Mamico, fii modelul de frumusete al fiicei tale!

Mamico, fii modelul de frumusete al fiicei tale!

Mamico, fii modelul de frumusete al fiicei tale!

  • “Mami, esti frumoasa!”... daca esti mamica de fetita, ai auzit aceasta replica deja, iar daca nu s-a intamplat asta pana acum, cu siguranta nu va mai trece mult timp pana cand fiica ta iti va spune acest lucru. Studiile arata capeste 90% dintre fetite le spun mamicilor lor ca sunt frumoase, in diferite circumstante, uneori dintre cele mai neasteptate.

Mami, esti frumoasa!
Comunicarea reciproca despre imagine
Stima de sine a fetelor
Evita sa faci comentarii negative!
Despre meseria de mama

“Mami, esti frumoasa!”

... daca esti mamica de fetita, ai auzit aceasta replica deja, iar daca nu s-a intamplat asta pana acum, cu siguranta nu va mai trece mult timp pana cand fiica ta iti va spune acest lucru. Studiile arata capeste 90% dintre fetite le spun mamicilor lor ca sunt frumoase, in diferite circumstante, uneori dintre cele mai neasteptate. La randul lor, mamele isi apreciaza fetitele pentru frumusetea lor si nu ezita sa le-o marturiseasca. Te-ai intrebat insa vreodata de unde vine aceasta nevoie mutuala de exprimare a aprecierii intre mama si fiica? Cele le face pe fetite sa vada in mamele lor frumusetea ideala?

Comunicarea reciproca despre imagine

Psihologii explica aceasta comunicare reciproca despre imagine (pentru ca, in fond, despre asta este vorba) prin aceea ca fetitele vad in mamele lor nu doar un exemplu de frumusete, ci un model de care se simt dependente si care le modeleaza propria frumusete, constient sau nu. De aceea, imaginea de sine pe care mama insasi o are despre ea este extrem de importanta pentru dezvoltarea stimei de sine a fetitei. Altfel spus, modul in care mama se vede pe sine se reflecta in modul in care fiica sa isi percepe propria frumusete. Iar lumea in care traim exercita adesea o presiune asupra mamelor – o presiune legata de felul in care arata, de modul in care reusesc sau nu sa imbine cariera cu viata de familie si de alte aspecte care se reflecta sub o forma sau alta in felul in care ele, ca femei, isi exprima frumusetea. Astfel se explica de ce din ce in ce mai multe adolescente sunt excesiv preocupate de greutatea lor, de felul in care cei din jur le privesc, de modul in care reusesc sau nu sa se incadreze in niste tipare pe care societatea le impune.

Stima de sine a fetelor

Stima de sine a fetelor este profund afectata de felul in care arata si mai ales de felul in care cei din jur le percep feminitatea. Iar imaginea mamei este modelul care le da siguranta de sine sau ar trebui sa le-o dea, modelul de care au nevoie pentru a nu se lasa coplesite de frustrarile inerente ale varstei si de factorii exteriori care exercita o mare presiune asupra imaginii de sine a unei adolescente. Mamicile ar trebui sa fie, asadar, un exemplu pentru propriile fiice, nu doar prin ceea ce spun, prin sfaturile pe care le dau, ci si prin felul in care ele insele stiu sa isi construiasca o imagine de sine pozitiva. Daca vrei sa iti ajuti fiica, incepe prin a te ajuta pe tine insati. Evita sa te critici prea aspru si evita sa ii critici pe altii in fata copilului tau. Mananca sanatos, fa sport si ai grija de tine, daca vrei ca fiica ta sa aiba aceste preocupari sanatoase, la randul ei.

Vorbeste deschis cu fiica ta despre presiunea pe care societatea o exercita in legatura cu felul in care o femeie trebuie sa arate, despre ce inseamna sa fii frumoasa si cat de important sau nu este sa fii slaba. Afla daca are frustrari legate de felul in care arata si gasiti impreuna mijloace sanatoase prin care sa isi imbunatateasca imaginea in primul rand in propriii ochi si apoi in ochii celorlalti. Mergeti la sala, alergati impreuna etc. Astfel de activitati vor contribui in egala masura la crearea unei relatii mai stranse si mai armonioase intre voi.

Arata-i fiicei tale ca iti pasa de aspectul tau fizic, ca este bine sa ai grija de propriul corp, insa nu exagera. Incearca sa ii explici ca dincolo de aparenta fizica, exista alte calitati, mai importante, care conteaza.

Evita sa faci comentarii negative!

Pentru a-ti incuraja fiica sa vada in sine propria frumusete, focalizeaza-te mereu pe aspectele pozitive. Arata-i fiicei tale ca iti iubesti corpul asa cum este el si ea va invata, la randul ei, sa isi iubeasca propriul corp. Nu te plange in fata ei ca te-ai ingrasat, ca esti obosita si ca te simti batrana. Arata-i mai degraba ca stii sa iti dozezi eforturile in directiile potrivite pentru a-ti mentine in permanenta un tonus ridicat si o imagine de sine care sa te multumeasca.

Spune-i fiicei tale cat de des poti ca este frumoasa, dar nu uita sa o apreciezi si pentru alte aspecte, nu doar pentru felul in care arata. Toate aceste remarci pozitive referitoare la diferite calitati pe care le are, sustinute de aprecierea felului in care arata, o vor face pe fiica ta sa aiba mai multa incredere in sine, sa creasca frumos si sa devina o femeie frumoasa, la fel cum tu insati ar trebui sa te simti.

Atentia acordata felului in care aratam nu ar trebui sa fie exagerata, insa ea este unul dintre ingredientele esentiale ale relatiei dintre mama si fiica. Incurajeata-ti fiica sa fie frumoasa, lipsita de prejudecati si iubitoare, iar pentru ca acest lucru sa iti reuseasca pe deplin, fii tu insati un model de frumusete, de deschidere sufleteasca si de iubire. Fii modelul ei, pentru ca ea te percepe deja ca pe un model.

Despre meseria de mama merita de citit si:

Ce fel de mamă ești? Fiecare mamă este UNICĂ. Imbrățișează stilul tău de parenting și amintește-ți că ești o MAMĂ BUNĂ

Ce fel de mamă ești? Fiecare mamă este UNICĂ. Imbrățișează stilul tău de parenting și amintește-ți că ești o MAMĂ BUNĂ

Ce fel de mamă ești? Una dintre cele mai mari frustrări pe care o mama le poate simti este ne-increderea in abilitatile ei ca părinte, drept urmare poti trăi cu un mare semn…

30 de lucruri pe care le afli numai DOAR după ce devii mămică

30 de lucruri pe care le afli numai DOAR după ce devii mămică

Ideea ca un copil iti schimba total viata nu este deloc exagerata. Atunci cand devii mamica incepi sa ai alte prioritati, sa vezi altfel lumea din jur si sa intelegi lucruri pe care inainte nici macar…

Aproximări din perspectiva unei mame perfecționiste

Aproximări din perspectiva unei mame perfecționiste

Am fost o perfectionista din fasa. Daca memoria mea ar merge pana la vremurile fesei cu pricina, eram, probabil, genul de bebelus care plange conform fisei postului, cu tonalitati diferite, dand…


 

 Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor


Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

 

autor: Anamaria Ghiban, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2014

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII