Mami nu fă din bebelușul tau un viitor OBEZ. Ce și cum mănancă bebelușul acum influențeaza riscul de obezitate mai tarziu

Mami nu fa din bebelusul tau un viitor obez. Ce si cum mananca bebelusul acum influenteaza riscul de obezitate mai tarziu

Mami nu fă din bebelușul tau un viitor OBEZ. Ce și cum mănancă bebelușul acum influențeaza riscul de obezitate mai tarziu

Multe mămici își hrănesc bebelușul făcând greșeli care sunt la baza creșterii riscului de obezitate mai târziu în viață, constată un studiu britanic.

Există încă foarte multe mămici care lasă bebelușul să adoarmă cu sticla de lapte în mână și fac tot posibilul ca micuțul să-și termine laptele. Iar partea cea mai rea este că aproape jumătate au raportat că se uită la TV când își hrănesc sugarii. De asemenea, plânsul bebelușului nu este întotdeauna un semn de foame...

Mami, nu contribui la obezitatea viitoare a copilului tău!

vet citi
Bebelusul de azi, obezul de maine ?
Obezitatea infantila e mai mult decat dublata la copii
Alaptarea reduce riscul de obezitate din copilarie
Plansul nu este mereu un semn de foame

Bebelusul de azi, obezul de maine ?

Multe mamici isi hranesc bebelusul facand greseli care sunt la baza cresterii riscului de obezitate mai tarziu in viata.  Cercetatorii au descoperit ca aproape 900 parinti de bebelusi in varsta de 2 luni isi adorm copilasii cu sticluta, facand tot posibilul ca micutul sa isi termine laptele. Iar partea cea mai rea, este ca aproape jumatate din parinti au raportat ca se uita la TV cand isi hranesc sugarii.

Pe baza rezultatelor acestui studiu, este usor de concluzionat ca este nevoie de mai multa educatie pentru parinti despre urmarile acestor actiuni.

Obezitatea infantila s-a dublat

Obezitatea infantila a crescut ingrijorator in ultimii ani iar acest lucru pune copiii la risc, in privinta hipertensiunii arteriale si nivelului de colesterol ridicat mai tarziu in viata.

Intr-un studiu publicat online pe 17 Martie 2019 in revista americana Pediatrics, doar 19% din parinti au raportat ca bebelusul lor a fost alaptat exclusiv. In schimb, peste 55% au folosit laptele tip formula. O serie de studii au descoperit ca bebelusii care sunt exclusiv alaptati au un risc mai mic de a deveni obezi - chiar si atunci cand sunt luati in considerare factori cum ar fi venitul si educatia parintilor.

Alaptarea reduce riscul de obezitate din copilarie

Se stie ca alaptarea reduce riscul de obezitate din copilarie intr-o oarecare masura - declara Dr. Eliana Perrin, cercetator principal al studiului si profesor asociat de Pediatrie de la Universitatea din Carolina de Nord, Chapel Hill, USA. Una dintre teorii este ca alaptarea ajuta la stabilirea senzatiei de foame si satietate destul de devreme in viata unui copil.

Indiferent de efectele specifice asupra greutatii, Academia Americana de Pediatrie - un grup de conducere de medici pediatri din SUA - si alti experti, incurajeaza alaptarea exclusiva pentru cel putin primele 6 luni din viata bebelusului. Ei recomanda alaptarea continua dupa ce copilul incepe diversificarea - ideal pentru cel putin primul an de viata.

Citeste Diversificarea bebelusului: Mamici, nu incepeti diversificarea bebelusului mai devreme de 5 luni - iata care sunt riscurile de sanatate

Graficele de crestere ale bebelusului

Sticla cu lapte nu rezolva problemele copilului

Dincolo de ratele scazute ale alaptarii, echipa Perrin a constatat ca parintii au avut de multe ori alte obiceiuri care ar putea promova cresterea in greutate pe termen lung. Doua treimi din parinti nu au urmat recomandarile Academiei cu privire la "timpul pe burtica" - adica plasarea copilul pe burtica pentru a se juca cel putin 30 de minute pe zi.

Mai mult de 40% din parinti si-au pus copilasii sa adoarma cu sticluta, 20% si-au hranit copilul de fiecare data cand acesta plangea, si 38% faceau tot posibilul ca micutul sa isi termine laptele din sticluta.

Plansul nu este mereu un semn de foame

Perrin a spus ca, daca un copil este hranit la san sau biberon, este important ca parintii sa caute indicii prin care isi dau seama cand micutul este satul. Unele semnele sunt atunci cand copilul se intoarce sau isi strange buzele. Plansul nu este mereu un semn de foame.

Gradul de expunere la TV a fost o surpriza, a spus Pritchett. 90% din parinti isi expun copiii la TV (ceea ce inseamna ca in camera copilul se afla un TV), pentru o medie de aproape 6 ore pe zi. Jumatate din parinti au spus ca, copilul lor se uita in mod activ la TV pentru aproximativ o jumatate de ora zilnic. Consecintele potentiale ale televizorului in copilarie nu sunt clare, dar sunt un motiv de ingrijorare, a spus Perrin, mentionand ca ar putea exista efecte de durata asupra atentiei copiilor".

La randul ei, Academia de Pediatrie americana descurajeaza ca parintii sa isi lase copilul in fata TV-ului inainte de varsta de 2 ani.

Citeste si Poate fi un bebelus prea gras?

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir
In exclusivitate pentru Desprecopii - Toate drepturile rezervate © 2024

referinte medicale: Academia Americana de Pediatrie - norme de sanatate pentru copii 2021
Pediatric Obesity  - Journal of Pediatry - Bristol Unversity 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII