice in care ea nu papa mai nimic a inceput sa suga la fel ca inainte. Nu stiu ce o fi fost in capsorul ei micut atunci de nu a mai vrut titi dar pina la urma si-a revenit si pina acum niciodata nu a mai refuzat titica,acum e innebunita dupa ea. Pupici pt papusica ta si sper sa te ajute putin ce ti-am scris aici si sa inceapa sa pape. autor: Adriana

Cititi din experienta mamicilor despre refuzul sanului de catre bebelus:

Bebelusa refuza sanul

Refuz de san fara sa-l guste la 2 luni

 
Care este cheia succesului alaptarii?

Cheia succesului in ceea ce priveste alaptatul corect tine de modul in care bebelusul reuseste sa se prinda de san. Acesta trebuie sa prinda cu gura o suprafata cat mai mare, astfel incat mameonul sa fie pozitionat cat mai adanc in gurita lui, iar limba si gingiile sa preseze pe areola pentru a stimula venirea laptelui. Este foarte imprtant ca bebelusul sa prinda cu gurita si o parte din areola, nu doar mamelonul. Daca suge doar din mamelon, cantitatea de lapte va fi foarte mica si, in plus, se vor produce rani in jurul acestuia.

Daca bebelusul nu pare sa reuseasca sa invete imediat tehnica suptului, nu dispera. Incearca de mai multe ori, pentru ca in cele din urma, impreuna, veti reusi! Daca vezi ca suge in gol, ca nu inghite sau ca da din cap si se enerveaza, baga-i usor degetul in gura, pentru a opri suptul si a-l desprinde de san, apoi reia intreaga procedura pentru a-l prinde corect la san. Nu te descuraja! Apeleaza la ajutor de specialitate daca simti nevoia, dar, mai ales, incearca sa iti pastrezi calmul si sa nu uiti ca, dincolo de hrana propriu-zisa, alaptatul ar trebui sa fie unul dintre cele mai intime si mai tandre momente pe care le imparti cu bebelusul tau.

Pozitii de alaptare: Ghid Complet

pozitii alaptare

Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele  mai bune.

Desigur, ca tanara mamica, veti fi asaltata cu sfaturi despre cea mai buna pozitie de alaptare (asta pentru ca orice mamica care a alaptat se considera specialist in alaptare :) - dar, desigur, urmeaza ca si tu mamico si bebelusul tau sa descoperiti toate secretele alaptarii. Succes!

Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare.

Probleme in alaptare

Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Cele mai mari provocari ale alaptarii
Sfarcurile ma ustura de fiecare data cand alaptez - ce sa fac?
Mastita si blocarea ductelor sanului
De ce bebelusul refuza sanul?
15 probleme de alaptare si solutiile lor (video)

Alimentatia mamei in timpul alaptarii

Plante care pot sa scada productia de lapte matern
Plante aromatice care pot fi daunatoare pentru mama si copil in timpul alaptarii
Ce mananca mama cand alapteaza?
Super alimente pentru mamici care alapteaza
Alaptarea si alcoolul
Alimentatia mamicilor care alapteaza poate influenta laptele
15 Alimente de evitat in timpul alaptarii
Pilulele pentru stimularea lactatiei

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com:

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.co exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

 Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor: Milena Sadova, Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Dumitru Roxana
    Dumitru Roxanatrimis la 6/8/2018

    Belusul meu refuza sânu drept și nu înțeleg DC... Pana acum îl lua dar acum îl refuza... Când îl pun la sânu drept zici ca îl pun pe ace leșina de plâns... Când îl pun la sânu stâng se liniștește... Din ce cauza ar putea face asa???

    Raspunde la acest comentariu
    • Laura georgescu
      Laura georgescu trimis la 2/10/2023

      Bebelusul meu in varsta se o luna aproape mereu cand il pun la san mÃ"žÃ†"™nâncÃ"žÃ†"™ 2-3 minute si dupa incepe sa se tragÃ"žÃ†"™ sa urle ,incerc sa il pun iar la san dar el se zbate da din cap si plânge nu prea stiu exact ce sa fac ,daca ma poate ajuta cineva cu un sfat ??

    • Elisabeta
      Elisabeta trimis la 15/3/2023

      Buna, si mie mi se intampla La fel. Ce cauze ar putea fi?

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII