Disfazia la copil: simptome și sfatul psihologului

Disfazia la copil: simptome si sfatul psihologului

Disfazia la copil: simptome și sfatul psihologului

Disfazia este o tulburare a dezvoltării limbajului la copii, care afectează capacitatea acestora de a înțelege și de a utiliza cuvintele, propozițiile și expresiile verbale în mod corespunzător.

DIsfazia unui copil isi arata primele semne in jurul varstei de 3 ani. Parintii pot obserca ca micutul vorbeste foarte putin insa incearca sa gaseasca diverse strategii pentru a se face inteles. Arata cu degetul, face diverse gesturi pentru a se face inteles sau - dimpotriva, vorbeste mult insa nu se poate face inteles.

Ce este disfazia
Primele semne ale disfaziei
Ce e de facut
Ce spun mamicile despre disfazia copilul si ce experiente au avut
 

Ce este disfazia

Disfazia este o tulburare a dezvoltării limbajului la copii, care afectează capacitatea acestora de a înțelege și de a utiliza cuvintele, propozițiile și expresiile verbale în mod corespunzător. Copiii cu disfazie pot avea dificultăți în pronunțarea cuvintelor, în găsirea cuvintelor potrivite pentru a exprima idei și în înțelegerea limbajului vorbit de către alții.

Disfazia poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv ereditate, tulburări neurologice sau traumatisme cerebrale, și poate fi clasificată în funcție de simptomele și severitatea sa. Uneori, copiii cu disfazie pot avea și alte tulburări ale dezvoltării, cum ar fi tulburări de spectru autist sau ADHD.

Este important ca copiii cu disfazie să primească evaluări și tratamente adecvate pentru a le ajuta să-și dezvolte abilitățile de limbaj și de comunicare. Tratamentele pot include terapie de vorbire și de limbaj, intervenții comportamentale și terapii medicale, în funcție de nevoile individuale ale fiecărui copil.

Primele semne ale disfaziei

Primele semne ale disfaziei se pot constata in jurul varstei de 3 ani. Parintii pot obserca ca micutul vorbeste foarte putin insa incearca sa gaseasca diverse strategii pentru a se face inteles. Arata cu degetul, face diverse gesturi pentru a se face inteles sau - dimpotriva, vorbeste mult insa nu se poate face inteles.

Astfel spune fapol in loc de vapor, cas in log de gras - si nu respecta locul cuvintelor in propozitie.

 cititi pe larg: Cand copilul nu vorbeste 

Ce e de facut

Primul sfat cand se constata astfel de probleme v-il poate da un logoped. Acesta poata ajuta copilul sa invete diferenta dintre sunete. Nu incerca tu, ca parinte, sa obligi copilul sa repete anumite cuvinte sau sunete pentru ca acest lucru il poate frustra.

Primul sfat il poate da un logoped

Ce spun mamicile despre disfazia copilul si ce experiente au avut

 "Dragele mele, dupa inca 4 luni,copilasul meu este la acelasi stadiu,adica nu vrea sa vorbeasca.
L-am dus pentru prima data azi la neuropsihiatru,si i-a pus diagnosticul de"Disfazie de dezvoltare de tip expresiv",si i-a dat copilului Piritinol ce trebuie sa le ia de 2 ori/zi timp de o luna,dupa care iar consult.
Vreau sa va intreb despre acest medicament,sunt mamici care au dat copiilor lor acest medicament? au evoluat in bine copiii?
Psihologul a spus ca ar trebui noi,ca parinti sa nu mai reactionam la tot ce vrea sa ne ceara,sa il determinam cumva sa vorbeasca." autor: cezara

 "Eu am un nepot (fiul unei verisoare) care nu a vorbit pana la 4 ani; toata lumea ii spunea sa mearga cu el la dr.dar ea nu vroia...cred ca nu putea sa accepte faptul ca fiul ei are o problema
si a fost cu el la dr. pana la urma....a fost la psiholog si a i-a spus ca se pare ca atunci cand avea copilul 1 an si jumate, cand s-a taiat la manuta (i s-a spart un pahar in mana) si l-au dus la spital si l-au cusut (s-a taiat destul de grav) a avut un soc (a si lesinat) si asta l-a marcat ...era in perioada cand incepuse sa vorbeasca...ei...el de atunci nu a mai vorbit...scotea niste sunete...niste bolboroseli...si atat
logopedul a confirmat ca nu are probleme fizice...si sa-l duca la psiholog...cum a si facut
in toamna face 5 ani si de vreun an merge cu el lunar la psiholog si pot sa spun ca a inceput sa vorbeasca (copii de pe strada zic ca el vorbeste in alta limba...zicea ceva de genul biji biji si acum roseste cuvinte aproape clar, spune poezii, ce mai...a inceput sa vorbeasca normal)
in plus, merge cu el la Biserica in fiecare duminica si sta la slujba,apoi il impartaseste
doar am vrut sa-ti expun o alta problema similara...concluziile le tragi tu singura" autor: lilina

 "Prietenea mea cea mai buna are un baietel de 5 ani care nu vorbeste. A fost diagnosticat cu tulburare pervaziva de dezvoltare. Din ce am citit si eu pe net acest diagnostic e tot din spectrul autismului desi nu chiar atat de grav. A fost la nenumarate teste si medici.

Semne ale autismului -  infografic

Semne ale autismului - infografic

Semne ale autismului - puse intr-un infografic.

Am senzatia uneori ca au renuntat. Departe de medici buni si o gradinita care sa poate lucra cu el, cred ca sansele sa se recupereze de la sine fara sa lucreze cu el foarte mult, sunt tare mici.
E un copil vesel care rade si care te ia in brate dar care nu se joaca si care are niste accese de furie groaznice atunci cand nu i se da ceea ce ar vrea el ( neputand comunica incepe sa tzipe si sa se bata cu pumnii in cap). Isi flutura mainile intr-un gest repetitiv si activitatea lui este privitul in gol....
Nu stiu cum as putea sa o ajut. A trecut un an de la divort, e demoralizata si cazuta psihic si intr-un gest de autoaparare prefera sa nu discute cu nimeni." - autor: cami30

 "Si eu am avut probl cu baietelul meu care are 4 ani acum. La 2 ani si 2 luni ne-am dus cu el la un neuropshiatru pentru ca nu spunea nici un cuvint si era si foarte agitat. Dupa citeva intrebari despre cum a decurs sarcina, nasterea, despre copil citeva lucruri,i-a pus diagnosticul"intirziere in dezv limbajului cu note autiste" si ne-a dat un tratament. Nici nu stiu cum am iesit din cabinet, am simtit ca se prabuseste cerul pe mine numai la auzul cuv" autist".Nu am urmat trat am mai fost si la alti asa zisi specialisti, am mers chiar si la un bioenergoterapeut care ne-a sfatuit sa lasam copilul in pace ca n-are nimic. Nu am fost de acord cu tratamentul medicamentos dar acum cred ca sint cazuri in care isi are si el rolul lui. L-am dus la logoped, l-am dus si la gradinita pe la 2 ani si jumatate intr-o grupa cu copii mai mari, l-am lasat si la parintii mei la tara( unde chiar a facut progrese pt ca statea toata ziua afara, fara televizor, avea si copii care-l bagau in seama). Dar de cind ii dau tratament chiar s-a schimbat f mult, a inceput sa formeze propozitii, acum spune si poezii cind are el chef, ii place sa-i citesc povesti iar inainte n-avea rabdare nici sa-i spun ce e pe pagina darmite sa-i si citesc.
Din pacate insa e f greu sa gasesti specialistul potrivit pt copilul tau, pt ca cine unora li s-a parut o persoana deosebita tie iti poate parea ciudata." autor: aryna

 "Si noi am avut aceeasi problema, Amos nu vorbea foarte clar si nici vocabular foarte bogat nu avea.
Eu am sa va spun pasii pe care i-am urmat noi si acum copilul vorbeste. In primul rand am facut control ORL unde s-a descoperit ca nu auzea bine din cauza ca avea apa in urechi iar acesta este unul dintre motivele pentru care nu vorbea corect, pentru ca nu auzea bine cuvintele. Apoi psiholog si logoped. Psiholog pentru evaluarea lui sa verifice daca exista si alta problema in afara de vorbire, dar totul este perfect la el , i-au facut IQ, acum un an avea 95, adica din punctul asta de vedere este un copil normal. La logoped mergeam in fiecare saptamana, sedinte de 45 min, iar eu asistam la toate sedintele si primeam "tema" pentru acasa sa lucrez cu el. Asadar, aveam diverse planse cu poze si alaturi cartonase cu aceleasi desene de pe planse. Trageam carti cu randul, in joaca, cand eu, cand Amos si il intrebam ce e in desen. Trebuiesc facute propozitii scurte si clare. De ex. " Copilul sta pe scaun" si pus cartonasul pe plansa, acolo unde copilul sta pe scaun. Atunci cand eram in bucatarie si nu numai, orice faceam ii explicam clar in propozitii scurte. Acum deja merge la o gradinita pentru copii cu probleme de vorbire, unde se lucreaza intens cu el si deja vorbeste bine.
Parerea mea este ca medicamentele nu ajuta, iar eu perosnal nu sunt deloc de acord cu tratamentul medicamentos, sunt si alte metode, trebuie doar foarte multa rabdare si mult exercitiu.
 Multa bafta si sa auzim numai de bine."  autor: safir

>> Mai multe detalii la topicul de pe forum Nu vorbeste la 3 ani,ce sa fac cu el?

Sfatul de la Desprecopii.com

Daca puiul dumneavoastra face progrese dupa ce aplicati aceste sfaturi, cititi subiecte de pe forumul Desprecopii - ele contin sfaturi si experiente ale parintilor care trec prin aceleasi probleme cu copilul lor: Succes!

baiatul meu nu vorbeste
Razvan nu vorbeste!
Fetita 1.6 ani nu vorbeste :((
arata cu degetul, dar nu vorbeste
nu vorbeste la 3 ani,ce sa fac cu el? - 2
Nu vorbeste sa imi fac griji? 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 

referinte: positive-parenting-ally.com, psychologytoday.com - 2023
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Ema T
    Ema Ttrimis la 10/6/2016

    Fiica mea nu a vorbit pana la 3-4 ani. Eu tot la fel. Eu am fost diagnosticata cu deficiente de intelegere, iar fica-mea ca afazica. Amandoua diagnosticele au fost total gresite. Bunica-mea (mama tatalui meu), fiind assitenta medicala, i-a catalogat pe medicii aia ca imbecili si i-a spus lui tata sa nu indrazneasca sa ma indopae cu medicamente si sa ma lase in pace ca n-am nimic, ca trebuie doar rabdare cu mine si sa nu mai rada de mine, Ca si el a facut la fel si de aia tot a terminat o facultate singur. Si a avut dreptate. La fel am facut si eu cu a mea. Si eu si fica mea (care acum este mare) suntem titrate, terminand studiile cu brio. Nu vroia sa vorbeasca decat inganand si aratand cu degetul, iar cand nu primaeu ce vroia incepea sa tipe. Cand tipa, nu-i bagam in seama, Dupa un timp, eu am realizat ca de fapt doar fac crize de personalitate specifice varstei, iarei au realizat ca cu asa comportament nu realizeaza nimic. Sunt anumiti copii care nu vor sa vorbeasca pana nu sunt siguri de ei, mai ales daca in perioada de 1-2 ani, cei din jurul lor iit to ingana si rad de ei. Iar cand incep sa vorbeasca vorbesc direct in 2 limbi (in cazul meu romana si poloneza), iar in cazul ficei mele romana si germana). de la bunica mea am invatat ca intr-un final comportamentul copilului este dependend de gandurile si comportamentul mamemi (in special), iar copilul va afisa atitudinea pe care mama o are chiar si in subconstient (mai ales copilul pana in 4-5 ani) Daca mama intra in disperare nici un medicament sau tratament din lume nu poate ajuta si chiar poate imbolnavi si un copil sanatos. Nu spun ca e usor, nu e usor, dar din experienta mea si a celor din familia mea o atitudine calma, de supravietuitor si de normalitate face cat 1000 de doctori specialisti. Si spre stiinta Einstein a fost dislexic si cutoate acestea e Einstein si a avut o viata plina. Nu-i hotarati din start verdictul copilului. Fiecare realitate poate fi privita si testata din alt unghi.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII