Când bebelușul are păduchi: ce facem și cum procedăm

Cand bebelusul are paduchi: ce facem si cum procedam

Când bebelușul are păduchi: ce facem și cum procedăm

Ce facem dacă bebelusul are păduchi? Este cu sigurantă o intrebare incomodă, insă ea nu este deloc retorică.

Spre disperarea parintilor, copiii mici sunt cei mai vulnerabili in ceea ce priveste invazia parazitilor care se adapostesc in podoaba capilara. Si asta, in primul rand, datorita colectivitatii (scoala, gradinita, cresa etc.). Fara sa tina cont de varsta sau de alte trasaturi, paduchii se raspandesc uluitor de repede si pot sa-si faca cuib oricand in buclele superbe ale copilului tau...

Toti copiii pot avea paduchi, indiferent de varsta?
Cat timp poate avea paduchi un bebelus?
Ce trebuie sa faci imediat, atunci cand iti dai seama ca bebelusul tau are paduchi?
Produsele pentru deparazitare de paduchi pot fi folosite in cazul bebelusilor?
Exista solutii naturale pentru a scapa de paduchi, pentru a le evita pe cele toxice?
Exista factori care favorizeaza inmultirea paduchilor?
Ce trebuie facut pentru a-l proteja pe bebelus atunci atunci cand cineva din familie are paduchi?
Personalul de la gradinita sau de la cresa are dreptul de a interzice aducerea bebelusului in colectivitate daca acesta are paduchi?

Nu fa din asta o tragedie - se poate intampla ORICUI

Este cu siguranta o intrebare incomoda, insa ea nu este deloc retorica. Spre disperarea parintilor, copiii mici sunt cei mai vulnerabili in ceea ce priveste invazia parazitilor care se adapostesc in podoaba capilara. Si asta, in primul rand, datorita colectivitatii (scoala, gradinita, cresa etc.). Fara sa tina cont de varsta sau de alte trasaturi, paduchii se raspandesc uluitor de repede si pot sa-si faca cuib oricand in buclele superbe ale copilului tau. Incearca sa nu faci din asta o tragedie, se poate intampla oricui! Tot ce trebuie sa faci este sa tratezi cu maxima seriozitate problema, din punct de vedere medical. Invinge-ti sentimentul de jena pe care s-ar putea sa il ai in momentul in care constati ca te afli in situatia incomoda de a-ti scapa copilul de paduchi si ia masurile necesare imediat. Iata mai jos o lista cu raspunsurile la cateva intrebari care iti vor trece probabil prin minte:

Toti copiii pot avea paduchi, indiferent de varsta?

Da! Singura conditie pentru ca paduchii sa isi faca casa in podoaba capilara a copilului tau este ca acesta sa aiba par. In principiu, paduchii se iau prin contact direct, cu parul altcuiva. Nu sar, nu zboara, nu inoata in apa de baie. Totusi, ei pot supravietui si cateva zile departe de parul cuiva, astfel incat pot fi luati prin contactul cu o caciula sau cu un pieptene utilizat de o persoana care are paduchi.

Cat timp poate avea paduchi un bebelus?

Fara tratament, paduchii traiesc intre 6 si 8 saptamani. In acest timp insa femelele produc de la 4 la 10 lindeni (oua de paduchi) pe zi, care se vor transforma in paduchi dupa 7 – 10 zile si vor deveni adulti in 15 zile, perpetuand astfel ciclul de viata. Asadar, trebuie sa actionezi imediat pentru a scapa de acesti paraziti insuportabili.

Ce trebuie sa faci imediat, atunci cand iti dai seama ca bebelusul tau are paduchi?

Pe langa tratamentul specific, se impun anumite masuri de igiena suplimentare:

- Ceilalti membri ai familiei trebuie verificati cu atentie, pentru a avea daca nu sunt si ei contaminati (se verifica mai ales zona de la ceafa, de la tample si din frunte), cu ajutorul unui pieptene special, ce trebuie schimbat sau foarte bine curatat cu apa si cu otet de la un membru la altul.
- Caciulile, lenjeria, prosoapele, tot ce intra in contact direct cu peilea, trebuie spalat la temperatura peste 60 de grade.
- Daca anumite obiecte, cum ar fi jucariile, nu pot fi spalate, ele trebuie inchise ermetic intr-un sac de plastic, timp de cel putin 48 de ore. Paduchii mor daca nu intra in contact cu omul mai mult timp.

Produsele pentru deparazitare de paduchi pot fi folosite in cazul bebelusilor?

Situatia este mai complicata in cazul bebelusilor care au mai putin de 6 luni. In cazul lor, solutiile “chimice” ar trebui evitate complet. Pentru a-i scapa de paduchi, trebuie spalati pe cap zilnic si pieptanati de cel putin 3 ori pe zi cu un pieptene special, pentru a scoate manual lindenile.

Procedeul se reia zilnic, timp de 2 saptamani. O alta solutie, mai simpla, este o tunsoare zero. Parul tuns trebuie aruncat la gunoi. In cazul copiilor cu varsta mai mare de 6 luni, se pot aplica pe par produse speciale impotriva paduchilor. Ele trebuie alese insa cu mare grija, pentru a nu fi prea toxice. De asemenea, trebuie respectate cu strictete indicatiile de utilizare, iar tratamentul trebuie reluat in conditiile precizate in prospect.

Exista solutii naturale pentru a scapa de paduchi, pentru a le evita pe cele toxice?

Exista numeroase leacuri babesti pentru a scapa de paduchi, insa nu toate sunt foarte eficiente - uleiul de masline, uleiul esential de lavanda, otetul alb sau chiar maioneza sunt doar cateva dintre ele. Scopul este de a sufoca paduchii cu ajutorul unei substante grase. Cu toate acestea, cum spuneam, niciuna dintre metode nu si-a dovedit eficienta totala. Lindenile sunt cele mai rezistente la aceste tratamente naturale. De aceea sampoanele si tratamentele asa-zise bio pot fi mai putin eficiente.

Exista factori care favorizeaza inmultirea paduchilor?

Ideea ca persoanele care au paduchi au o igiena precara este total falsa. Paduchii pot afecta pe oricine, indiferent de cat de curata este sau nu persoana respectiva. Totusi, anumite circumstante favorizeaza contaminarea. Acestea sunt: mersul in colectivitate, purtarea parului lung fara a fi prins in coada, schimbul de caciuli, esarfe, sepci etc.

Ce trebuie facut pentru a-l proteja pe bebelus atunci atunci cand cineva din familie are paduchi?

In primul rand trebuie verificat daca bebelusul are si el paduchi. Daca nu are, atunci trebuie tinut departe de persoana din familie care are paduchi si trebuie avut grija sa nu intre in contact nici cu obiectele personale ale persoanei respective, cu lenjeria de pat in care a dormit etc.

Personalul de la gradinita sau de la cresa are dreptul de a interzice aducerea bebelusului in colectivitate daca acesta are paduchi?

Intrebarea este oarecum inutila. Gandeste-te ca te afli tu insuti in situatia unui parinte al carui copil nu are paduchi, dar stie ca in gradinita exista copii care au. Cum te-ai simti? Prin urmare, fii onest daca bebelusul tau are paduchi si explica situatia personalului de la gradinita sau de la cresa.

Izolarea bebelusului se poate face fie acasa pana scapa de paduchi, fie, daca este posibil, la cresa. Desigur, al doilea caz este mai dificil si mai riscant pentru colectivitate, asa incat incearca sa nu protestezi daca ti se va spune sa il tii acasa pe bebelus pana scapa de paduchi. Este mai bine pentru toata lumea ca tratamentul sa fie cat mai eficient in cat mai scurt timp.

Despre paduchi citeste si

Copilul are paduchi? Scapa de ei cu ulei de nuca de cocos

Uleiul esential de lavanda: arma naturala impotriva paduchilor


autor: Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Andreea
    Andreeatrimis la 8/10/2014

    Vreau sa confirm ca am folosit si eu aceste gel natural impotriva paduchilor si lindinilor pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai -tea tree de la Thursday Plantation si a fost foarte eficient. Il recomand si eu cu mare incredere. Pe langa acest gel, mi-am mai cumparat de la firma asta si un balsam si un sampon natural tot pe baza de ulei 100% pur din arbore de ceai pentru a fi sigur ca nu imi apar iarasi si pentru a ajuta mult la pieptanare.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Gabriela Mihai
    Gabriela Mihaitrimis la 16/4/2014

    Copilul meu a luat de la gradinita paduchi si nu stiam cum sa scap mai repede de ei si imi era si rusine.Am zis sa caut ceva natural impotriva paduchilor si ouale lor care sa nu ii afecteze scalpul sensibil copilului sau sa ii faca vreun rau parului.Dupa cateva cautari pe internet am gasit un gel natural impotriva paduchilor cu ulei 100% pur din arbore de ceai(tea tree oil) de la Thursday Plantation.Produsul e foarte eficient, mi-a eliminat complet paduchii si ouale lor din parul copilul. Pe langa ca am scapat de paduchii complet, cel mai mult mi-a placut la gel ca a venit deja cu un pieptan special de paduchii si nu am mers la farmacie sa caut pieptan.Il recomand mai departe, foarte puternic si eficient impotriva paduchilor. Pup

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII