In burtica mamei: dezvoltarea vederii bebelusului

In burtica mamei: dezvoltarea vederii bebelusului

In burtica mamei: dezvoltarea vederii bebelusului

Cum se dezvolta vederea bebelusului in burtica mamei? Deși testarea directă a vederii intrauterine nu este posibilă, se pot trage concluzii despre dezvoltarea vizuală a bebelușilor din observarea bebelușilor prematuri.

Testele efectuate între săptămânile 28 și 34 privind capacitatea de focalizare și de a urmări mișcările pe orizontală și pe verticală arată, de obicei, prezența acestor abilități până la 31-32 de săptămâni. Aceste capacități se dezvoltă rapid odată cu practica și experiența, astfel încât, în jurul săptămânilor 33-34, capacitatea de a urmări mișcările în toate direcțiile și atenția vizuală sunt comparabile cu ale bebelușilor de 40 de săptămâni de sarcina.

veti citi:
Dezvoltarea vederii fătului
Nou-nascutii la termen au resurse vizuale impresionante
Cand se deschid ochii fatului in burtica mamei?
In burtica mamei: miscarile si simturile bebelusului

Dezvoltarea vederii fătului

Dezvoltarea vederii bebelușului în burtica mamei începe destul de devreme în sarcină, dar procesul este gradual și continuă să se maturizeze și după naștere. În primele săptămâni de sarcină, celulele care vor deveni mai târziu ochii încep să se formeze, iar până la sfârșitul primului trimestru, ochii bebelușului sunt în mare parte dezvoltați, deși pleoapele rămân închise până în jurul săptămânii 26.

dezvotlarea vederii fatului sarcina 1

Deși este dificil să se testeze și să se măsoare vederea intrauterină direct, observațiile bebelușilor prematuri sugerează că, începând cu aproximativ săptămâna 28 de gestație, bebelușii pot reacționa la stimuli vizuali. Cu toate acestea, în utero, nu există lumină suficientă pentru a permite vederii să funcționeze în mod similar cu cum o face după naștere. După naștere, vederea bebelușului continuă să se dezvolte rapid, îmbunătățindu-se capacitatea de a vedea la distanțe mai mari, percepția adâncimii și recunoașterea detaliilor fine.

Vederea este una dintre simțurile esențiale care se dezvoltă treptat și care va permite bebelușului să învețe și să exploreze lumea înconjurătoare după naștere.

Desi nu a fost posibila testarea vederii intrauterine, se pot trage concluzii din testarea vederii bebelusilor prematuri. Testele efectuate intre saptamana 28 de sarcina si 34 de saptamani de sarcina asupra focusului vizual si asupra capacitatii de a urmari miscarile pe orizontala si pe verticala, arata de obicei existenta acestor capacitati pana la 31-32 de saptamani de sarcina. Capacitatile cresc rapid odata cu exersarea lor si cu experienta astfel incat pe la 33-34 de saptamani de sarcina, si capacitatea de urmarie a miscarilor in toate directiile si atentia vizuala sunt aceleasi cu ale bebelusilor de 40 de saptamani de sarcina

dezvoltarea  vederii bebe sarcina

Nou-nascutii la termen au resurse vizuale impresionante

Nou-nascutii la termen au resurse vizuale impresionante, ca acuitatea si sensibilitatea la contraste, refractia si adaptarea, vederea spatiala, functia binoculara, perceptia distantei si a profunzimii, vederea culorilor si sensibilitatea la luminile scanteietoare si la modelele de miscare. Ochii lor cerceteaza mediul inconjurator zi si noapte, manifestand curiozitate si perceptia formelor de baza fara a avea nevoie de prea mult timp de exercitiu.

In uter, pleoapele raman inchise aproximativ pana la 26 de saptamani de sarcina. Totusi, fetusul este sensibil la lumina, reactionand la proiectiile de lumina de pe abdomen prin accelerarea pulsului. Acesta poate servi si ca test al starii de bine a bebelusului inainte de nastere. Desi acest lucru nu poate fi explicat usor, bebelusii care au pleoapele inca lipite in uter par sa foloseasca un alt tip de vedere pentru a detecta locatia acelor care patrund in uter, fie ghemuindu-se pentru a se indeparta de ele sau intorcand cate un pumn spre acul respectiv in semn de atac. In mod similar, la 20 de saptamani de sarcina, gemenii aflati in uter nu au dificultati in a se localiza unul pe altul, a-si atinge fetele sau a se tine de maini!

Cand se deschid ochii fatului in burtica mamei?

Dezvoltarea ochilor bebelusului este un proces fascinant care incepe in jurul saptamanii a 6-a de sarcina

In jurul săptămânii 10 de sarcina, pleoapele bebelușului devin mai bine dezvoltate. In jurul saptamanii a 11 de sarcina, pleoapele se închid complet. Vor rămâne inchise până în al treilea trimestru, în jurul săptămânii 28, când se vor deschide citeste detalii aici.

In burtica mamei: miscarile si simturile bebelusului

La Desprecopii, mamicile invata sa comunice cu bebelusul din burtica. Asta pentru ca, desigur, bebelusul din burtica este o fiinta vie: este sensibil la atingere, la gusturi si mirosuri, aude si chiar vede.

El reactioneaza la stimulii exteriori, iar asta il ajuta sa se dezvolte in continuare si se se pregateasca pentru viata de afara. Iata mai multe date fascinante despre miscarile si simturile bebelusului din burtica mameiciteste mai departe despre miscarile si simturile bebelusului aici.

Comunicarea cu bebelusul din burtica: 5 lucruri esentiale

5 moduri distractive de a interactiona cu bebelusul nenascut
Ce aude bebelusul din burtica mamei
In burtica mamei: sensibilitatea la atingere
Ce simte fatul in uter: intrebari si raspunsuri
Haptonomia in sarcina sau comunicarea prin atingere

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de August 2024)

 Vino pe grupul nostru secret - JURNAL DE SARCINA

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 autor: desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chia

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII