Cum putem face copiii fericiti fara televizor

Cum putem face copiii fericiti fara televizor

Cum putem face copiii fericiti fara televizor

  • Copiii care petrec o mare parte din timpul liber in fata televizorului sau urmarind carti ilustrate sunt mai putin fericiti decat cei care sunt angrenati in sarcini active, cum ar fi pictura. Un studiu al cercetatorilor de la Oxford University a descoperit ca activitatile pasive, printre care se numara si televizorul, au un impact negativ asupra fericirii micutilor, probabil, pentru ca implica prea putin interactiunea.

Copiii care petrec mult timp in fata televizorului sunt mai putin fericiti
Timpul petrecut cu sarcini active ajuta la dezvoltarea copiilor
Prin activitatile pasive copiii nu evolueaza

Copiii care petrec mult timp in fata televizorului nu sunt fericiti

Copiii care petrec o mare parte din timpul liber in fata televizorului urmarind tot felul de desene animante  sunt mai putin fericiti decat cei care sunt antrenati in sarcini active, cum ar fi pictura. Un studiu al cercetatorilor de la Oxford University. din Marea Britanie -  a descoperit ca activitatile pasive, printre care se numara si televizorul, au un impact negativ asupra fericirii micutilor, probabil, pentru ca implica prea putin interactiunea. Prin contrast, cei care se joaca activ, au demonstrat o mai buna dezvoltare a abilitatilor motorii si a competentelor de vorbire, fiind si mai multumiti.

Expertii au analizat mai mult de 800 de copii, cu varste cuprinse intre 2 si 3 ani intre anii 2007-2010. Mamele micutilor au fost intrebate despre fericirea copiilor lor, dezvoltarea abilitatilor de comunicare si a celor motorii. De asemenea, li s-a solicitat sa inregistreze activitatile la care au luat parte copiii lor in timpul celor doua saptamani anterioare studiului.

Timpul petrecut cu sarcini active ajuta la dezvoltarea copiilor

Studiul a constatat ca timpul petrecut cu sarcini active ajuta la dezvoltarea copiilor, cum ar fi pictura sau artele si meseriile care au dus la imbunatatirea abilitatilor motorii, iar cititul povestilor si cantatul la stimularea competentelor comunicarii. S-a constatat, de altfel, ca acei micuti care au avut parte de activitati active impreuna cu parintii au fost mai fericiti. Activitatile pasive, cum ar fi privitul televizorului sau rasfoirea unor carti ilustrate nu au contribuit la dezvolatrea nivelului de fericire al copiilor. De fapt, prea mult timp in fata televizorului, s-a constatat, are chiar un efect negativ asupra fericirii copiilor.

Prin activitatile pasive copiii nu evolueaza

Dr. Laurence Roope, de la "Centrul de Cercetare a Sanatatii",  Universitatea Oxford, a declarat: "Mai mult timp petrecut in fata televizorului inseamna mai putin timp pentru a face alte lucruri care aduc fericire sau contribuie la dezvoltarea copiilor. Copiii se afla la varsta la care invata cu usurinta si sunt predispusi sa o faca prin activitatile active. Prin activitatile pasive, cum ar fi petrecerea timpului in fata televizorului, acestia nu evolueaza." Tot el este de parere ca, cartile ilustrate sunt "un pic mai interactive" decat lectura. El a adaugat: "Acestea sunt importante la copiii de un an sau de 6 luni, dar cei de varsta mai mare sunt pregatiti pentru o stimulare suplimentara care vine din cititul povestilor de catre parintii lor. Nu am gasit nici un impact negativ in ceea ce priveste privitul cartilor ilustrate, dar nici unul pozitiv in contrast cu alte activitati. Rezultatele noastre sugereaza ca parintii se pot confrunta cu compromisuri dificile in ceea ce priveste timpul petrecut in mod activ cu copiii lor, comparativ cu simpla oferire de alte variante mai putin active. Desigur, parintii nu se pot angaja cu copiii lor in aceste activitati in fiecare ora a zilei, dar este incurajator faptul ca timpul petrecut citind carti, desenand, sau cantand un cantec ar putea ajuta la dezvoltarea micutilor."

Co-autorul Paul Anand, profesor de economie la Open University, a adaugat: "Un studiu economic asupra copiilor foarte mici este relativ nou, dar in cazul in care rezultatele noastre sunt replicate in alte cercetari, el ar putea avea implicatii semnificative pentru educatia parentala. S-ar putea, de exemplu, sa ne permita sa reevaluam rolul artelor in dezvoltarea abilitatilor si a potentialului uman."

Studiul lor, intitulat "Fericirea si dezvoltare la copiii foarte mici" a fost prezentat la conferinta anuala "Royal Economic Society" din Manchester.

Intre timp, o alta lucrare prezentata la aceeasi conferinta sustine ca imbunatatirile in educatia de baza au condus la venituri medii mai mari din intreaga lume. Cu toate acestea, cercetatorii spanioli sunt de parere ca inegalitatea dintre cei care castiga putin si cei care castiga foarte mult a ramas neschimbata.

Despre alte activitati de care poate beneficia sau nu creierul copilul tau, merita sa citesti si:

 

Inchide televizorul și transformă-ți copilul în geniu: află de ce

Inchide televizorul și transformă-ți copilul în geniu: află de ce

Televizorul și tableta (sau telefonul) sunt tentațiile cu care părinții de adolescenți în devenire au de dus o luptă crâncenă. Există numeroase…

Unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul

Unele emisiuni tv pentru copii le afecteaza creierul

Faptul ca timpul acordat copiilor pentru a se uita la televizor trebuie sa fie limitat este cunoscut de majoritatea parintilor. In plus, Academia Americana de Pediatrie sfatuieste parintii sa nu isi…

5 moduri de a crește și STIMULA inteligența copilului tău

5 moduri de a crește și STIMULA inteligența copilului tău

Cum putem stimula inteligența copilului? E posibil? Ei bine, da - se poate. 🧠→ Iată 5 moduri în care puteți crește și stimula inteligența copilului,…

 Forumuri specializate
In floarea copilariei (4-12 ani)

Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

 Scoli, gradinite, crese, bone...
La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
Am nevoie de un baby-sitter...


autor: Redactor Desprecopii.com Mihaela Vilcu - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com  (c) 2014
referinte: stirre BBC.co.uk

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII